Med ti hold til start i 10 km åben motionsmix 2. division sættes der ny deltagerekord i klassen. Ved de tre foregående regattaer har der kun været ni deltagende hold i alt, så det må siges at være en deltagelse, der rykker. Til gengæld har der slet ikke været en eneste tilmelding til coastalløbene, så det er igen den klassiske langtursinrigger, der kommer i fokus i Vejle.
Stærke kvinder
Der er flere stærke kvinder bag Vejlefjordens Grønne Bøge. Lena Stavnskær og Lisbeth Johnsen plejer at have helt styr på det organisatoriske - så den side af sagen er lagt i gode hænder. Men en lidt mere lunefuld dame er Vejle Fjord. Hun kan være blid og behagelig, men hun kan også vise tænder og give deltagerne rigeligt at se til. Arrangørerne plejer at tage hensyn til fjordens ”humør” og lægge banen, så der er bedst mulige robetingelser, og så må vi se om ”Dame-Vejlefjord” denne gang er samarbejdsvillig.
To erfarne dommere Johannes Andersen, Sønderborg og John Høck, Roklubben ARA vil sørge for at tingene foregår reglementeret, så også den side af sagen er i orden. Alt i alt er der lagt op til en spændende dag i Vejle.
Ni hold til start. Roklubben Skjold (Larsen, Krusell og Jensen) har på grund af ferien ikke fået tilmeldt rettidigt, men er efteranmeldt. Hellerup Roklub: Månsson, Traberg og Weise er storfavoritter. Hellerupianerne har i årets første tre regattaer hjemført tre sejre og en fjerde venter i Vejle.
Sølv og bronze burde også være en formsag. Humlebæk (Olsen, Tramm og Probst) har tre gange ni point og hjemfører med stor sandsynlighed også sæsonens fjerde nital fra Vejle.
Der bør være bronze til Viking (Zangenberg, Sværke og Hansen). Spændingsmomentet er her, hvordan Viking vil disponere, når man denne gang skal ro den lange distance først. Viking har jo en favoritværdighed at forsvare, når der om eftermiddagen skal roes 10 km åben mix, så det bliver en hård dag for sjællænderne, når man først skal ro 25 kilometer, og så senere på dagen ud at forsvare førstepladsen i 10 km åben mix.
KVIK II (Pedersen, Hansen og Skovø) har gjort det godt i deres første sæson. Roforeningen har i den samlede stilling to point mere end Randers Roklub 1 (Poulsen, Hohwü og Eschelund) og tre mere end KR 2 (Simmonsen, Minuva og Kristensen) men fratrækkes dårligste placering er forskellen mellem KVIK og Randers kun et point, og ved fradrag af dårligste placering, er det faktisk KR 2, der ligger på den samlede fjerdeplads - så der vil være åben kamp om den samlede fjerdeplads mellem KVIK, Randers Roklub 1 og KR 2.
Randers Roklub 2 (Hovøre, Drachmann og Andersen) kunne i København overlade sidstepladsen til Præstø/Nakskov (Bramsen, Andersen og Thygesen) – mon ikke randrusianerne kan gentage denne præstation i Vejle? Og så må både Randers og Præstø/Nakskov sandsynligvis strække årer for Roklubben Skjold.
Varde Roklub er på mange måder en bemærkelsesværdig roklub. Op imod halvdelen af klubbens medlemmer ror langdistancekaproning, og vardenserne er aldrig bange for at prøve nye ting i den sammenhæng. Vardes kvinder har været med til at skabe bredde i kvindeklassen, og nu er det som om mændene ikke vil stå tilbage for kvinderne. Jensen, Larsen og Haagen, der indtil nu er startet i 25 km åben mix, er denne gang tilmeldt mændenes klasse. Det er så med til at skabe lidt mere bredde i mændenes klasse, og man kan kun håbe, at andre vil følge Vardes eksempel.
Men der er også en anden side af den sag: Varde skal kæmpe med blandt andet to DSR-hold. DSR A-Team (Jensen, Frydendahl og Jensen) blev i København nummer fire. Deres tid var 2.24.56 timer, mens Varde roede de 25 kilometer på 2.23.15 timer. Så man forstår godt Varde: Hvorfor forsvare en syvendeplads i 25 km åben mix, når man måske kan vinde en bronzemedalje i mændenes eliteklasse?
Favorit til at vinde sølv er DSR Rio2016 (Skov, Rasmussen og Andersen). DSR Rio har indtil nu en tredje og to andenpladser og man må forvente, at DSR Rio kan score ”Hat Trick” med den tredje andenplads, når det går løs i Vejle.
Guldet hører hjemme i Kalundborg. Kun uheld og havari kan stoppe Christensen Bang, Hansen og Modin. Sommerpausen kan jo bruges til mange ting. Lars Modin har slappet af fra inriggeren ved at ro Sjælland, Møn og Amager rundt alene i en kajak. En tur på 620 kilometer, så Lars kommer tilbage til langdistancebanerne med alle batterier ladet op – og det siger en del!
10 km åben mix 1. division. Flere nye spændende hold
13 hold er til start i 10 km åben mix 1. division. Flere nye spændende hold starter for første gang i denne sæson. Nyborg Roklub 7*Stjernen (Hansen, Riis og Kiel) er tilbage ved en langdistancekaproning. I 2012 kæmpede nyborgenserne en brav kamp med Hellerup om guldet i Masters mix, og det var kun med det yderste af neglene, at Hellerup trak sig sejrrigt ud af den duel, så måske er der her et hold, der for alvor kan skabe ravage i den ellers kendte rækkefølge i klassen. Når Martin Kiel & Co stiller til start er man naiv, hvis man på forhånd afskriver den konditionsstærke gartner og langturschauffør og hans altid hårdt fightende klubkammerater. 7*Stjernen Nyborg Roklub vandt guld i Vejle i 2012. Fra venstre Bente Jacobsen, Martin Kiel og Annette Hansen. Arkivfoto Leif Thygesen |
Og så stiller Kværnen fra Hellerup – det suveræne 25 km hold: Admiral Månsson, Traberg og Weise til start på den korte distance efter at have varmet op med 25 kilometer om formiddagen. Også her er der grund til at advare de metalvante mandskaber: Passer I ikke på ryger jeres medaljer i kværnen - og så ser I dem aldrig igen!
Roklubben ARA: Uggerhøj Andersen, Jensen og Tonsgaard sørger for at Aarhus bliver repræsenteret i Vejle. Der har de senere år desværre været vigende deltagelse fra Danmarks næststørste by, men denne gang sørger ARA for, at ”Aarhus er Danish for progress”, som de siger på dårligt dansk i smilets by.
Tre seje kvinder på holdet HDR/DSR: Groos, Juhler og Banke Rasmussen har en flot femteplads i København som udgangspunkt for nye udfordringer. Der er erfaring og kraft i båden, der aldrig giver sig uden kamp.
DSR har to hold til start. En firer og en toer. Besætningen på fireren udgøres af Adelbert Hansen, Pierrel Mikkelsen, Buch Grønlykke, Ralfkær og Eltorm – det er kendte langdistancenavne, der borger for kvalitet. I toeren betjenes årer og ror af Elgaard Larsen, Garflet-Nielsen og Broberg Rasmussen.
Fra Aalborg kommer Ægir ”De fede Pingviner 2” Andersen, Danø Sørensen og Hjortshøj. Aalborgenserne har en syvendeplads i Aarhus som årsbedste, men det kan jo forbedres i Vejle.
Tissø/Kalundborg: Bay, Nissen og Densen opnående en flot, flot fjerdeplads i København. Det er tre lette og seje kvinder, der forstår at flytte båd.
Københavns Roklubs firer: Mikkelsen, Schmidt, Andersen, Andersen og Klein har haft en lidt blandet sæson med en femte-, en syvende- og en andenplads. Hvad dagsformen indbringer i Vejle ved vi sidst på eftermiddagen lørdag den 9. august. Københavnerne er kraftigt involveret i kampen om den samlede tredje /fjerdeplads.
Direkte udfordrer til Københavns Roklub om bronzen i klassementet er Nyborg Roklub Palæobåden (Irring, Buchwaldt og Sørensen) For både Nyborg og København gælder det, at nogle af de nye hold kan placerer sig mellem de to duellanter, og på den måde få afgørende betydning for den samlede placering.
Efter en kort udflugt i en coastalbåd er Kalundborg: Mattesen, Haugaard Mikkelsen og Valeur tilbage i 10 km åben mix. Kalundborgenserne er medaljekandidat – også i klassementet.
Viking (Zangenberg, Sværke og Hansen) har indtil nu kunnet ro tre førstepladser hjem. Men som tidligere nævnt er betingelserne denne gang lidt anderledes, i det man inden start på 10 kilometer distancen har roet et 25 kilometerløb. Hvad det får af betydning, er det svært at forudse.
10 km åben mix er uden tvivl regattaens mest spændende løb.
Med ti startende hold sættes der ny deltagerrekord i klassen. Det er noget af ”en blandet landhandel”, man finder på startlisten. Her er gamle erfarne langdistanceroere, et ungdomshold, et hold med to ungdomsroere og en langdistancekoryfæ ombord, og endelig har den arrangerende klub Vejle tre hold til start i klassen. Besætningerne på de tre Vejle-både er som nedenstående.
Vejle 1: Maja Juul, Peter Jahn og medlem af DFfRs hovedbestyrelse Birgit Bech Jensen.
Vejle ”Oldies but goodies”: Per Kristiansen, Nina Hjort og Lone Christensen
Vejle 2: Marcus Stauner, Nikoline Fauerby Hansen og Jens Wael Møller
Fra Middelfart Roklub deltager Bent Bøgh Pedersen, Søren Lykke Jensen og Klaus Scheffel. Holdet er kendt som ”Marsvinene” og må påtage sig rollen som guldfavorit.
Roklubberne i Kolding stiller med et enkelt hold bestående af Hanne Espersen, Erik Simonsen og Michael Colmer.
DSR sædvanlige firer har denne gang besætningen: Larsen, Aagaard, Sigurdardóttir, Nielsen og Heiden Laugesen.
Tre frisk Assens-drenge Lars Peter Andersen, Matti Anderson og Magnus Algreen Ussing er klar til at give den maks gas. Roinfo.dk har i en tidligere artikel præsentret de tre drenge. Læs mere her
Varde Roklubs firer består af: Graversen, Pedersen, Jensen, Jensen og Balje. På Vardes CV for 2014 står: Tre starter i 10 km åben mix 2. division – tre guldmedaljer. Bliver det til den fjerde i Vejle?
Tissø Roklub stiller med langdistancekoryfæet Knud Nielsen sammen med de to ungdomsroere Janni Nielsen og Bianca Jensen.
Randers Roklub er repræsenteret af Pia Hinrichsen, Lisbeth Thinnesen og Vibeke Christensen.
I kvindeklassen kan man denne gang byde velkommen til et nyt hold i klassen fra Vejle. Kirsten Lauridsen, Ruth Ladegaard og Inger Valentiner-Brandth kalder sig ”Team Langtur”. Dermed blev antallet af jyske hold i klassen fordoblet, så der er to klubber fra hovedlandet. Ud over Vejle er også Varde (Mathiasen, Kjær Jensen og Balje) til start. Varde Roklub er i år startet en enkelt gang, det blev til en femteplads i Aarhus.
Humlebæks seks friske piger er klar til at tage endnu en tørn. Begge hold er i vanlig opstilling. Humle*pierne: Huniche, Thomsen og Dam Poulsen. The LadyBees: Midtgaard, Rasmussen og Tramm.
DSR er som sædvanligt flot repræsenteret. Tre hold er til start, og alle tre hold bejler til en medalje.
DSR AAA (Rahbek, Hedager Bentsen og Bisgaard) er favorit til at vinde den fjerde ud af fire mulige guldmedaljer. To gange Anne og Anja har gjort rent bord indtil nu og ser nok ingen grund til ikke at tage endnu en guldmedalje med hjem.
Men herefter bliver det svært at forudsige rækkefølgen. De to øvrige DSR hold DSR-SDJ (Jørgensen, Einhorn og Fuglsang) vandt bronze i Aarhus, men der var DSR-TME (Nors Tardrup, Nielsen og Stæhr Olsen) ikke til start og TME har faktisk en sølv- og en bronze fra henholdsvis Randers og København at prale med. Og endelig er der jo så også Københavns Roklub(Sevelsted, Holck og Krarup) – KR-pigerne vil garanteret heller ikke holde sig tilbage, så der er lagt op til et drabeligt opgør i kvindernes klasse, men det ser ud til at metallet vil havne på Sjælland.
Med 140 deltagende roer er den samlede rekord i nyere tid stadig inden for rækkevidde. En efteranmeldelse eller to vil dog gøre godt - og så kræver det, at alle tilmeldte stiller op. Afbud kan få rekorden til at forsvinde i horisonten.
Skal der sættes ny rekord skal der være mindst 149 deltagere i finalstævnet i Humlebæk – så hjælp verdens bedste langdistanceturnering til en ny rekord. Vær med i Vejle og meld til i Humlebæk.
Tekst Leif Thygesen