Om få øjeblikke skydes VM i coastal i gang i Portugal. Coastal-VM er et tilløbsstykke, hvor også flere roere, der var med ved OL i Tokio, nu møder til start i den noget anderledes disciplin. OL-sølvvinder i M1X, norske Kjetil Borch er med i C2X, hvor han danner hold med Jan Oscar Stabe Helvig, der deltog ved OL i M4X-, hvor det blev til en samlet 9. plads.
Hele 34 nationer deltager ved VM i Coastal, og alle løb har mange tilmeldinger, eksempelvis er mændenes C1X velbesøgt med over 70 deltagere, hvor den forsvarende verdensmester fra 2019, Adiran Miramon fra Spanien får lidt at se til.
Danmark er også repræsenteret ved VM i Coastal med 7 både. Det er Danske Studenters Roklub, der, som eneste danske klub, deltager ved årets VM.
Roinfo har netop været i kontakt med træner, Anders Brems, der stod på stranden i Portugal. Brems kunne fortælle, at der formentlig kommer væsentlige ændringer senere i dag, da arrangørerne overvejer helt at droppe beach-start i morgen på førstedagen, grundet de voldsomme bølger, som betyder, at det ikke er sikkert for deltagerne at springe ombord fra stranden og ro ud på distancen. - Det bliver formentlig sådan, at deltagerne skal ro ud til startpunktet i stedet for, hvor de sendes afsted derfra, fortæller Anders Brems til roinfo.dk
Tidligere onsdag, var roinfo i kontakt med DSR, hvor vi spørger til, om danskerne bliver udtaget til VM i coastal.
- Det er lidt, som når mastersroerne er afsted til deres internationale mesterskaber. Vi er endnu ikke nået til det punkt, som når roerne udtages til VM på kortbane. Så vores deltagere betaler selv, fortæller Kasper Haagensen, formand for DSR og medlem af DFfRs hovedbestyrelse. - Men forskellen på mastersdeltagerne og dem i coastal er, at mastersroerne har gode medaljemuligheder, idet løbene deles op i afdelinger, alt efter hvor mange deltagere, der er med, og det betyder, at man kårer en vinder i hver enkelt afdeling. Det gør man ikke her. Da er det ligesom ved kortbane-VM, at der uddeles guld, sølv og bronze til de første i de enkelte kategorier, forklarer Kasper Haagensen.
Hovedparten af de danske deltagere har været deltagere ved årets coastalregattaer i Danmark og en enkelt i Sverige. Det er ikke fordi, der er mange coastalregattaer herhjemme. Men coastalroerne kunne deltage ved Nordsjællands Coastalregatta i Humlebæk, samt ved Danish Open i Odder, mens de i foråret deltog ved en international coastalregatta i Helsingborg.
Det vil altså sige, at danskerne ikke rigtig har føling med, hvor de står, set i forhold til det internationale niveau, selvom flere af de danske kvindelige deltagere tidligere har deltaget ved VM.
DSR har følgende til start ved VM:
CM1X:
Peter Maack Groes
75 deltagere er med i denne bådtype, hvor værtsnationen stiller med hele 15 deltagere. Udover regerende verdensmester, Miramon, ser vi tidligere verdensmestre til start her: Linares fra Tyskland og Peter Berg, Helsingborg. Begge deltog ved regattaen i Sverige i foråret, og Peter Berg er tillige deltager ved danske regattaer, hvor han stadig kan markere sig, som vinder. |
CM2X:
Johan Christer Berg & Morten Oluf Nielsen
71 både til start i denne disciplin, hvor det er her, den olympiske sølvvinder fra Norge, Kjetil Borch er med. Udover Norges to hold, stiller svenskerne ligeledes med to. Danskerne så vi ved Danish Open i Odder, hvor det blev til en femteplads. MIX-C2X Mette Dyrlund Petersen & Thorleif Rud Lindholm 48 hold er til start i mix-2X. | Spændende bliver det at se de to stærke DSR-roere i denne disciplin. Mette tidligere landsholdsroer, og siden en dygtig coastalroer - og makker Thorleif, der såmænd var med på DSRs DM-hold i Sorø i lørdags, og nu befinder sig i Portugal. Sikke en alsidig roer, vi ser her. |
Til gengæld møder DSR frem med hele tre hold i kvindernes C2X.
CW2X: Anna Calina Schanze og Mette Dyrlund Petersen