Med godt 500 deltagere, er der lagt op til en flot og lang lørdag i Gladsaxe Sportshal, når Bagsværd Roklub med DFfR og Modest Sport får afviklet Danmarksmesterskaber og Forbundsmesterskaber i maskinroning.
Denne gang foregår mesterskaberne 14 dage tidligere, end vanligt, men det skyldes sikkert det faktum, at hvis man skal have OL-roerne med, så er det nu, for ellers befinder de sig i en træningslejr en bid vej væk fra Danmark.
Årets første begivenhed for roerne i Danmark denne lørdag byder på noget nyt, og det sker, når stafetløbene fyres af, sidst på dagen.
Mastersroerne lægger for, og her kan det undre, at deltagelsen ikke er SÅ omfattende, som når mastersroerne kaster sig ud på det våde element.
Arrangørerne sætter mange ergometre ind, 40 styk, og det betyder, at stævnet byder på hele 15 finaler klokken 10.00, idet flere af mastersfinalerne må slås sammen.
Men når deltagelsen i flere af mastersklasserne er så ringe, at en del af løbene blot byder på en enkelt deltager, så er det lidt af en udfordring, når man ser på reglementet for: ergometerroning, hvor der bl.a. står følgende:
Ved individuelle DM- og/eller forbundsmesterskaber, skal minimum 3 deltagere være tilmeldt,for at vinderen kan anerkendes som mester.
Heldigvis er klasserne masters: 30- og 40 år velbesøgte
I kvindernes 30+ klasse møder vi nogle af DSRs coastal- og langdistanceroere. Coastalroer: Kate Petersen er tilbage, hvor det hele begyndte, og det på Bornholm. Hun stiller atter op for Rønne Roklub og kommer til at møde sine tidligere klubkammerater fra DSR. Men der er også deltagelse fra Køge Roklub og fra Færøerne
I kvindernes 40+ - finale møder vi tidligere dygtige OL- og VM-roere, der har præget billedet indenfor international roning i flere år - men for år tilbage. Her skal Dorthe Friis Thanning ud mod Christina Rindom, og de udfordres af to gange Tanja fra DSR, henholdsvis, Nors Tardrup og Igland, der har gjort det særdeles godt indenfor Langdistance- og coastalroning de senere år. Lene Mikkelsen og Lise Mortensen fra Aarhus og Fredericia er de øvrige deltageres store udfordringer. |
Roinfo bemærker, at ergometerfænomenet, Margit Haahr Hansen, DSR, får konkurrence af en enkelt deltager, Jeanette Emde Jensen fra Sorø Roklub.
Skønt er det også med to deltagere i 60+ på spindesiden, hvor Køge Roklubs Mai-Britt Bille møder Mette Cederkvist fra Hellerup Dameroklub.
På sværdsiden er fire roere til start i klassen: 60+ fra Odder, Horsens, Hellerup og Bagsværd. Men så ser det lige så tyndt ud i de næste kategorier, med blot en roer i hver, og det indtil vi når frem til 80+, hvor tre seje ældre herrer, to fra Bagsværd, og en fra Helsingør, udfordrer hinanden. Imponerende!
Klokken 10.22 sendes næste gruppe mastersroere ud i maskinroningens ædle kunst, og her ser det straks lidt bedre ud med deltagelsen i eksempelvis 30+ & 40+, hvor der bliver hård kamp om ´daljerne.
30+MErgo MMErgo - Herre Vet. 30+ (30-39år) - 2000m
KVIK møder frem med hele 4 deltagere, og det er velkendte navne fra Langdistancekaproningsturneringen, som lige nu og her er til drøftelse, om den skal fortsætte. Roerne vil naturligvis gerne - og vi ser nogen af dem i denne finale i Gladsaxe Sportshal denne lørdag. Udover de fire fra Roforeningen, møder DSR, Køge, og en enkelt roer fra Novo Nordisk op. I samme kategori, men i letvægt, møder tre til start.
Klassen 40+ er velbesøgt.
12 roere på startlisten, og det fra nær og fjern. Herligt!
Asbjørn Adsersen, ARK, inkarneret SPP-roer, Peter Weile, KVIK, der både er gedigen coastalroer, men også har forsøgt sig på langdistancen og kortbanen i 2019, og det med et flot Forbundsmesterskab i MM1X, som fineste resultat.
Det er også glædeligt at se roere fra flere forskellige klubber, som ikke altid er at se på vandet i denne finale, der også får besøg fra Sverige, v. Landskrona Roddklubb: Maarten van den Haak (SWE), også glædeligt med besøg fra det fynske, hvor Stig Nielsen fra Kerteminde er med. Faderen til de to kendte Lyngby roere, Emil og Jakob Lenzing, Asger, deltager her, og fra Rødvig, Michael Mainz. Kviks Mark van Herk også repræsenteret. Herk har i flere år kastet sig ud i coastalroning. Et par "klubløse" roere er også med, fra Bodycoach og Nedefrakælderen. Værtsklubben, Bagsværd, er repræsenteret, Ran I og Lindenborg har også roere med. Sikke et velbesøgt herrefelt!
Den kendte medaljetager i mastersklassen, Christian Mølvig, Sorø Roklub, får to konkurrenter i letvægtsklassen, og det fra Køge og Ringsted.
50+MErgo MMErgo - Herre Vet. 50+ (50-59år) - 2000m
Flere af de herrer, der deltager her, er også at se, når der er Sjællandske Mesterskaber i Næstved, som fandt sted en god måneds tid siden, men det er også herligt, at Ishøj Roklub møder frem. Roerne her fra er vi ikke så forvænte med at se på vandet ved udendørsregattaerne: Hjemme fra Kælderen: Thomas Jensen, Bagsværd: Steen Nielbo (Bagsværd) Viking: Rene Hansen (Viking) 365 Design: Ole Vindfeldt, Amelias Fars Sport and Fitness Club: Martin Mario Jelani,Næstv.: Jan Stampe Jensen (Næstv.), Ishøj : Jens Mundeli-Jensen (Ishøj): Ishøj: Kim Roch (Ishøj) Cameo I Leif Ola Kvalvik (DEN) Hellerup I, og Peter Gammeltoft (Hellerup)
Tre roere møder til start i samme kategori, men i letvægt.
Klokken 11.25 er det mastersherrernes tur til en kort spurt, hvor man skal ud på halvdelen af den normale distance indenfor ergometerroning, men naturligvis på den fulde distance for mastersroerne, når vi taler om aktiviteterne på vandet.
Og så bliver det tid for de yngre klassers finaler ved årets første mesterskaber indenfor roningens verden.
Kl. 11.16 - skal de yngste ud på en fyrig 2 minutters-distance
Kl. 12.19 - skal de 13-årige ud på en 3 minutters distance
Kl. 12.35 - skal de 14-årige ud på en 4-minutters distance
Og derefter hedder det finaler over 2000 meter!
12.48: Junior 15 år, drenge og piger
13.07: Drenge og piger 16 år - imponerende med 30 roere til start hos drengene
13.25: Her møder vi fire finaler: 17 & 18 års-klasserne hos piger og drenge, og det er også her vi ser flere af de roere, som netop er begyndt at røre på sig, når vi taler junior EM- og VM.
13.43
Nu er vi nået til roernes seniorklasser, og kvinderne lægger for med flotte finaler i både letvægt og åben klasse - det hele slået sammen med senior B- og senior A.
Ikke så mange er til start i senior B-letvægt, blot 3, men til gengæld ser det bedre ud med deltagelsen i den åbne klasse, senior B-, hvor det bemærkes, at landsholdsroer, VM-bronzevinder fra W4-, Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub, stadig er med i denne kategori. Hun udfordres af de unge kvinder, der de senere år har markeret sig flot i juniorklasserne med internationale resultater til følge.
Det har været på tale flere gange, at arrangørerne bør tilstræbe, at selve finalerne om DIF-mesterskaberne ved ergo-DM afvikles enkeltvis. Dels for at fokusere på det stilfulde i, at man ror om Danmarksmesterskaber, og dels for at det hele ikke ender i en gang miskmask, når roerne i de åbne klasser suser i mål med et pænt forspring til letvægterne, der også ror om DIF-medaljer. Men sådan bliver det ikke denne gang.
I senior A-roernes letvægtsklasse, hos kvinderne, som oven i købet er et rigtigt Danmarksmesterskab, ser det ikke godt ud med den høje, internationale klasse, som vi har set det i de foregående år. Blot to roere skal kæmpe om Danmarksmesterskabet her, og både Odders Juliane Elander Rasmussen, og Bagsværds Mathilde Persson, er savnet. Dermed kan mesterskabet tilfalde nye aktører i denne kategori.
Der er et sandt brag af en topfinale i vente hos kvinderne i den åbne klasse, hvor de senere års Danmarksmester og ener i 1X, Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, skal vise, at hun atter er på vej til et OL, og derfor bør være i storform på lørdag. Fie satser alt på at komme til Tokio via kvalifikationsregattaen i Luzern dette forår. Udby har netop fået "ny" træner, idet Thomas Poulsen, der er træner for Sverri Nielsen, DSR, er tiltrådt, som træner for Fie. Men konkurrencen lørdag kommer fra hendes landsholdskollegaer: Lærke Berg Rasmussen og Christina Juhl Johansen, begge fra DSR, mens deres makker fra W4-, Ida Gørtz Jacobsen, Bagsværd, også bør markere sig her. Vi ser desuden Aarhus-roer, Nina Hollensen, OL-deltager i 2016, være med, og satser alt på endnu en OL-udtagelse i 2020. Dertil flere af de kvinder, der har markeret sig på landsholdet i de senere år.
Nitten unge herrer til start i senior B, hvor hovedparten af deltagerne har præget billedet, internationalt set, i de senere år.
I letvægtsroernes senior A-klasse, er otte herrer til start, med Alexander Modest, LR, og Emil Espensen, DSR, som favoritter til titlen, mens det er herligt at se Mathias Larsen, Bagsværd være med igen.
Når Danmarks bedste herreroer gennem tiderne, Sverri Sandberg Nielsen, DSR, sætter sig i maskinen, kan man altid forvente noget helt ekstraordinært af VM-sølvvinderen.
Forleden skrev færingen beskedent på sin FB-profil, at han havde rundet de 5.44.4... Ganske vist er det uofficielt, og roet under træningen, men alligevel. I fjor vandt Sverri mesterskabet i ny rekordtid: 5.47.2. Nielsen beviser gang på gang, at han kan presse sig så langt ud, at der næsten er garanti for ny dansk rekord, når han fyrer den af på lørdag.
Og så - alligevel...
Ved EM i ergo, hvor de store mænd også møder frem, som blev roet den 11. januar, så skal der nu lægges ekstra pres på, hvis danskeren skal mænge sig med verdens bedste maskinroere. Således roede tjekken: Podrazil en tid på: 5.42.9 hjem, og skal man nærme sig verdensrekorden, da hedder det: 5.35.8!
Mon Sverri Nielsen kan lægge så voldsomt et pres i romaskinen på lørdag, at han nærmer sig den nys europæiske rekord?
Nielsen, der har Thomas Poulsen, som træner, plejer at have guldfirerroer: Morten Jørgensen, Næstved Roklub, bag sig, når det går løs. Og der hersker ikke tvivl om, at der bydes på noget af en heftig finale, hvor der kommer så meget tryk på maskinerne, at der skal ekstra hjælpende fødder til for at holde maskinerne på plads, så de ikke kører ud af salen.
11 herrer er med i denne finale, også dem, der de seneste år har været inde at præge billedet i M4-.
Her sendes herrer og damer af sted samtidig, og det er særdeles glædeligt, at de inkarnerede Uni-roere fra Aalborg nu får konkurrence af andre klubber, der "endelig" har indlemmet unironing i den enkelte klubs koncept. Selvom de nordjyske deltagere stadig præger billedet, er der nu flot besøg af Roforeningen KVIK, mens DSR stempler ind med roere i denne kategori. Det har taget tid at få selve DSR til at vende tilbage med det, tingene drejer sig om af en studenterroklub, og det er roning for studerende ved universiteterne, men nu er man der, og det forhåbentlig i mange år fremover - som man så det i fordums tid. Det kan også betyde, at nogen af universitetsroerne får så meget blod på tanden, at det udløser en landsholdsplads senere. Det er set før, hvor man kan tage det fine eksempel med Luise Lund Hansen, der for år tilbage dominerede klassen fra Odense Roklub. Hansen blev siden landsholdsroer, og er nu fast forankret i Roforeningen KVIK, hvor hun møder til start i kvindernes åbne klasse på land - såvel som på vand!
Stafetløb - nu med depeche...
Der er en forandring i vente for deltagerne i Gladsaxe Sportshal lørdag. Det sker i stafetfinalerne, og det betyder, at arrangørerne skal bruge tid på at vende ergometerne i en ny retning, før disse finaler finder sted.
Ifølge arrangørerne, ser det således ud:
Hvert hold benytter et enkelt ergometer, skift skal foretages inden for en 100m zone og løbende efter hver fjerdedel af distancen. Der vil være 3 skift. NYT ER:
Hele holdet er samlet bag start stregen. Når starten går for det enkelte hold løber første roer frem til ergometret med depechen og ror den første fjerdel, derefter løber roeren tilbage til holdet med depechen og giver den videre til roer 2 og så fremdeles.
17 hold til start i firmastafetten - 12 hold til start i Skole- og Gymnasiestafetten
14.59-15.20 er der sprintopgør med mange individuelle deltagere i alle klasser.
15.42 og 15.54 rundes mesterskaberne af med klubstafetløb, hvor hele 47 hold har tilmeldt sig.
Første roer udtaget til VM i ergometerroning! Om få uger afvikles verdensmesterskaberne i maskinroning, i Paris, den 7.-8. februar, og nu kan en dansk roer glæde sig over at skulle en tur til byernes by. Det er såmænd rodommer, Kasper Haagensen, der fortæller roinfo.dk den glade nyhed. Haagensen "varmer op" til jobbet i den franske hovedstad, som dommerformand ved mesterskabsregattaen i Gladsaxe Sportshal. |