Når Coastalroerne mødes til årets store hovedopgave, World Rowing Coastal Championships, i næste uge, så har det i de senere år været som en lækker lun oplevelse, og det kan det meget vel blive igen. Således blev Coastal-VM afholdt i Monaco i fjor, året forinden var det helt i Peru, og denne gang finder det sted på Genevesøen i Thonon i Frankrig.
Men den danske deltagerliste toppede helt og aldeles, da Coastal-VM fandt sted i Helsingborg i 2013, hvor danske coastal-entusiaster, hovedsageligt fra Københavnske - og Nordsjællandske klubber, valfartede med færgen over Øresund for at ro om guldmedaljer ud for stranden ved Helsingborg, som sådan kan det siges, at både svenske og danske deltagere var på en slags hjemmebane, på Øresund.
Denne afslutning var et herligt og festligt indslag, men nu synes det som om, den sjove afslutning er lagt væk - løbet væk - simpelt hen, for nu ros der “kun” om titlerne.
DSR har siden vundet en VM-bronzemedalje i samme disciplin, ved VM, og i fjor var det kortbanelandsholdsroer: Mette Dyrlund Petersen, der med klubkammeraten: Julie Schou fra DSR, roede en fornem 4. plads hjem i kvindernes 2X-klasse i Monaco. Deres veje skiltes, Mette er tilbage i outriggeren, og denne gang ror Julie Schou med Kate Petersen.
For klubhold
Ved dette års World Rowing Coastal Championships, er der ikke så mange danske deltagere med, som tidligere. Til gengæld er der mange modstandere, ikke mindst fra værtsnationen Frankrig, der har hele 77 tilmeldte både med.
Endnu er World Rowing Coastal Championships ikke på fuld højde med Verdensmesterskaberne på kortbane, hvor der kun må være en repræsentant fra det enkelte land i det enkelte løb, og det er da også sådan, at det er lige før, alle kan melde sig til, hvis de har lyst. Dog er der i de senere år indført kvalifikationsløb grundet de mange deltagere. Indtil videre er WRCC forbeholdt rene klubhold.
Ingen med i W1X - men i 2X og 4X+
I modsætning til tidligere, hvor både Kate Petersen og Margit Haahr Hansen, DSR, og Henriette Skavin fra Skovshoved, har været deltagere i kvindernes CW1X-klasse, har Danmark ikke nogen både med i dette løb i Frankrig denne gang. Heller ikke en coastal-4X+ fra DSRs side er i sigte hos mænd eller kvinder. Til gengæld møder Roforeningen KVIK frem med et stærkt hold på spindesiden, og Aalborg Roklub satser på at nå langt med et stærkt Uni-mandskab, der forleden tog sig af en sikker sejr ved Danish Open.
Roinfo præsenterer de danske deltagere her:
M1X:
Mark Van Herk, Roforeningen KVIK & Martin Schjerning, Danske Studenters Roklub.
Michael fra Malta Interessant er det, at en af DSRs coastalroere, Michael Borg, der har roet i tre år, og især i coastal denne sæson, møder til start for Malta! Borg, der studerer på DTU, har det meste af denne sæson roet coastal-4X+ med sine klubkammerater, men når World Rowing Coastal Championships finder sted i Frankrig, da kan malteseren prøve lykken i mændenes 1X for sit hjemland. På Øresund er Michael Borg blevet trænet af den tidligere coastal - og DSRs klubtræner gennem mange år, Morten Tibian. Vi er ikke så forvente med at se roere fra Malta ved kortbaneregattaerne, men nu får vi chancen ved coastalroernes VM. Herligt! |
Tjekkiets mest berømte roer i historien, Vaclav Chalupa, er på plads i M1X.
Løber man startlisterne igennem er det ofte blikket stopper ved tidligere topnavne indenfor kaproernes verden, for coastalroning er blevet et hit blandt nuværende og tidligere kaproere. Her oplever de dog det interessante, at der ikke gives ved dørene, selvom man har været blandt de bedste i verden i en årrække på kortbane.
OL-legende til start i CM1X
I 2016 vandt Tjekkiet finalen i mændenes coastal-4X+, og mandskabet bestod af unge stjerneroere fra kaproningens verden med flere ombord, der både havde scoret guld ved junior-VM og U23-VM samt havde roet OL-kvalifikation i Luzern i 2016. Men tjekkernes 2. mandskab tog også en 11. Plads, og her var det Vaclav Chalupa, der strokede. Nu prøver den tidligere Olympiske roer lykken i sin favorit-disciplin 1X - dog i coastal forstås. Et generalieblad på tjekken er langt, som smørrebrødssedlen hos Ida Davidsen
Den knap 50-årige tjekke, han fylder rundt den 7. December i år, prøver nu lykken i mændenes coastal-1X i næste uge i Frankrig, og det bliver spændende om han stadig kan hamle op med de noget yngre deltagere - og måske få sig endnu en sølvmedalje, hvem ved? Men sikke et herligt gensyn med en legendarisk roer.
M2X
Poul Bramsen & Jacob Frydenlund Larsen, Roklubben STEVNs
Alexander Hansen & Kaare Mattesen, Kalundborg Roklub
Hele 70 mandskaber er til start i denne bådtype, hvor Danmark har to hold med.
Det ene består af to tidligere kaproere, nu klubkammerater i Kalundborg Roklub, Kaare Mattesen, der osse er klubbens formand, og Alexander Hansen.
Mattesen, der oprindeligt roede for Odense Roklub, var for første gang til start i et internationalt felt ved World Cuppens tidlige år, i 1991, og det foregik i Hjelmsjön i Sverige.
De, der deltog, husker sikkert, at det blev bidende koldt om natten denne weekend, hvor der var rimfrost udenfor teltene - og sikkert også indenfor, selvom det var første lørdag i juni.
Verden er lille - legenderne er der endnu
Roinfo tillader sig at kaste en lille quiz på bordet.
Hvem mon var med samme år, som Mattesen ved World Cuppen i Hjelmsjön i 1991, og blev nummer to?
Det var såmænd… Vaclav Chalupa, som roinfo.dk på grundig vis har bragt et miniportræt af i denne foromtale.
Vinderen blev Thomas Lange fra Tyskland. Han roede mange mesterskaber, såvel verdensmesterskaber, som olympiske medaljer hjem - for DDR. I 1991 blev det for det forenede Tyskland. Tre danskere var med i 1X i 1991, Jens Mohr Ernst, Oyvind Woello, samt Kaare Mattesen, der blev nummer 6 i B-finalen. Det blev desuden til et par VM-udtagelser til Kaare. I 1993 i M4-, hvor det blev til en samlet 8. Plads, og i 1994 i M8+, hvor det blev til en samlet 10. Plads.
Men i coastal er der, i hvert fald herhjemme, altid sikre medaljer til Mattesen i 1X. I Frankrig ror han 2X med Alexander Hansen, der også har haft en international karriere på kaproningsbanerne. I begyndelsen af nullerne hedder det 4X- med Olav Hesseldahl, Daniel Graff & Mikkel Krenchel, hvor det bliver til en 3. Plads i B-finalen ved VM. Året efter er Jens Struck på i stedet for Daniel Graff. Nu bliver mandskabet nummer syv. Året 2005 er det sidste kortbanekaproerår for Alexander Hansen på den internationale scene.
Spændende bliver det også at følge Poul Bramsen & Jacob Frydenlund Larsen fra Roklubben STEVNs. De to roere fra Rødvig gjorde det ganske godt ved Danish Open i Horsens, hvor de blev nummer tre ud af fire.
Det var en glad formand, Klaus Kroll, der på græsplænen ved Horsens Fjord,prompte stod klar med smil og lovning på en tur til World Rowing Coastal Championships i Frankrig.
Dertil så lige det for coastalfolket så herlige tiltag, at Roklubben Stevns inden længe åbner for det første coastalcenter på Sjælland. Det er i allerhøjeste grad tiltrængt. Det har været et stort ønske i nogle år, at få et coastalcenter til Nordsjælland, som sjællandske og københavnske roere kunne få glæde af, men det forudsætter, at der skabes initiativer, som dem, Roklubben STEVNs er fremkommet med. Derfor blev det alligevel ikke helt i Nordsjælland, men rigtigt fint for sjællænderne og Københavnerne, at der nu kan arrangeres nye coastalaktiviteter med udgangspunkt fra roklubben i Rødvig på Stevns.
Klubbens helt unge roere er også begyndt at deltage ved danske coastalstævner, og gør det fremragende.
W2X:
Julie Schou & Kate Petersen, Danske Studenters Roklub
I 2016 toppede Italien hos kvinderne her, og franskmændene, der i 2015 vandt finalen var godt 3 sekunder efter i mål. Dernæst Tunesien, der tog bronze, og så DANMARK: Julie Schou & Mette Dyrlund Petersen, begge fra DSR. Det er den bedste placering til en dansk 2X ved coastal-VM for kvinder indtil videre.
Kaproere på plads hos kvinderne
Men vinderne fra 2016, italienerne, var ikke hvem som helst. De to unge kvinder havde begge forinden gjort det fantastisk godt ved junior - og U23-VM. Stroken, Beatrice Millo, kom direkte fra: Junior-VM, hvor hun havde en bronzemedalje fra JW8+ med i bagagen. I 2015 blev det til sølv, og i 2014, da i firer blev det bronze. Denne gang stempler Millo ind direkte fra U23VM, hvor hun blev nr. 8 i 8+. I øvrigt debuterede Danmark i W8+ her og opnåede en flot 5. plads.
Næste weekend ror Millo med Bianca Pilloni, der har været ved JVM & U23-VM og begge gange i finaler, dog uden at komme på præmiepodiet. Men ingen tvivl om, at italienerne atter smækker et stærkt kort på bordet i kvindernes 2X.
Julie Schou og Kate Petersen har været med i dansk coastalroning stort set siden dets start, og begge prøvet 1X. Det har indtil videre været en favoritdisciplin for Kate Petersen, der er kendt for sit tilhørsforhold til Bornholm, men endnu har en ædel medalje til gode indenfor Coastal. Sammen med Julie har Kate i år tillige prøvet lykken i outrigger, og deltaget ved flere regattaer i 2X. Og det kan give dem en klar fordel, teknisk set. Desværre er kvindernes klasser herhjemme ikke særligt velbesøgte indenfor coastal for tiden, men det må gerne komme. Derfor har de to, Schou og Petersen ikke rigtigt haft en målestok med en vurdering af, hvor de egentlig står internationalt set. Således måtte de afholde klubkaproning ved Danish Open, hvor et andet mandskab fra DSR var eneste modstander.
Kate Petersen opnåede sit hidtil bedste resultat indenfor roningens verden ved at blive ægte DIF: Danmarksmester i W4X- på Bagsværd Sø i slutningen af august. Det er klasse at få roet sig ind på en båd med lutter dygtige kortbanespecialister, når man ellers er inkarneret coastalroer, men stædighed og en høj træningsdisciplin lønner sig. Nu bliver det spændende at se, om de to DSR-kvinder kan forbedre resultatet fra 2016, hvor Dyrlund og Schou var tæt på at tage medalje. Måske kommer det til at ske denne gang, selvom konkurrenterne har gjort det godt på kortbanen indenfor international roning.
M4X+:
Aalborg Roklub: Christian Hauge Andersen, Troels Dalgaard Danielsen, Esben Ravn og Simon Staal Nielsen med styrmand: Nicolai Winther Johansen
Aalborg Roklubs stærke uni-roere er naturligvis med på Genevesøen næste lørdag.
Hele vejen igennem har Bjarne Petersens stærke mandskaber vist klasse, når der har været afholdt coastalregattaer herhjemme, hvor de har afvist behørig modstand, og hvor de i Horsens fik ganske god konkurrence af en flok unge kaproere fra samme by, naboerne, de unge kaproere fra Roklubben ÆGIR, der indtog 2. pladsen mens Aalborgs 2.mandskab blev nummer tre og DSR nummer fire.
Mens de regerende verdensmestre fra Tjekkiet er på plads på Genevesøen, ser det straks lidt anderledes ud med sidste års sølv- og bronzevindere fra Italien.
To af sølvvinderne har skiftet klub, og ror nu med to nye, der ikke var blandt medaljetagerne i fjor, og bronzevinderne fra Italien er slet ikke med denne gang.
Det er til gengæld 36 andre mandskaber, nordjyderne skal møde i Frankrig.
Torill Lindebjerg, Tine Aabye, Kim Dalby, Ulla Eriksen og styrmand: Mikkel Bæch Pedersen
Roforeningen KVIK har dannet et stærkt mandskab i et godt mix af tidligere landsholdsroere, Tine Aabye og Torill Lindebjerg samt de fremadstormende: Kim Dalby & Ulla Eriksen, der debuterede indenfor coastalroning i fjor, og for de to sidstnævntes vedkommende er der virkelig sket stor fremgang det seneste år.
Ved Danish Open kunne KVIK ikke hamle op med coastalholdet fra DSR, men det var tydeligt at se, at Roforeningens mandskab har godt styr på start og vendinger, og om nogen, forsøger at bide sig på og kæmpe sig op hele vejen igennem.
Det bliver meget spændende at se, om det ligefrem kan blive til en medalje til KVIK. Kvinderne har Mikkel Pedersen på styrmandssædet, nøjagtigt, som ved Danish Open i Horsens.
De franske vindere er der ikke denne gang. Både sølvvinderne fra Rusland, og bronzevinderne fra Spanien har for begges vedkommende 50% udskiftning siden finalen i 2016. Bådtypen er i øvrigt velbesøgt med hele 27 deltagende mandskaber, og det er rart at se, at det hele ikke koncentrerer sig om roere fra Frankrig og Italien, der qua deres geografiske beliggenhed denne gang ikke har så lang en rejse til coastal-VM. Flere mandskaber fra Irland, Holland, Storbrittanien og Tyskland er med denne gang tillige med deltagere fra: Spanien, Frankrig, Grækenland.
www.worldrowing.com/events/2017-world-rowing-coastal-championships/event-information