Foto: Mette Bacher, Henriette Kyed
Bagsværd Roklub, Concept2 Danmark og DFfR fik gennemført Danmarksmesterskaberne i indendørs roning, som vanlig den sidste lørdag i januar, og dermed er sæson 2018 for alvor skudt i gang. Der blev vist blændende flot roning gennem hele dagen, men ikke med helt så mange rekorder, som sidste år.
Roinfo var med det meste af dagen, og bringer derfor Danmarks største reportage med mange billeder fra både finaler og præmieoverrækkelser.
Vi lægger ud med junior A-roernes løb, seniorer og studenterfinaler. Holdkap og spurtløb nævnes kort, og derefter bringer vi alle de mange spændende finaler fra formiddagens timer, hvor mastersroere og de yngste juniorer slog sig løs.
Så følger vores DM-VRIMMEL, hvor det drejer sig om de små og personlige historier, vi også har fået med hjem. Under vrimmel nævnes også selve arrangementet, og arbejdet med det.
- Bør der ændres i konceptet? Kan man forestille sig, at DM i ergometer måske fremover kan foregå på skift mellem landsdelene? Hvorfor egentlig ikke? - Og er Danmarksmesterskaberne i indendørs roning stadig så publikumsvenligt og attraktivt nok til, at folk strømmer til?
Efter de mange timers arbejde med teksterne, har vi konstateret, at arrangørerne har meldt ud, at der muligvis foretages ændringer på mellemtiderne i resultatlisten. Vi vælger at bringe reportagerne, som det så ud, da de blev skrevet efter finalernes afslutning lørdag eftermiddag.
Roinfo lægger ud med artiklerne om selve DM-løbene, med junior A- og senior B. God fornøjelse.
Højde og drøjde - det har helt klart være Cecilie Brunnich Sørensens fordel, lige siden, hun indledte sin ro-karriere for nogle år siden. Oprindelig er Cecilie fra Dragør Roklub, men der var på daværende tidspunkt ikke så meget at komme efter, når det drejede sig om træningen af den talentfulde kvindelige unge roer. Det er der så siden lavet om på, men Cecilie trives i Københavns Roklub, og er garant for topresultater i indendørs roning - såvel, som på vandet.
Fit, som ikke set tidligere, satte hun tingene på plads i pigernes finale. Bagsværd Roklubs Marie Ramm slog ellers følge med Brunnich frem til 500 meter, men derefter overtog den høje KR-pige i vanlig opvisningsstil showet. Der var ingen andre, der kom i nærheden af Cecilie denne eftermiddag i Sportshallen. Tid: 7.15.6. Marie Ramm holdt godt og grundigt fast i sin 2. plads, og kom i mål 14 sekunder efter.
Cecilie Brunnich Sørensen skar et pænt stykke af sidste års mesterrekord, sat af Liane Vestergaard, Hadsund Roklub. Nu hedder rekorden: 7.15.6
Endnu en Bagsværd-roer kunne entre podiet for at modtage en velfortjent bronzemedalje: Matilde Hjorth.
En hæsblæsende finale, hvor der ikke blev givet ved dørene. Mens pigernes finale blev afgjort efter de første 500 meter, skete der ting og sager på sværdsiden.
Hvidovre Roklubs Thomas Jensen var urørlig her, og kørte sikkert af sted, mens det så mere hektisk ud lige efter ham. Således havde Roforeningen KVIKs Nicholas Andersen indtaget 2. pladsen, hvor forskellen til Holstebros Casper Lindballe Lehmann Pedersen blot var 1 sekund ved 500 meter. Som sådan lå 2. pladsen lige til højrebenet for Andersen, idet han øgede forspringet til 2 sekunder over Holstebro-roeren. Ved 1000 meter får Pedersen hentet ind, og det bliver Casper, der erobrer 2. pladsen fra Nicholas, der får bronze. 16 deltagere var med i denne finale.
Liane Vestergaard, Hadsund Roklub, er i en klasse for sig. Således viste hun atter vejen i en ergometerfinale, og kunne ro sig til sin 7. medalje ved et Ergo-mesterskabsstævne.
Det lykkedes til fulde, idet Vestergaard tog teten fra start, og ingen kom i nærheden af den stærke kvinde fra Hadsund.
Mie Mellerup, Roklubben ÆGIR, indtog 2. pladsen knap 8 sekunder efter Liane. Til gengæld havde Mie 10 sekunders forspring til Cecilie Girke, DSR, der indtog bronzeplaceringen.
Syv deltagere var med her.
Majbrit Ølgaard Nielsen (Roforeningen KVIK) satte rekord i 2000, med 7.00.2, og indtil videre består den.
Drengenes klasse, hvor det handler om sidste juniorår, har imponerende 13 stærke roere til start, men to af dem dominerer fuldstændigt feltet ved at stikke af fra start, det er Holstebros
Magnus Valbirk og Roklubben ÆGIRs Adrian Flarup Johansen, dog med en ukuelig Valbirk i front, og finalen styrer han hele vejen, selvom Johansen hele tiden forsøger at angribe, længere nede i feltet finder en hård fight sted mellem Kaare Mortensen fra Holstebro, og Roforeningen KVIKs Torbjørn Frankel.
Ved 1500 meter har Torbjørn taget over: 4.51.5 mod Kaares: 4.52.2, og i mål er det Johansen, der holder sin sølvplacering efter Magnus Valbirk, der tager guldet.
De unge stærke kvinder sendes af sted samtidigt med letvægternes senior A-gruppe, og det betyder, at de blot kan se ryggene på deres lidt ældre medsøstre, da hele feltet sendes af sted. Og for tilskuerne på gulvet, er det lidt svært at koncentrere sig om senior B-roernes anstrengelser, idet de gemmer sig bag senior A-roerne.
Måske bør det overvejes at lade senior B-kvinderne få deres helt egen finale, så fokus kun rettes mod atleterne i denne klasse.
Mathilde Persson, Bagsværd Roklub, var inde over OL-båden, kvindernes letvægts-2X hele sidste forår, sammen med Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, hvor en af de to skulle danne makker med Juliane Elander Rasmussen fra Odder Roklub. Det var i første omgang Persson, der kom igennem nåleøjet foran Holmegaard, men konstellationen: Elander/Persson svingede ikke så højt, at man begyndte at kunne lugte VM-medaljer. Og da Mathilde desuden blev skadet, var det Aja, der fik muligheden. Der blev siden ret stille omkring Mathilde Persson i sommeren 2017.
Men Mathilde er, med sin tid: 7.09.8, stadig en bid vej fra Juliane Elanders rekord her: 7.07.6, sat for hele 18 år siden!
Dansk roning er begunstiget af en gruppe dygtige og talentfulde unge, der for alvor har roet sig ind i internationale sammenhænge, de seneste år.
Det er blevet til flere ædle medaljer og ikke så få EM- og VM-udtagelser.
Elleve kvinder mødte til start her, men der var ingen tvivl om, at Frida Sanggaard, Bagsværd Roklub, kunne blive en hård nød at knække for hele feltet. Godt sekunderet af Lisbet Falch Jakobsen, tordnede den høje ropige af sted. I et ergometer er det ikke altid teknikken, der er det afgørende, for Sanggaard kørte sin helt egen stil i maskinen, og det gav bonus. Ingen kunne hamle op med den tidligere EM- og VM-sølvvinder fra junior-VM i 2016, (med Ida Petersen). Det var spændende at følge nyoprykkede Mette Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, her, men midt inde i løbet, forlod Mette maskinen, plankede den over rækværket, og hastede ud i omklædningsrummet. - Hun var blevet dårlig, forlød det.
Men spændende var det også, hvad den tidligere stærke juniorkaproer, Roskildes Simone Sørensen kunne præstere efter et års orlov fra kaproning. Odenses Mie Rützou kom over, som nummer 2 ved 500 meter med Simone på 3. pladsen. 1000 meter: To Odense-piger kæmper om sølvet. Marta Kempf er ved at få roet sig op. Mie er stadig på 2. pladsen. Kempf: 5.20.5, Rützou: 5.20.0.
Sanggaard er stukket helt af, og suser sikkert i mål: 6.50.4, og det bliver Kempf, der kommer i mål, som nummer to: 7.07.6, mens Rützou bliver nummer tre: 7.08.5.
Blot seks roere er til start i denne finale, hvor regerende U23VM-sølvvinder: Christian Thor Hagemann, der nu ror for Lyngby Roklub, sætter sig på løbet fra start. Malthe Puro, Bagsværd Roklub, hægter sig på, men der er intet at gøre for de øvrige i feltet. Guld til Hagemann, sølv til Puro, mens Cody Anderson, Roklubben ÆGIR, tager bronze.
Bastian Secher er rykket op efter at have haft nogle fantastiske junior-år med sejre her og der, og ædel medalje ved EM. Og i ergometret… Her er Secher også på hjemmebane.
Bastian er nu blevet senior B-roer, og her går det også stærkt, når Secher fyrer op under kedlen. Ingen kommer blot i nærheden af Roskilde-roeren, der holder opvisning i denne velbesøgte finale med 13 roere til start.
Sebastian Bache, KR, der i 2017 tog sig af en flot sejr i letvægt, bliver nummer 5 i dette unge herrefelt, der tæller flere nyoprykkede juniorer, som får noget at se til i denne finale. N.S. Roklub - fra Nakskov - har en talentfuld roer, Jonas Kristensen med, og han bliver en beskeden nummer 12. Flere intense træningstimder i ergometret kan gøre sit til, at N.S. - roeren formentlig fremover kan få roet sig godt op i dette heftige felt.