Foto: Leif Thygesen & Mette Bacher
Der bliver lagt op til en spændende sæsonåbning, når Gladsaxe Sportshal endnu engang er stedet, hvor hele den danske ro-elite fra de purunge, til VM-roere og mastersroere stempler ind for at score medaljer, af den ædle slags.
Det hele finder sted på lørdag, og kommer til at foregå i timevis med første start klokken 10.00, og godt 7½ time senere kan arrangører og hjælpere dernæst bruge timer på at pakke det hele sammen igen efter en hektisk dag i hallen.
Det er Bagsværd Roklub, der med Concept2 Danmark er arrangør af stævnet, hvor der ros om Forbundsmesterskaber og Danmarksmesterskaber.
DM-medaljerne går til vinderne af senior A-roernes fire klasser.
Damer af den modne slags indleder dagen med flere kategorier i mastersklasserne.
30+ har to deltagere med, og det ses osse i letvægt.
Interessant bliver det i kvindernes 40+, hvor fire af fortidens kendiskaproerstjerner er med, og de har endog roet i samme båd for år tilbage, været på landsholdet i W4X-: Sarah Lauritzen og Astrid Haastrup Jespersen, begge fra KVIK, de ror i øvrigt også 2X på vandet i sommersæsonen. Dorthe Friis Thanning, er tidligere makker til de to. Dorthe ror for Roskilde. Det bliver til et herligt gensyn med Christina Rindom, der ikke relaterer nogen roklub længere, men stiller op fra sin adresse i Bagsværd. De fire tidligere landsholdsroere får konkurrence af deltagere fra Fredericia, Næstved, Sorø og Ringsted Roklubber. I kvindernes letvægtsklasse er tre til start: Jensen fra Sorø, Gravad fra Køge, og Nyborgs Remenyik.
50+
Margit Haahr Hansen, DSR, er altid garant for hurtige tider og mulige rekorder. Lørdag skal Margit møde Nyborgs Charlotte Buchwaldt og Roklubben Furesøs Jane Hagan.
30+
I herrernes mastersklasse vil Bagsværds Jens Olav Dahlgaard forsøge at gentage succesen fra i fjor med en sejr, men de værste konkurrenter fra 2017 er ikke med. Til gengæld får Dahlgaard god konkurrence af syv deltagere. I letvægtsklassen får Christian Mølvig, Sorø, konkurrence af færøske Bergur Robert Dam Jensen.
I 70+ Er der dømt fynsk/jysk opgør af roere fra Middelfart, Fredericia, Vejle og Hadsund, hvor flere er kendisser fra langdistance- og kortbaneroning.
I 80+ er fire friske herrer til start fra Skjold, Strib, Helsingør og Sorø.
Thomas Jensen, repræsenteret som: Hjemme fra kælderen er storfavorit til at genvinde mesterskabet i klassen 50+ mod 10 konkurrenter, heraf flere fra kortbane - og langdistanceregattaerne. Men spændende at se, hvad sidste års vinder fra letvægtsklassen, Roklubben VIKINGs René Hansen kan vise her.
Da René prøver lykken i den åbne klasse, er vejen til toppen banet af andre i letvægtsklassen 50+, hvor et godt bud kan være Jacob Thesander fra DSR, der skal møde konkurrenter fra Nyborg, Roskilde og Bagsværd.
Sidste år markerede Jesper Jensen, og far Jørgen sig flot i de forskellige masterskategorier, men denne gang er der ikke skygger af de gæve roere fra Lemvig. Til gengæld må det kunne gøre Odders Per Amby ekstra ihærdig efter at toppe, da han i 2017 blev toer efter Jørgen Jensen. Med i 60+, udover Amby og fire andre, er også coastal- og LD-roer: Niels Iversen, Aarhus Roklub. I letvægt er Lars Nielsen, DSR, for andet år i træk ene anmeldt.
I kategorien derover, 70+, letvægt er Hans Nøhr, Lyngby Roklub udfordret af Gerd Larsen fra Nordslesvig.
De unges tur
Klokken 11.00 er det tid for de yngste klasser, hvor to blot 11 år gamle piger, Anna Iversen, Stevns, og Silkeborgs Julie Valentin Hæk udfordrer hinanden over hele 2 minutter.
For drenge op til 10 år er fire roere med fra Holstebro, Tissø, Rødvig og Nyborg, mens to piger holder klubkaproning i samme klasse, hvor Roklubben Stevns er med.
Pænt med deltagelse i drengenes 12-års klasse med 12 til start, og de kommer fra Helsingør, Hadsund, Roklubben Stevns, Dragør, Rødvig, Kano- og Kajakklubben Nord og Hvidovre.
Hos pigerne for 12-årige er seks roere til start, mens det straks ser langt bedre ud i næste aldersklasse, hvor hele 19 piger møder til start.
I drengenes tilsvarende kategori er 21 roere til start, og her er Holstebro Roklub med helt fremme, når det drejer sig om antallet af deltagere: 11 !
Piger & drenge, junior C - roning i fire minutter!
10 piger til start, og i drengenes finale: 5...
… i første afdeling og 20 i anden afdeling.
I pigernes klasse, U17, er 10 til start, og her bør man holde øje med Sofie Valentin Hæk fra Silkeborg Roklub, der ved Sjællandske Mesterskaber i november viste høj klasse, spændende at følge hende mod ni fremadstormende konkurrenter.
Flot er deltagertallet i drengenes klasse, 15 år, med 22 tilmeldte dygtige kommende stjerner - ja, det er de såmænd allerede i denne kategori.
Nitten piger møder til start i samme aldersklasse, og flere gode navne, kendt fra udendørs regattaer og præmiepodier, er med her. Sofie Halling Vikkelsøe, Odense Roklub er atter et godt bud på en medalje, som i fjor, hvor hun satte rekord i kategorien.
Hos pigerne i junior A - 18 år er ni til start, heraf flere, som har gjort det glimrende på juniorlandsholdet de seneste år - og i kategorien derunder, 17 år, stempler 11 piger ind, hvor det ikke vil undre, hvis Cecilie Brunnich Sørensen, Københavns Roklub, tager sig af mesterskabet.
Seniorer
Dame, letv. Danmarksmesterskab
Klokken lidt i 14, nærmere betegnet: 13:54, sendes de første seniorer af sted, og her ros om DIF-mesterskaber. I kvinder letvægt, er VM- og OL-roer: Juliane Elander fra Odder Roklub, på plads, og jagter endnu en DM-titel og rekord. Juliane møder sine landsholdskollegaer: Aja Runge Holmegaard, Roskilde, Trine Toft Andersen fra Hadsund og Bagsværds Iben Østergaard, mens DSRs Sara Engberg er med, som dark horse. |
Man fristes til at titulere det for et rigtigt herrefelt, også selvom det ikke er det, hvis vi ser på kønnene. Men det er Danmarks stærkeste VM-roere, der møder frem her, med OL-sølvvinder anno 2012, Fie Udby Erichsen, fra KVIK, på bane 1. Ingen tvivl om, at Fie får noget at se til overfor W2- med Christina Juhl Johansen og Lærke Berg Rasmussen, begge fra DSR, der har været Danmarks triumfkort på spindesiden efter OL i 2016. Mette Dyrlund Petersen, DSR, er tilbage i storform, og Tanja Spring Ehlers, KVIK, satser også alt på at få roet sig godt og grundigt ind på en VM-båd. Luise Lund Hansen, Odense, der har gjort lynkarriere er osse god for toppræstationer i maskinroning, mens DSRs Kate Petersen, mest inkarneret coastalroer, men senest Danmarksmester i 4X-, måske vejrer morgenluft indenfor outriggerroning hos kvinderne. Petersen er netop vendt hjem fra Japan, hvor det blev til en fin præstation i ergometret. Herligt med fint besøg af to Aarhus-roere: Maria L.N. Hansen og Amelia Løvstrup Adby. Aarhus Roklub har i flere år været garant for sublim klasseroning hos kvinderne.
De to ro-makkere fra Odense, Anne og Marta, hhv. Larsen & Kempf tørner ud mod hinanden her, hvor også Frida Sanggaard, Bagsværd, er på plads, tillige med Trine Dahl Pedersen fra Holstebro. Spændende er det også at se, hvor langt Aarhusianske Mette Køchs Nielsen når i denne heftige finale, da hun er rykket op fra junior. Det er Odenses Mie Rützou også. I finalen bliver det ligeledes til et herligt gensyn med Roskilde Roklubs Simone Sørensen, der har holdt en lang og velfortjent pause fra roningen i 2017. Simone har, som junior, ofte stået for bemærkelsesværdige resultater i romaskinen. Flere stærke unge er med her, og bl.a. skal der holdes et vågent øje med Tissøs Mette Nissen, om hun mon kan bide skeer med de garvede kaproningskvinder i sportshallen.
Et heftigt herrefelt får vi også at se i letvægt, hvor 13 roere møder til start. Det bliver spændende at følge Landsholdsroerne: Emil Espensen og Mathias Larsen fra hhv. DSR & Bagsværd, overfor flere af de unge nyoprykkede, der nu skal til at begå sig i den ypperste “elite-serie”. På søndag fylder Alexander Modest 23 år, og han kan fejre dagen med en medalje i maskinroning, men det bliver et sejt træk, idet også Sebastian Terp, Odense, kan vise vejen. I 2017 var Sebastian Bache, KR, vinder i senior B, netop over Terp og Modest, men Bache er ikke med i denne finale, hvor det nu drejer sig om eliten.

Bastian og Sebastian
Et finalebrag i senior B- åben klasse, hvor Bastian Secher nu er rykket til, men hvor kampen om medaljerne synes uhyggelig hård.
I fjor fik Bastian noteret 6. Bedste tid ud af de tyve hurtigste mænd i Gladsaxe Sportshal, 5.59.8., og pladsen efter ham blev besat af Aske Petersen, Holstebro: 6.02.5. Denne gang er 20 mænd til start her, og Bastian skal nu prøve lykken, som senior B-roer mod flere af dem, der også er rykket op fra junior. Førnævnte Sebastian Bache, der ellers slog til i letvægtsklassen i 2017 og vandt, er med her, og skal prøve lykken i den åbne klasse.
14.56 er tidspunktet, hvor der for alvor fyres op under kedlerne, og hvor en stribe hjælpere må strømme til for at holde på ro-maskinerne, for sker det ikke, ror de store mænd i den åbne klasse ud af sportshallen. Så mange kræfter lægges der i, og der er ingen tvivl om, at der bliver gået til stålet fra start. Nitten stærke mænd er med her, og watt-manden over dem alle, Sverri S. Nielsen, DSR, er naturligvis på plads, hvor det måske gælder en ny rekord, men osse en ægte DIF-medalje, ikke mindst, thi dem har Sverri vundet en del af efterhånden. Men han bliver fulgt godt på vej af de øvrige store “drenge”, og det bliver spændende at se, om Nick H. Larsen, Odense, kan blande sig i Sverris sejrsrække. Med er også de øvrige fra sommerens VM-herregruppe omkring M4-, der gjorde det godt ved VM, men hvor optakten også tog uendelig lang tid, før fireren blev sat, mens de hjemlige roere indædt kæmpede og kæmpede for at opnå en udtagelse til denne.
Tidligere sportschef, Lars Christensens rekord på 5.55.5, i romaskinen, stod i årevis, men den er nu for længst skudt ned, af Sverri, og enkelte andre. I fjor gik også Nick under. Sverri vandt i: 5.49.2, mens Nick fik noteret: 5.52.8 - og det i senior B. Nu er Nick med up front i lørdagens elitefinale. Tøger Berg Rasmussen har også været tæt på sportschef-rekorden, og roede i 5.55.8. Roinfo bemærker, at ud af de nitten sæder, indehaves de otte af roere fra DSR. Studenterklubben har fået tilgang af to stærke roere, hhv. Oliver Rying Thomsen, der har forladt Lyngby Roklub, og Tobias Kempf, der er flyttet til DSR fra Odense. Men det er også flot, at Aalborg Roklub har tre roere med i dette storslåede herrefelt.

12 herrer fra hhv. Syddansk Universitet og Aalborg Universitet møder til start i Universitetsløbet, hvor Aalborg Roklub besætter de otte pladser. Samtidig fyres finalen af hos kvinderne, hvor fire roere er med. Herligt at se besøg fra Aalborg Universitet her, hvor finalen sidste år var præget af roere fra Syddansk Universitet, der denne gang blot har en enkelt roer med. Men det er sidste års vinder, Elisabeth Kaalund Keller.
Roinfo har taget udgangspunkt i den gængse startliste, men ved af erfaring, at tingene har det med at ændre sig få dage før selve regattaen på lørdag i Gladsaxe Sportshal.
Der er flere muligheder for at følge med på selve dagen, idet der optages livestreaming fra stævnet, så som sådan behøver du slet ikke bevæge dig til Gladsaxe Sportshal, men kan sidde hjemme i ro og mag, mens du ser finaler. Vil du have den ægte vare, og opleve den hektiske stemning, er det i sportshallen, det finder sted - hele lørdagen.
Du kan se startlisten her:
https://tilmeld.roning.dk/?regatta=dm2018&show=startliste