Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2023
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

Skæbnehistorie: Kendt coastalroer fik hjertestop - blev genoplivet - og mødte til start i Egå. - Jeg er glad for bare at være med i år, siger Carl Johan.

20/6/2018

0 Comments

 
Tekst: Mette Bacher
Foto: Carl Johan Runge Andersen & Mette Bacher


Efter en rigtig god og lang lørdag ved Egå, hvor der har været afholdt langdistancekaproning, og coastalroerne har indledt sæsonen, er det tid for at tjekke e-mails. Et bevidst valg om at fastholde en god gammeldags stationær computer og den solide og meget lidt udfordrende Nokia Mobiltelefon betyder, at man ikke hele tiden er afhængig af “at være på døgnet rundt”. Vel hjemme sent lørdag, er tiden kommet - computeren åbnes.

En e-mail fra den kendte Horsens-roer: Carl Johan Runge Andersen fanger min interesse. Han har sendt et billede. Mon det er et, der er taget i forbindelse med Carl-Johans roning tidligere i dag på Aarhusbugten?
Jeg åbner filen, og ser et billede af en overkrop med forbindinger, ledninger, elektroder, store plastre og mange andre ting, der er fæstnet til kroppen.
Og over billedet en kort hilsen: Hej Mette,
- Dette er en selfie, taget i oktober 2017. - Jeg er glad for bare at kunne deltage i regattaer i år. Hilsen Carl Johan.
Picture
Sådan så det ud, lørdag den 16. juni, 2018, hvor den kendte Horsens-coastalroer, Carl Johan Runge Andersen, tv., ror finale mod bl.a. Jens Wael Møller fra Kolding Roklub. Carl Johan ror en bronzemedalje hjem. Foto Mette Bacher
Picture
Nogle timer senere sender Carl Johan dette billede til roinfo.dk. Sådan så det ud for 3/4 år siden, hvor han efter sit hjertestop, er blevet opereret. Foto: Carl Johan Runge Andersen
Læs Carl Johans skæbnehistorie, som han mener kan bringe et budskab frem om, at det kan betale sig at træne og være i god form, når "maskinen" lider et knæk af den mere alvorlige slags. Det kan være psykisk, hvis man i perioder har haft oplevelser, der har givet en krise, hvor man ved at tage i roklubben, og ud på vandet, kan få tankerne ledt hen på noget andet og få alt det triste på afstand ved at være ude at motionere i den friske luft - eller, som Carl Johan oplevede det, at lægerne fortæller ham, at det at være i god form hjælper en hjertepatient hurtigere videre, og for hans vedkommende stadig at få mulighed for at ro coastalkaproning, nøjagtigt, som før skæbnedagen i 2017.
At det sagtens kan lade sig gøre, så vi et lysende eksempel på, da Carl Johan Runge Andersen roede finale på Aarhusbugten for få dage siden.

Når man hører om en person, der overlever efter et hjertestop, bringer det flere spørgsmål frem:
- Hvordan føltes det? Kunne du mærke noget? Var der optakt til et eller andet, var du dårlig forinden?

Her kan Carl Johan forklare det ganske enkelt: - Lyset blev slukket!
Dagen før havde han været ude at ro 80 kilometer i sin coastal-1X. Denne søndag stod den på roning med kæresten om formiddagen. Samme eftermiddag sidder han hjemme ved computeren, og er ved at skrive en e-mail til Peter Froskov (!), da det bliver sort.


Scorer medaljer på hjemmebane
Det er lørdag den 2. september, 2017. Horsens Fjord ligger, som et spejl, og der er god aktivitet ved den store begivenhed, som den lokale roklub står for: Danish Open Coastal Regatta.

Klokken er 13:30, og nu går starten.

Carl Johan ror finale i C2X med Jesper Skavin, og parret får en sølvmedalje efter to svenske stærke mastersroere.
Picture
Picture
Ved Danish Open i Horsens mødte Carl Johan Runge Andersen først til start i 2X, her med Jesper Skavin bag sig, og siden i sin fvoritdisciplin, C1X. Foto Mette Bacher
Derefter står den på en tur i C1X.
Fem herreroere er med i denne finale i mastersklassen, og det er spændende, at to svenske roere også har fundet vej til de åbne danske mesterskaber i coastal. De to gæster indtager da også de to første pladser i finalen, men 3. pladsen går til Horsens Roklubs egen: Carl Johan Runge Andersen. Han får bronze foran Jesper Skavin, der misser en bøje, men skodder tilbage og runder af med en korrekt løsning, samt Per Hansen fra Kalundborg, der især tidligere har vist sig stærk på langdistancen.

En ganske almindelig søndag
Efter den flotte regatta, som Horsens Roklub kan bryste sig af, står den på dagligdags træning for Carl Johan. Nøjagtigt, som det hele tiden har været. Carl Johan er i rigtig god form, og elsker at ro langt i sin coastal-1X.
Den 9. september, blot 7 dage efter regattaen, tager Carl Johan en såkaldt "sømilsmarathon", hvor han ror to gange rundt om Hjarnø plus lidt ekstra på hver omgang. Det er - hold lige fast: 80 kilometer i coastal-1X. Men denne distance er ikke noget, der synes uoverkommeligt. Turen har han roet mange gange i sin karriere, som roer.
Picture
Carl Johan Runge Andersen er ikke uvant med, i ensom majestæt, at tage de meget lange distancer i en coastal-1X på Horsens Fjord. Foto Mette Bacher
Dagen efter, den 10. september, er han og kæresten, Ria, ude at ro. De vender hjem, har en stille og rolig søndag eftermiddag. Carl Johan skal lige skrive en e-mail til den kendte ro-leder: Peter Froskov, sætter sig hen ved den bærbare, og går i gang med at skrive.

Ria fortæller:
- Vi sidder begge ved spisebordet, og Carl Johan er ved at skrive på computeren, da det virker som om, han falder i søvn. Det gør man jo nogen gange, men denne gang synes jeg, at hovedet hænger lidt længere nede, end det plejer. Jeg kan ikke få kontakt med ham, og ringer 112. De guider mig i telefonen, hvordan jeg skal lægge Carl Johan ned på gulvet og give hjertemassage, indtil ambulancen når frem. Det sker heldigvis temmelig hurtigt, da Falckstationen ligger i den anden ende af den gade, hvor vi bor. Vi fortsætter med hjertemassagen, til de får koblet en hjertestarter til.
I mellemtiden får man tilkaldt en helikopter, der bliver omdirigeret fra Samsø, og den lander i Odinsgade, hvilket en hel del borgere nok har undret sig over.
Redningsfolkene og lægerne, de er i kontakt med fortæller, at det enten kan være en kraftig hjerneblødning, og så vil de flyve til Aarhus Universitetshospital, eller hvis det er et hjertesvigt, så bliver det til Skejby.
- Helikopteren lander ved Skejby Sygehus, og lægerne arbejder i lang tid med at få gang i hjertet og få stabiliseret det hele, og i mellemtiden sidder vi, Carl Johans søster, der er hastet til Skejby fra Sjælland, og jeg, og venter og venter. Det var nogle lange timer, husker Ria.

Ville fra sygesengen direkte ud at ro
Hun fortæller at der ikke var noget forvarsel om, at Carl Johans hjerte ville sætte ud. - Han har været til kontroller, fordi han i nogle år har gået med en utæt hjerteklap, men lægerne har hele tiden vurderet, at tingene var i orden. Han har også altid haft en lav hvilepuls, men lægerne har ikke kunnet svare på, om det, kombineret med den utætte hjerteklap, har udløst hjertestoppet, fortæller Ria.
- Vi fik fortalt, at da man havde stabiliseret Carl Johan, og han var ved at komme til sig selv, da ville han ud af sengen: - Han skulle ud at ro. Lægerne måtte give ham noget beroligende, så han kom på andre tanker, situationen taget i betragtning, men det husker han nok ikke selv ret meget om, siger Ria med et lille smil.
Picture
Carl Johan Runge Andersen, der, har roet i seks år, har stort set lige siden sin første dag i roklubben, koncentreret sig om coastalroning og været en flittig deltager ved regattaerne. Foto Mette Bacher
Carl-Johan: - Der blev slukket for kontakten
-
Jeg husker ingen forvarsler. På grund af, blandt andet min bedre halvdels hurtige og kompetente indsats, kom jeg tids nok på hospitalet. 24 timer senere vågnede jeg, lettere forvirret, op på hjerteafdelingen på Skejby. Da vi senere fandt mailen til Peter Froskov frem, var den stoppet midt i en sætning, der var simpelthen slukket på kontakten!
De 24 timer er væk. Hvad der skete tidligere på søndagen er fjernt, og hvad der skete på hospitalet, efter at jeg vågnede igen, er også lidt tåget, beretter Carl Johan.
- Den defekte aorta-klap havde ikke generet mig, så vidt jeg ved, den blev tjekket regelmæssigt på hjerteafdelingen på Skejby. Nu er jeg jo også spændt på om jeg kan træne mig op til bedre præstationer end før, fortæller Carl Johan til roinfo.dk.

Da der var mistanke om, at den klapfejl jeg havde, kunne være årsag til hjertestoppet, blev jeg tilbudt, og tog imod en ny hjerteklap. Her fik jeg efterfølgende indopereret en ICD (se faktaboks). Det billede jeg sendte til dig tog jeg nogle dage efter operationen den 10. oktober, hvor jeg fik en ny, kunstig, aorta-klap. Siden først i december har den stået på koncentreret genoptræning, siger Carl Johan.

Kom fint videre grundet god fysisk form
Jeg startede med genoptræning i ro-ergometret først i december, samtidig med at jeg fulgte et rehabiliterings-forløb der blev tilbudt af kommunen, hvor jeg styrketrænede, således at jeg kunne være klar til Standerhejsningen, hvor jeg kom på vandet. Nu styrketræner jeg ved siden af roningen. Efter de første 8 uger, efter operationen, hvor jeg ikke måtte belaste brystbenet er der ingen restriktioner, udover at jeg, som alle andre, skal lytte til min krop. Lægerne påstår at jeg ikke, med almindelig træning, kan overbelaste hjertet, siger Carl Johan til roinfo.dk
Den dedikerede Coastal-roer begyndte at gå til roning i 2012, og før roningen stod den på en hel del cykling og løb. Carl Johan Runge Andersen har altid følt sig i fin form.

Ria får den afsluttende bemærkning
- Det var vores held, at det hele fungerede, som det skulle på denne skæbnedag. Det var heldigt, at jeg sad lige ved siden af ham, for jeg kunne lige så godt være i gang med noget oven på, men ved at være der, og gå i gang med hjertemassage med det samme, blev der handlet så hurtigt, at han ikke var uden ilt i længere tid. Ambulancen var fremme indenfor 5 minutter, helikopteren landede hurtigt, og hele personalet på Skejby Sygehus har været dygtige og enestående. Mange har så meget imod sundhedsvæsenet, men det fungerede 100% i vores tilfælde, slutter Ria.


Faktaboks:

En ICD-enhed er en avanceret pacemaker, der kan give et elektrisk stød for at stoppe livstruende anfald af hurtig hjerterytme fra hjertekamrene. ICD betyder Implanterbar Cardioverter Defibrillator, hvilket betyder, at den er indopereret og kan afgive stød (defibrillere) på hjertet for at genoprette normal hjerterytme.
Picture
Carl Johan Runge Andersen, Horsens Roklub, er glad for atter at kunne deltage i regattaer, trods sin skæbnehistorie i 2017, og det beviste han flot ved årets første regatta i Egå. Arkivfoto Mette Bacher
0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Coastalroning

    Her finder du nyheder, reprotager og andet om coastalroning

    Arkiv

    Marts 2023
    December 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Februar 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Maj 2021
    Januar 2021
    August 2020
    Juni 2020
    September 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Januar 2018

    Kategori

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: info@bachers.dk
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: lthygesen@youmail.dk
Copyright© Roinfo.dk