Sæson 2020 har, for alle, fået en helt anderledes optakt, end hvad vi ellers er vant til. Det gælder også indenfor kaproningens verden, hvor vores roere ellers havde meget at se frem til, hvor OL i Tokio, have været det ultimative, og for andre har det måske handlet om at blive udtaget til EM, VM eller NM.
Men det har corona sat en direkte stopper for, og selvom Danmark nu, så småt, er ved at komme tilbage til daglige tilstande igen, er der stadig en bid vej hjem hjem.
For kaproerne synes det som om, at en regattadeltagelse ligger et pænt stykke ud i fremtiden. De kommende måneders regattaer er alle aflyste men der er dog håb om, at både Junior-NM og senior-EM gennemføres, mens vi håber på, at danske regattaer, planlagt i august, kan blive muligt.
Første kaproning i 2020
Københavnskredsen har i år besluttet at genoptage - og få sat aftenkaproninger i værk, og den første fandt sted i onsdags, hvormed man kan konkludere, at kaproningssæsonen nu er indledt.
Der var forinden taget vigtige forholdsregler, hvor myndigheder, som politi og kommune blev kontaktet for at spørge til mulighederne.
Mange overvejelser blev taget, og fremfor alt meldte Københavnskredsen ud forinden, at der ville blive taget særlige forholdsregler, og at man forbeholdt sig ret til at foretage ændringer, i fald tingene ikke kunne lade sig gøre. Men det ville også betyde, at deltagerne selv skulle overholde retningslinjerne. Ved fælles hjælp og forståelse, så...
Afstandspåbud blev klaret ved at holde fast i de indskærpelser, der i forvejen var givet fra myndighedernes side. Det betød da også, at de enkelte finaler bød på få bådtyper, de små bådtyper, og det med max. fire både til start af gangen, hvis det handlede om 2X eller 2-, mens det var muligt at tage alle seks baner i brug, i fald der skulle ros 1X. For udover atleternes deltagelse var det vigtigt, at en rodommer fulgte løbene, mens der også var en person og motorbådsfører, der var klar ved startområdet.
Gæster sendes ud fra målområdet
På land, hvor det især var vigtigt at overholde forsamlingsrestriktionerne blev det besluttet, at deltagerne skulle overholde de daglige rutiner, og for at det ikke ville komme til at proppe til på selve rostadion, blev det besluttet, at gæster udefra skulle have udgangspunkt fra præmiebroen ved målområdet, og det kom til at fungere fint.
Alle deltagere fik desuden at vide, at lige så snart mållinjen var passeret, og eventuelle præmier modtaget, da var deltagerne helt ude af arrangementet, og kunne træne videre, hvis det var ønsket, eller ro direkte ind, lægge båden på plads, og forlade området, så de næste deltagere kunne ro deres løb.
Det samme gjaldt gæsterne udefra, der, efter endt dåd, fik pakket bådene på biler eller trailere, ved målområdet hvormed de hurtigt kunne forlade området.
Små grupper af tilskuere forstod at fordele sig - og der var, som vanlig, rigeligt med plads, så tilskuerne ikke ligefrem sad, som sild i en tønde, ved målområdets tilskuerpladser.
I forvejen ved alle brugere af Gladsaxe Rostadion, at politiet har Bagsværd Sø, som hotspot, og dagligt lægger vejen forbi Rostadion og hele området derved.
Pænt med tilmeldinger - klasseroning
Ved at overholde disse retningslinjer lykkedes det at få afviklet en rigtig god Aftenkaproning, der talte alle kategorier, lige fra junior C-roere til seniorer, der enten er en del af landsholdet - eller også ror efter en udtagelse - til mastersroerne, der bød på særdeles spændende finaler.
Regattaen varede i godt to timer, og hovedparten af deltagerne udtrykte glæde over endelig at være kommet i gang med det, de har trænet henimod, og det er kaproninger, hvor man kan måle sig selv af, og vurdere, om træningen har båret frugt, eller om der skal justeres noget ved den.
Københavnskredsen glæder sig over at være kommet i gang med kaproningerne, og også, at se frem til næste Aftenkaproning, som finder sted, den 17. juni - mens Københavnskredsen arrangerer en Lørdagskaproning, den 18. juli, hvor det forventes, at både elite, seniorer, U19, U23, mastersroere og de purunge dygtige roere kommer til Bagsværd Sø for kæmpe mod hinanden.
En eftermiddagskaproning for ALLE
Denne Lørdagskaproning, den 18. juli, er også tilrettelagt således, at klubber udenfor København har mulighed for at være med, nøjagtigt, som ved de faste store regattaer på Bagsværd Sø.
Den eneste forskel er, at restriktionerne skal overholdes, og at der dermed ikke bliver den samme helt store og fine service, som vi oplever det, når Københavns Regattaforening afholder regattaer. Denne gang må man nøjes med færre hjælpere, og at der er vigtige retningslinjer, der skal overholdes af alle deltagere. Det væsentlige er, at kaproerne skal have en god oplevelse ud af det, og en følelse af, at sæsonen er kommet i gang.
Udover Københavnskredsens klubber, deltog også roere fra Bagsværd Roklub, og fra Sjælland deltog Ringsted Roklub, Køge Roklub og Roklubben STEVNS.
Ved årets første Aftenkaproning, hjalp følgende til:
Jens Johansen & Per Andersen, der stod for tidtagning og resultater
Nils Henrik Stene, der var starter, og Anders Tranberg, motorbådsfører
Keld Kyllesbech, rodommer på vandet
Mette Bacher, der var bipper v. mål, og præmiepige
Niels Holmquist, medobservant v. mållinjen
Nedenfor bringes en billedreportage fra årets første kaproning:
Københavnskredsens Aftenkaproning, den 27. maj, 2020.
Under billedreportagen bringes resultaterne fra de enkelte løb. Distancen for alle var: 1000 meter.
Maria fra Ringsted Roklub modtog, ved Rosportens Award Night i 2019, pris og nål, overrakt af HKH Prinsesse Benedikte, og vi møder Maria igen ved årets første kaproning, Københavnskredsens Aftenkaproning.
Et par dage efter Ringsted-roernes deltagelse i Aftenkaproningen, lagde TV2-East vejen forbi roklubben ved Haraldsted Sø, for at lave optagelser til spots i den kommende tid, hvor TV-stationen optager forskellige udendørs aktiviteter.
- TV-optagelsen tog en times tid, fortæller roklubbens Per Bigum til roinfo.dk. - Vi var ude i 2X, hvor jeg roede med Jakup Johansen. Derudover var Maria Johansen ude i sin 1X, og Thomas Ebert kom forbi (Eberts baghave støder direkte ned til søen), og deltog i en coastal-1X, fortæller Bigum. Det var klubbens træner, Gert Busk, der sejlede fotografen rundt på søen.
Det er unægtelig en nem situation at stå i, hvis man skal have svar på et specifikt ro-spørgsmål, eller have hjælp med ekstra øjne henne ved målstregen.
Ved Københavnskredsens Aftenkaproning behøvede man blot at kalde: - Niels... Nieeels....
... så var der tre, der reagerede at once.
Rosportens ekspertice skulle naturligvis overvære roernes bestræbelser på vandet fra nærmeste hold. Nedenfor er det fv.: Niels, i midten: Nils, og th. Niels, der er mødt frem til Aftenkaproningen.
En spændende finale i M1X, med 5 dygtige roere til start, og egentlig med fuldt hus med 6 tilmeldte stærke herreroere
Alle havde set frem til en drømmefinale med fuldt hus - altså alle seks baner besatte i M1X.
Desværre tikkede der en afmelding ind:
- Frank Steffensen, DSR, melder af. Han har brækket albuen, lød det fra DSRs træner, Nils Menke. Det var ærgerligt, da vi gerne havde set Frank ude mod Emil Lenzing. Roinfo kontakter efterfølgende Frank Steffensen, der fortæller, at det var et fald med cyklen, der resulterede i en brækket albue. Forleden var det landsholdsroer Bastian Secher, Roskilde Roklub, der kom alvorligt til skade, da Bastian blev kørt ned, mens han i høj fart kom cyklende v. Taastrup. I modsætning til Bastian er Frank, trods alt, sluppet billigt. Det blev til en brækket albue.
- Jeg regner med at være i gang igen om et par uger, lyder det fra Danmarks højeste kaproer.
Tre hold klasseroere mødte til start her, og det for samtliges vedkommende kvinder, der har vist flotte præstationer på de internationale baner i åre(!)vis...
Roinfo holder af herlige farver, og se så lige, hvad kvinderne herunder har valgt af pangfarver på trikoter og bluser.
dagens mest spændende finale med et dramatisk opgør indtil mål.
Tre hold mødte til start, og opgøret stod imellem KVIK/Køges Marianne Becker og Anna Karina Gravad, der, efter at have presset godt på, fik god kontakt med Furesø/LDRs Mette Møller og Inger Koch. Således landede de to hold stort set samtidigt i mål, hvor det var tidtagerne i tårnet, der kunne melde ud, at sejren gik til Møller & Kock, for tilskuerne, de få, der var, kunne ikke se det. Så tæt var afgørelsen. Lyngby Dameroklub havde et hold med, der debuterede ved en kaproning. Næste gang lover Københavnskredsen, at de to stærke debutanter får tildelt et handicap, der forhåbentlig kommer til at betyde, at de kan være med i opløbet mod konkurrenterne.
også her blev der spænding om udfaldet, hvor sejren umiddelbart gik til Roklubben Furesø, men efterfølgende rettet til, så det blev DSR, der vandt finalen, da de fik korrigeret deres handicaptid til den korrekte. Roklubben Furesø deltog med to hold her, og DSR med et.
Kredsen gør alt for, til næste Aftenkaproning, den 17. juni, at skrue op for varmen, og så må vi håbe på, at myndighederne snart lemper på tingene, så roerne kan få et dejligt varmt bad, når de har roet kaproning.
Løb 1:
MMIX2X
1: Bagsværd Roklub 4.27.12
2. Skovshoved Roklub 4.57.88
Løb 2:
M2X/M2-
- KR/DSR (2-): 3.41.88
- DSR (JM2X): 3.44.17
- DSR (2-): 3.54.12
JM2X
- Køge Roklub: 4.00.69
- Københavns Roklub: 4.06.99
- Roklubben STEVNS (Jacob & August): 4.23.38
- Roklubben STEVNS (Nikolaj & Nikolaj): 4.38.58
JW1X/JW2X
- Roklubben STEVNS (2XC): 4.43.21
- Roklubben Furesø: 4.49.64
- Ringsted Roklub: 5.03.92
- Bagsværd Roklub: 5.15.40
JM1X
- Danske Studenters Roklub: 4.21.95
- Lyngby Roklub: 4.32.07
- Bagsværd Roklub (2X, Sigurd & Buster): 4.38.25
- Bagsværd Roklub: 5.23.70
- Bagsværd Roklub (2X, Thies & Aske): 5.27.09
MM1X
1: Danske Studenters Roklub (Ellison): 4.32.38
2. Ringsted Roklub (Johansen): 4.35.24
3. Danske Studenters Roklub (Nielsen): 4.35.57
4. Danske Studenters Roklub (Strange): 4.46.72
5. Roklubben Furesø (Hansen): 4.53.03
Løb 7:
M1X:
- Lyngby Roklub ( Lenzing): 3.47.25
- Danske Studenters Roklub ( Kruse): 3.52.81
- Danske Studenters Roklub (Garvey): 3.59.86
- Danske Studenters Roklub (Fischer): 4.17.55
- Danske Studenters Roklub (Nielsen): 5.54.17
W2X/W2-
- Danske Studenters Roklub (2-: Cardel/Kiilgard): 3.57.43
- Danske Studenters Roklub (2X: Kempf/Brünnich): 3.58.17
- Danske Studenters Roklub (2X: Girke/Schanze): 4.07.31
MW2X
- Lyngby Dameroklub/Roklubben Furesø: 4.26.18
- Roforeningen KVIK/Køge Roklub: 4.26.40
- Lyngby Dameroklub: 4.57.00
MM2X
- Danske Studenters Roklub: 4.08.33
- Roklubben Furesø (Larsen & Borg): 4.09.37
- Roklubben Furesø (Emde & Kongsbak): 4.19.95
Tilmelding til Aftenkaproningen, den 17. juni, skal ske senest den 12. juni, og man kan tilmelde sig ved at sende oplysninger om roerens navn, alder, niveau og klasse til: [email protected].
Vær venlig at overholde fristen, tak!
Kaproningerne arrangeres med udgangspunkt i de retningslinjer fra myndighederne, som gør det muligt, men ret til ændringer forbeholdes.