Egå Rosport arrangerede endnu en vellykket regatta. ”Vi har haft et godt stævne,” siger Annie Kaalby til roinfo.dk – og tilføjer: ”Vejrmæssigt var der nærmest ideelle betingelser for 10-kilometerløbene om formiddagen, men om eftermiddagen blæste det op fra Ø – NØ, og det blev som Christian Probst, sagde det – så blev det alligevel Aarhus-vejr. Et enkelt uheld blev vi også ramt af. Middelfart havde lånt en båd af os, og under løbet knækkede et hjul, så holdet ikke kunne fortsætte. Det ærgrer os meget, og vi er kede af det på Middelfarts vegne. Med kun syv tilmeldte hold i inriggerkonkurrencen om eftermiddagen var der blevet meget stille ved målområdet, hvis ikke der havde været coastalløb. Det gav lidt liv, også selvom det blæste og regnede.”
Sportsligt magede resultaterne sig således, at Langdistance-giganten DSR for første gang siden DM finalen i 2015 i København måtte tage hjem uden en guldmedalje i en af de to mesterskabsklasser. Ved Port of Copenhagen 2015 vandt KVIK kvindeklassen og Kalundborg besejrede DSR i mændenes klasse. I Aarhus 2018 blev DSR i kvindeklassen besejret af KVIK, og i mændenes klasse af Kalundborg – så i den henseende intet nyt under solen. Men den samlede stilling nærmest vibrer af spænding i tre ud af fire klasser – kun i 25 kilometer åben mix har Humlebæk været så suveræne, at de er snublende nær på sejren. I 2016 vandt DSR dobbeltsejr i både kvindernes og mændenes klasse, og igen i 2017 blev det til to suveræne Danmarksmesterskaber, men i år er DSR for alvor under pres ved halvleg i Langdistanceturneringen. Både hos kvinderne og mændene ligger nummer et og to helt lige, når dårligste placering fratrækkes. Ved halvleg i 2017 havde DSR gjort rent bord i både dame- og herreklassen. Det bliver et varmt efterår i august på langdistancekaproningsbanen i Humlebæk og på DSRs hjemmebane i Svanemøllebugten, hvor DM finalen skal roes.
Efter en tredjeplads i Vejle er Viking (Zangenberg, Hansen og Bruun) igen tilbage på sejrskurs i 10 kilometer åben mix 1. division. Der er knapt et halvt minut ned til Nyborg (Sørensen, Seelk og Irring), der i Vejle tog sig kærligt af guldet. Det passer sjællænderne bedre, når 10-kilometerdistancen roes før 25-kilometerdistancen, og det udløser en forholdsvis pæn sejr til vikingerne. På tredjepladsen finder vi den kombinerede firer fra Middelfart og Fredericia ”Fynske Bank” (Rützou, Olesen, Nørskov Nielsen, Mortensen og Bøgh Pedersen). Middelfarterne og fredericianerne er denne gang 1.21 minut efter Nyborg. I Vejle var forskellen blot 27 sekunder, så der er lidt at arbejde med på Lillebælt i løbet af sommerferien.
10 sekunder efter studenterroerne på femtepladsen kommer Humlebæk 10 MIX (Tramm, Krogh og Runge Poulsen). Mon ikke nordsjællænderne tørster efter revanche, når det efter ferien går løs i fjerde afdeling op på hjemmebanen i Humlebæk?
Det er set mange gange før. En fast roer på holdet bliver tvunget til afbud, en afløser sættes på – og så viser det sig, at vikaren faktisk er bedre end ”stampersonalet”. Således også for Nakskov Roklub.Roinfo.dk (Hansen, Iversen, Larsen). Holdets normale stroke, Signaturen, var til barnedåb hos yngste barnebarn, og blev afløst af Niels Iversen, Aarhus Roklub. Det gav Nakskov Roklub.Roinfo.dk lige nøjagtigt det sidste skub så man kunne tage det sidste lille, men meget svære, trin op til den øverste plads på podiet. I Randers blev det til sølv, i Vejle til bronze, men i Aarhus roede nakskovitterne sig til guld. Om det får konsekvenser for holdsammensætningen hos Nakskov Roklub. Roinfo.dk ved Nordsjællands Blå Bånd, må tiden vise.
Samtidigt med at Niels Iversen kan glæde sig over en guldmedalje, gav det også håneretten over ”Aarhus United” (Meinert, Blaabjerg og Søndergaard) – en kombination mellem Aarhus, Aarhus Studenter og Risskov roklubber. Forskellen er dog ikke mere end 12 sekunder mellem de to hold, så det var tæt. Respekt for de fire Aarhus-roere, Niles Iversen og Aarhus United, der markerer sig på fineste vis.
De to Vejle hold Vejle 1 (Foldager, Madsen og Bech Jensen) og Vejle 2 (Lønsmann, Ferret Gasch og W. Møller) slutter som nummer fire og fem.
Det blev desværre ikke til noget med den – her på roinfo - stort udråbte ”Kønnenes Kamp” eller ”Drengene mod pigerne” som Signaturen kaldte duellen mellem de to Middelfarthold ”Pigerne” (Rützou, Grønnehave Mogensen og Nielsen) og ”Drengene” (Schmidt, Rauer Hansen og Mogensen). Som nævnt i indledningen af denne artikel blev ”Drengene” ramt af maskinuheld og måtte udgå – surt nok. Så indtil videre har pigerne den bedste placering med en sjetteplads, men det kan der jo laves om på i Humlebæk.
Randers Roklub, der vandt guld i Vejle, måtte melde afbud på grund af en skade – ”Og det lykkedes ikke, at finde en afløser for den skadede roer,” siger Poul Christian Andersen, Randers Roklub til roinfo.dk
Der er kun fire hold fra to klubber til start i kvindernes klasse, men hvad klassen mangler i bredde, har den i spænding. KVIK (Lindebjerg, Aabye og Jakobsen) vinder denne gang med fem sekunder foran DSR ”De Blå Sirener” (Kristensen, Engberg og Don Robbins). I Randers vandt DSR, i Vejle delte man førstepladsen og i Egå vinder KVIK. Det betyder, at de to hold står nøjagtigt lige inden de sidste to kaproninger. Ved pointlighed seedes det hold, der har vundet sidst, det betyder, at i Humlebæk vil KVIK starte efter DSR.
I kampen om tredjepladsen oplevede man så det modsatte ”tronskifte”. ”KVIK &dirty” (Skovø, Andersen og Lassen) havde inden Aarhus roet sig til to bronzemedaljer, men på Århusbugten henvises man til fjerdepladsen af DSR ”Søhestene” (Jørgensen, Fomsgaard Nyrup og Nors Tardrup). Det åbner igen kampen om bronzen, og når dårligste placering fratrækkes, er KVIK kun et point foran DSR, så også her er der skruet maksimalt op for spændingen.
De tre ”sædvanlige hold”, Humlebæk (Tramm, Rosenberg og Probst), Tissø/Kalundborg (Christensen Bang, Nissen og Modin) samt Viking (Dyhr, Zangenberg og Hansen) til start, og den ”sædvanlige” rækkefølge på resultatlisten. Guld til Humlebæk, sølv til Tissø/Kalundborg og bronze til Viking. Dermed blev resultatlisten i denne klasse en fotokopi af resultatlisten fra Vejle. Bemærkes skal det dog, at forskellen mellem Humlebæk og Tissø/Kalundborg i Vejle var 1.19 minut. På Århusbugten har Tissø/Kalundborg decimeret afstanden til blot ti sekunder, så den kombinerede båd nærmer sig Humlebæk. Det er fortsat imponerende tider, der roes på i denne klasse. I reel rotid kunne Tissø/Kalundborg vinde bronze i mændenes klasse.
Efter den første langdistancekaproning i Randers var det vel ventet, at kampen om mændenes mesterskab ville blive en duel mellem ”KVIKamok” (Bjærre, Kjar og Schack Pedersen) og DSR ”Kisser og Havhingstene” (Fabricius Clausen, Seitz Rasmussen og Glerup), men i Vejle meldte Kalundborg (Hansen, Mattesen og Christensen) sig på banen med en andenplads, og i Egå blev denne andenplads vekslet til en førsteplads. Hvis man igen skæver til, at dårligste placering kan kasseres betyder det, at DSR og Kalundborg har hver 19 point og KVIK 18 point i kampen om mesterskabet. Med denne stilling burde det være muligt for de tre mandskaber at finde motivation til at holde træningen ved lige indtil det igen går løs i august måned. Som hos kvindernes er mændenes klasse præget af ”højspænding”.
DSR ”De sidste Tags Hellige” (Berg, Bjerregaard og Grand Ast) lukker feltet i mændenes klasse på fjerdepladsen i Aarhus.
Coastalløb og halvlegsstillinger
Min kollega Mette Bacher vil skrive om coastalløbene i Egå, og roinfo vil følge op på forårssæsonen med en artikel, hvor vi ser lidt nærmere på pointstillingen og den uofficielle konkurrence om Danmarks bedste langdistanceklub og –roer.
[email protected]
Resultatlisten Århusbugtens Røde Rose 16. juni 2018 her
Pointstillingen her
Århusbugtens Røde Rose 10 og 25 kilometer over all her