Og så tør roinfo.dk godt skrive, at denne gang lykkes det - for første gang - at få afviklet flere coastalløb ved en langdistanceregatta. Det ser ud til, at tre klasser kan afvikle løb, men da der er flere gengangere i nogle af coastalløbene og bådene skal genbruges får arrangørerne en organisatorisk opgave i at få puslespillet til at gå op – der skal jo samtidigt afvikles en traditionel langdistancekaproning.
Kvalitetsmandskaber til start
Ser man på langdistancefeltet over et kan det konstateres, at næppe før er der set et så stærkt felt til en langdistancekaproning. Der er stjernespækkede mandskaber med OL-roere, der er inriggerspecialister der ror verdensklassetider og så er der alle os andre, som holder godt fast i årer og ror, når skumsprøjt og lufttryk fra de overhalende både rammer én. Jo, hvis man vil se sublim inriggerroning i verdens bedste inriggere, så er chancen der ved Svanemøllebugtens Blågrønne Vande lørdag den 28. juni 2014.
14 mandskaber til start. Den førende båd fra Viking: Sværke, Hansen og Bruun kan vente hård konkurrence fra Københavns Roklubs firer: Andersen, Schmidt, Andersen, Mikkelsen og Klein. De to både har i hele 2013 og i de to første kaproninger i 2014 givet hinanden kamp til stregen. Momentet ligger lige nu hos Viking, men ”Kaptajn Kenny og hans kække københavnere” overgiver sig aldrig uden kamp.
Men der er flere klassemandskaber, der bejler til podiet. DSR/Odder Ajax er tilbage i stærkeste opstilling med Anne Lolk Thomsen, Juliane Elander og Anne Sofie Dahl-Petersen. ”Den hvide tornado” roede sig til en bronzemedalje i Randers, hvor rengøringskonerne blandt andet distancerede Københavns Roklubs firer.
Tilbage er også Middelfart Roklubs firer, der i Randers blev nummer fire. Besætningen udgøres af Bendtsen, Kloppenborg-Skrumsager, Jensen, Pedersen og Hansen. Fynboerne kan god blande sig i topstriden.
Eneste hold man savner på startlisten er Kalundborg: Mattesen, Haugaard Mikkelsen og Valeur, der i årets to første kaproninger har vundet sølv og bronze. Kåre Mattesen siger til roinfo.dk, at man har valgt at koncentrere sig om coastalløbet denne gang – hvor man i øvrigt er tvunget til at stille op i mændenes klasse, da der ingen konkurrenter er i mix klassen. Men det har da været sjovt at ro inrigger, siger Kåre og vil ikke afvise, at det muligvis kan komme på tale at efteranmelde i 10 km åben mix 1. division.
Flere medaljekandidater
Og det er slet ikke slut med medaljekandidater i klassen endnu. Nyborg Roklub Palæobåden: Irring, Buchwaldt og Sørensen har viste en opadgående formkurve, og det er som fynboerne bare bliver bedre og bedre for hver gang. Så også Palæobåden har lagt billet ind på en medalje.
Langdistancekoryfæerne Lis Bay, Tissø og Britta Densen, Kalundborg har slået sig sammen med 15 årige Mette Nissen fra Tissø. Den sjællandske trio opnåede i det stærkt besatte felt i Randers en flot sjetteplads.
Erfaring finder man også hos holdet HDR/DSR Tinna Groos, Lone Banke Rasmussen og Marianne Juhler. Hver af de tre kvinder har en langdistancemedaljesamling af en sådan størrelse, at man skulle tro, at de handlede med sportspræmier. I Randers blev HDR/DSR nummer otte, men en dag med stille vejr kan sende de tre kvinder noget længere frem på resultatlisten.
Flere lokale hold til start
Flere lokale hold fra ”det københavnske” benytter lejligheden til at stille op til en langdistancekaproning. Roklubben SAS stiller med Erik Nielsen, Jan Hellesø og Kristian Bøckhaus. SAS dukker næsten altid op, når der roes langdistancekaproning i København og gør altid en god figur – det er før blevet til medalje.
Hellerup Roklub kan mønstre to hold: Sune Scheufens, Lise Teisel og Morten Have udgør Hellerup 3, mens Hellerup 2 består af Jakob Grænge, Simon Rokkedal og Christoffer Marxen. Lise Teisel roede en enkelt kaproning i 2013 i København, mens Morten Have senest optrådte ved en langdistancekaproning i maj 2012. For flere af de andre hellerupianere er der tale om debut. Kombinationen af Hellerup og efternavnet Grænge hos Jakob Grænge vil måske klinge velkendt i nogle læseres ører. Og jo, der er tale om langdistance- og ergometerlegenden Lisbeth Grænges søn, der får sin debut i Langdistanceturneringen. På den måde kan vi byde velkommen til en ny generation.
En anden lagdistancelegende finder vi med start nummer fire. Navnet ”Bornholmerne” borger for kvalitet. Jeppe Meinert(Aarhus), Torben Vest Hansen og Geert Olsen er klar til at tage endnu en tur. Udskrives sejrslisten for Jeppe og Geert vil den (næsten) være på tykkelse med Bibelen, så hold øje med holdet fra Solskinsøen.
Sidste båd til start i 10 km åben mix 1. division er Roforeningen KVIK, der stiller med Mikkel Sander, Søren Nilausen og Jørgen Lannov.
Der er – som sædvanligt - kun tre medaljer at ro om, men der er mange hold der rækker ud efter dem, så en spændende formiddag lørdag den 28. juni 2014 er i vente.
De sædvanlige to firere i klassen fra henholdsvis DSR og Varde får denne gang følgeskab af en kombineret båd fra Præstø/Viking. Mai-Britt Bille og Martin Poulsen fra Præstø ror sammen med Pia Jeppesen fra Viking.
Varde rokerer endnu en gang lidt rundt på roerne og stiller denne gang med: Ida Mathiasen, Steen Dahlquist, Henning Pedersen, Frederik C. Jensen og John Balje.
Besætningen på DSRs firer udgøres af Christian Rene Larsen, Tim Garfelt-Nielsen, Jan Pierrel Mikkelsen, Maiken Nielsen og Mette Stenild Grøn.
Alle tre hold kan lige nu se frem til at komme hjem med en medalje – men der kan jo dukke efteranmeldelser op.
Senior kvinder 10 km. Duel mellem DSR og KR
Træner Bøg Mosegaard fra DSR har endnu en gang lavet en ny cocktail af DSRs kvindelige roere – shaken not stirred. Bøgs største ønske lige nu er - ud over medaljer til DSR-roerne - en motorcykel. Måske er det for at have en flugtmulighed, hvis DSR-pigerne skulle begynde at gøre oprør over de mange holdændringer! Nå, det kan jo også være, at det er afbud og dermed pigernes egen skyld, at holdene ændres i et væk.
Holdet der lige nu ligger nummer et i den samlede stilling DSR AAA består denne gang af: Anja Rahbek, Anne Hedeager Bentsen og Anne Katrine Bisgaard. De udfordres af Københavns Roklub: Marie Krarup, Betina Holck og Anne Sevelsted. KR har i løbet af de to første kaproninger vist stigende styrke og kan måske tage det sidste og afgørende skridt helt op på podiet.
Stabilitet er der på holdet DSR SDJ: Sara Einhorn, Dorthe Jørgensen og Jannie Fuglsang. Her er noget så sjældent som et DSR-hold, der er stillet op med samme besætning til tre kaproninger i træk – og det er dejligt for Signaturen, når der skal laves tabeller og tælles point sammen. Signaturen er ”SDJ-fan”. Indtil videre er det for SDJ blevet til en femteplads i Randers og en tredjeplads i Aarhus.
Humlebæk The LadyBees: Pia Rasmussen, Susanne Midtgaard og Jette Tramm har to sjettepladser med i bagagen inden start i København lørdag den 28. juni 2014 kl. 11.16. Hvis det var bredden på smil, der afgjorde langdistancekaproningerne vandt Humlebæk. I Aarhus var smilet hos Susanne Midtgaard efter kaproningen - da hun fortalte om en middag, som formand Christian Probst har udsat som præmie - så bredt, at den der stod ved siden af måtte flytte sig.
Det bliver til et gensyn med DSR TME: Marie Bruun Nielsen, Emilie Kromann-Andersen og Tanja Nors Tardrup. I Randers roede TME sig til sølv, mens man ikke var til start i Aarhus. Ved denne regatta spilles holdet altså nærmest ud som DSRs joker, og det kan give ubehagelige overraskelser til konkurrenterne - blandt andet Københavns Roklub.
Humlebæks andet kvindehold ”Humle*pierne” er i vanlig opstilling med Anne Thomsen, Gitte Huniche og Anne Thomsen. For de to kvindehold fra Humlebæk drejer det sig om at ro fra en af de andre klubber. Sker det må Humlebæks formand Christian Probst diske op med en middag, så de nordsjællandske piger har virkelig noget at ro for.
Kvindeklassen har i år udviklet sig til en noget uforudsigelig affære og hurra for det. Der er lagt op til en spændende afgørelse når DSR, Købehavns Roklub og de øvrige klubber skal fordele ”de tre halskæder” til kvindeholdene.
25 km åben mix. Faste pladser i hierarkiet – og dog…
Det ser ud til at holdene i 25 km åben mix har fundet deres plads i hierarkiet, og skal man dømme ud fra de to første kaproninger vil rækkefølgen ligge nogenlunde fast. Der er pæn forskel mellem de enkelte hold ned gennem rækken, så man skal virkelig forbedre sig meget, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at krybe lidt op i tabellen - og dog. Så længe bådene er flydende kan alt jo ske.
Klare guldfavoritter er ”Kværnen fra Hellerup”: Månsson, Traberg og Weise. Hellerupianerne ror på hjemmebane, og det forventes, at man også her kan feje al modstand til side.
Sølvmedaljen vil med stor sandsynlighed havne cirka 35 kilometer nordligere, nemlig hos Humlebæk med mandskabet Tramm, Olsen og Probst. ”Torpedoen fra Humlebæk” har indtil nu kunnet holde krudtet tørt, men mangler dog lige det sidste i at nå op til Hellerup.
Viking: Zangenberg, Sværke og Hansen har viste stigende styrke på tredjepladsen ved de to foregående regattaer. Om det er nok til at true Humlebæk må tiden vise.
DSR/Odder Ajax er tilbage i stærkeste opstilling med OL-roerne Anne Lolk Thomsen og Juliane Elander samt den regerende danmarksmester Anne Sofie Dahl-Petersen. I Randers blev det til en fjerdeplads, men de tre ”rengøringskoner” var kun cirka 15 sekunder efter Viking, og siden har Ajax jo fået mere rutine i inriggeren. Det kan godt sikre Ajax en podieplads.
Randers 1 er i vanlig opstilling: Hohwü, Furbo Sørensen og Eschelund. Også Varde kan mønstre samme hold som sidst: Jensen, Larsen og Haagen.
Roklubben Skjold er også på hjemmebane på Svanemøllebugten. Klubbens røde farve skal forsvares af Larsen, Krusell og Jensen. Poul Jensen og Jacob Krusell møder op som nybagte guldvindere ved Jysk Maraton.
Præstø/Nakskov skifter Erik Andersen, Nakskov ud med Søren Hansen Præstø og stiller ellers med Martin Poulsen, Præstø og Signaturen fra den stolte by Nakskov – Lollands Hovedstad. (Bemærk den slet skjulte reklame for Nakskov. Signaturen er ambassadør for Business LF. Klager over misbrug af Signaturens stilling på roinfo.dk kan indgives til Signaturens makulator onsdag mellem 11.30 og halvtolv.)
Sidste hold til start er Randers Roklub 2: Ida Helene Hovøre, Kim Drachmann og Poul Chr. Andersen.
25 km åben mix er måske kaproningens bedst besatte klasse, og der kan lure overraskelser i horisonten.
25 km mænd. Fem hold til start
Efter to kaproninger med et meget tyndt besat felt i mændenes klasse, kan man denne gang glæde sig over, at der er fem hold til start. Det pynter gevaldigt på klassen, og gøre det sjovere for alle, at der nu skal roes om alle placeringer.
Guldfavorit er fortsat Kalundborg: Christensen Bang, Hansen og Modin – MEN! Denne gang udfordres man af et DSR-hold bestående af Anders Moustgaard, Rasmus Quist og Peter Gammeltoft. Så mon ikke kampen om guldet vil blive noget tættere end før set i denne sæson?
Kamp om bronzen bliver der også uden tvivl. DSR stiller med yderligere to hold i klassen. DSR Rio2016: Skov, Rasmussen og Møller Andersen. Rio2016 har indtil nu tappert kæmpet imod Kalundborgs suveræne roere og har uden at kny taget imod de knubs som ”Tæskeholdet fra Kalundborg” har givet. Respekt for det!
DSR hold nummer to består af Alan Kjærgaard Jensen, Svend Frydendahl og Flemming Jensen. Holdet stiller op under navnet DSR A-Team.
Roforeningen KVIK er repræsenteret af Bo Adelholm, Frederik Østerberg og Christian Schack Pedersen. Det er herligt, at se Nordens ældste idrætsforening tilbage i mændenes klasse ved en langdistancekaproning. Herreklassen byder denne gang på spænding og god deltagelse – kan man ønske mere?
Så ser det ud til at det hele falder på plads. Der bliver coastalløb ved denne langdistanceregatta. Hvor mange vides ikke, heller ikke hvordan arrangørerne får tids- og bådekabalen til at gå op. Der henvises til arrangørens egen information.
I mændenes coastal 2X er der tilmeldt fem mandskaber. Danmarks – vel nok - førende coastalklub Skovshoved sender Jesper Skavin og Hans Christian Eriksen til nordhavnen for at forsvare klubbens ære. DSR har tre hold til start. DSR LH består af Laurits Rauer Nielsen og Henning Bay. Organisatorisk er det to af sværvægterne inden for dansk roning. Laurits er blandt andet formand for DSR, mens Henning Bay er formand for DFfR. Spændende at se om de to formænd også er "formænd", når årerne skal tale.
DSR MJ består af Martin Schjerning og Jacob Jespersen, mens DSR ”Team Farmand” består af Thor Buch Grønlykke og Rune Berg. På begge hold er der tale om dygtige og erfarne roere, som kaster sig ud i nye eventyr i den relativt nye bådtype.
Sidste hold til start i mændenes klasse er mixholdet Kåre Mattesen og Lene Haugaard Mikkelsen fra Kalundborg. I skrivende stund arbejdes der på at få en mixklasse op at stå, men ellers er de to kalundborgensere klar til at give mændene kamp til stregen og kam til deres hår.
I kvindernes coastal 2X er der tre hold til start. Skovshoved er repræsenteret af Lise Hendriksen og Kate Skavin. Rønne Roklubs Kate Petersen og Line Pommer tager turen til hovedstanden for om muligt at hente metal til Bornholm, og endelig er DSR repræsenteret af Birgitte Østergaard Hansen og Malene Nielsen.
I mændenes coastal 1X er der fire roere til start: Henrik Skov Andersen, Skovshoved; Jacob Jespersen, DSR; Martin Schjerning, DSR og Kåre Mattesen, Kalundborg.
DSR var ene tilmeldt i kvindernes coastal 4X+: Det samme vat tilfældet for Kate Skavin i coastal W1X.
Men som skrevet: Hold øje med arrangørens egen information, der kan ske ændringer i løb, der gennemføres og udskrives.
Coastalløbene er et nyt og forfriskende pust til langdistancekaproningerne, og der er med indførelsen af coastalløb ved langdistancekaproningerne potentiale for god udvikling og synergieffekt for både den traditionelle langdistancekaproning og coastalroningen i Danmark.
Tekst Leif Thygesen
Øverste arkivfoto Marie Louise Malmstrøm, DSR