Af Leif Thygesen
Det plejer at være en af de helt store festdage i dansk roning, når Danmarksmesterskabet i ergometerroning bliver afholdt i januar i Gladsaxe. Så at sige alt, hvad der kan krybe og gå i dansk kaproning deltager, når der roes om danmarksmesterskaberne. Det er de unge roeres mulighed for at komme tæt på stjernerne fra landsholdet og se, hvad der virkelig kræves, hvis man vil være med på internationalt plan.
Sådan er det desværre ikke i år – endnu en gang sætter coronaen en stopper for et normalt fremragende roarrangement. Gid fanden havde coronaen – undskyld mit sprog. I stedet må vi så nøjes med en ekaproning, hvor deltagerne sidder spredt rundt omkring i landet og er forbundet via nettet. Det er bedre end ingenting, men det kan aldrig erstatte den ægte vare.
Nu skal man måske være forsigtig med at sammenligne deltagerantallet fra 2020, hvor man mødtes fysisk med deltagerantallet fra 2021, hvor man mødes virtuelt. Man kan med en vis ret godt påstå, at det svarer til det gamle spørgsmål: Hvad er højeste, et tordenskrald eller Rundetårn? Men alligevel vover roinfo pelsen og ser på et par tankevækkende tal for årets deltagelse ved DM. I nedenstående beregninger er sprintløbene ikke medregnet.
Juniorklasserne
I juniorklasserne til og med U18 klasserne for piger og drenge er der et deltagerfald fra cirka 150 til cirka 125 roere. Det er et fald på cirka 17 procent. I halvdelen af løbene i juniorklasserne er der færre deltagere end i 2020. Omvendt er der flere deltagere i syv ud af de seksten klasser. Desværre er fremgangen i syv løb ikke helt nok til at opveje en samlet nedgang i deltagerantallet i juniorklasserne. Det er kedeligt nok den forkerte udvikling – det er jo dansk kapronings fremtid, vi taler om - men faldet skyldes måske rent praktiske foranstaltninger. Der er tekniske udfordringer ved at deltage og ikke alle, der ønsker at deltage har måske haft mulighed for at få et ergometer og en forbindelse stillet til rådighed. Ydermere er der jo heller ikke mulighed for holdløb, så måske ser det slet ikke så tosset ud endda?
De bedst besatte klasser i juniorklasserne er Piger under 15, 4 minutter med sytten deltagere, drenge under 18, 2000 meter, ligeledes med sytten deltagere og drenge under 16, 2000 meter med seksten deltagere.
Masterroerne kan ikke klage over, at der ikke er varer nok på hylderne. I invitationen er der udskrevet i alt 52 løb for de modne roere. Der er lette og tunge klasser, der er 2000-meter- og 1000-meterløb og der er i nogle klasser aldersspring, der varierer mellem ti og fem år. I alt er der deltagelse af cirka 100 masterroere mod et deltagerantal på cirka 140 i 2020. Tilmeldingerne har maget det således, at der er deltagelse i 37 ud af de 52 klasser. I 2020 var der deltagelse i 49 ud af de 52 klasser. Deltagelse i 37 ud af 52 klasser lyder måske meget pænt, men de mange klasser i forhold til deltagere giver så få roere i de enkelte klasser, så der er medaljegaranti i 28 løb, hvor der kun er tilmeldt tre eller færre roere. Ud af de 28 løb med medaljegaranti er der guldgaranti i elleve løb, da der kun er en roer til start - man kommer uvægerligt til at tænke på Raquel Rastennis hit fra 1957, ”Hele ugen alene” – det kaldte fejøboerne i øvrigt deres bus, men det er en anden historie. Flere masterroere er tilmeldt flere klasser, og mange masterroere vil få deres medaljesamling udvidet med endnu et par medaljer ved dette års DM.
De bedst besatte klasser i masterklasserne er Masters mænd 60+, 1000 meter med ti deltagere, masters mænd 40+, 2000 meter med syv deltagere og masters mænd 30+, 1000 meter ligeledes med syv deltagere. På spindesiden er der flest tilmeldte i klassen masters kvinder 50+, 1000 meter med seks deltagere.
Der er international deltagelse fra Australien (drenge under 15, 4 minutter) Tyskland (masters mænd 60+, 1000 meter) og USA (master mænd letvægt 40+, 1000 meter) og desuden er vores færøske venner som sædvanligt også at finde på startlisten i flere løb. Første løb startes kl. 09.30 og man regner med at være færdige klokken cirka 15. 00.
[email protected]