Det lignede næsten det, Horsens Roklub serverede ved Danish Open i coastal i 2017, en meget smuk dag, næsten ingen vind - og perfekte forhold til outriggerroning!
Sådan så det ud, da de mange deltagere i årets Danish Open ankom til Rødvig, hvor Roklubben Stevns er beliggende, for at være med i det obligatoriske deltagermøde lørdag morgen. Vandet var næsten, som planet, og selve roklubben er placeret smukt på den yderste del af havnen i Rødvig. Fra førstesalen kunne deltagerne tage et kig ud over fjorden, der på ingen måde viste tænder denne lørdag. De høje bølger, som coastalbådene er konstrueret til at klare, udeblev helt, og det blev kaproernes dag, idet et par af Danmarks bedste elitekaproere meldte sig til i elvte time, og tog sig af tre af de nyligt tilføjede Forbundsmesterskaber.
Arrangørerne havde gjort alt, hvad der stod i deres magt for at gæsterne kunne føle sig velkomne. En større stab stod klar til at dirigere trailere og biler på plads, og der var mange muligheder for at få stillet sulten ved et stort telt på bådepladsen. Pastasalat, Grillpølser og sandwiches, der manglede intet - før noget senere på dagen, hvor klubbens cateringtelt kunne melde alt udsolgt.
Flotte gaver, udover de gængse - og eftertragtede medaljer, som i år nu også er blevet til Forbundsmedaljer, og som en nyskabelse: Speakning fra land og vand. Det sidste giver roningen en ekstra dimension, og gør vores sport mere interessant, for det er sådan i coastal, som på roernes langdistancebaner, at mange steder når tilskuerne lige at vinke farvel til deltagerne, og efter 100 meters roning, kan man ikke mere følge løbene på nærmeste hold. Derefter går der noget tid, før man ser deltagerne igen, og i mellemtiden har der været masser af spænding og dramatik ude på ruten, som tilskuerne er gået glip af. Speakningen fra vandet betød, at tilskuerne hele tiden kunne blive orienteret om roernes indbyrdes placeringer ude ved vendebøjerne, og til deltagerne returnerede igen.

- Vi glæder os meget, og er spændte - men indrømmet, det er da også rart at vide, at når gæsterne kører hjem i morgen, så kan vi komme lidt ned på jorden igen, for der har været meget at se til op til Danish Open, fortæller Jesper Christiansen, der er blandt arrangørerne.
En kompetent og dygtig dommerstab tog sig af alt det sikre, og roerne var i rigtigt gode hænder, da Marie Heide, og 2 gange Jan, henholdsvis Nissen og Christiansen, stod klar flere timer før regattaens start.
Både arrangører og DFfRs coastaludvalg kan glæde sig over, at der var deltagerrekord denne gang ved Danish Open, men det er ganske få nye ansigter vi ser indenfor coastalkaproernes verden.
Det er på nær ganske få undtagelser de samme roere, der stiller op år efter år, og da flere af deltagerne mødte til start i 2-3 løb denne gang, gav det helt sig selv, at det på papiret så rigtigt flot ud med de mange deltagende både.
Det kan undre, at deltagelsen i den største bådtype indenfor coastalroningen, 4X+ er så ringe, at blot to mandskaber møder frem til start hos henholdsvis kvinderne og i mændenes klasse.

Nu fik de stærke nordjyder endelig konkurrence, da Peter Berg og Co. stemplede ind med et rimeligt godt mandskab, der fik muligheden i lånt båd.
Men måske bør man fremover lade mændenes 4X+ være en slags prestigebåd ved afslutningerne ved kommende Danish Open-arrangementer, nøjagtigt, som vi ser mændenes otter er det på kortbanen.
Man kunne måske endda udskrive et slags quadrace, hvor der bliver lodtrækning blandt de mange herrer, der møder til start i de små bådtyper, nu de alligevel er af sted. Det foregår ved, at de deltagende herrer i 1X og 2X mixes til dobbeltfirerløbet, som den absolut sidste finale.
Selvom forbundsmesterskaberne er for “rene klubhold”, kunne det måske udvikle coastalregattaen yderligere med de lidt skæve muligheder, da coastalroningen stadig er inde i en udviklingsfase, og hvor der skal mere til for at få udvidet regattaerne yderligere.
Coastalkaproning giver nye muligheder for kaproere, der i en længere årrække har gjort det rigtigt flot ved kortbaneregattaerne.
Og lige før anmeldelsesfristens udløb tikkede der et par interessant anmeldelser ind fra kaproere, der ikke pt. beskæftiger sig ret meget i coastalroernes verden.
Således meldte Mette Dyrlund Petersen, DSR, sig til i elvte time. Nys hjemkommen fra Europamesterskaberne, hvor hun roede sig til en flot 6. plads, bookede Mette muligheden for at ro sig til et par Forbundsmesterskaber i Coastal.
En i øvrigt ikke uvant beskæftigelse for den karismatiske kvindelige roer, der i 2016 kastede sig over denne disciplin, og det med bravur, da hun ved Danish Open i Kalundborg sikrede sig flere medaljer i de forskellige bådtyper. Sammen med klubkammeraten, Julie Schou, opnåede Dyrlund en flot 4. plads ved coastal-VM i 2016, det hidtil bedste resultat af danske roere lige præcis i denne disciplin.
På Stevns stemplede Mette ind i to discipliner, C2X, hvor hun denne gang satte sig sammen med den svenske kvindelige stjerneroer, Maria Pelvén. De to stærke scullerroere havde slet ikke været ude at prøve vand sammen forinden, men holdt nærmest opvisning i bugten ud for Rødvig.



Mark Hartsteen, DSR, kom, så - og sejrede
For en dag havde DSRs Mark Hartsteen forladt Bagsværd Sø for at prøve lykken i mændenes coastal-1X.
Han var blevet lokket. Arrangør Jesper Christiansen, der i forvejen kommer en del på Bagsværd Rostadion, qua sin søns, Malthes, daglige træningsaftener her, mødte Hartsteen en formiddag derude, og prøvede med overtalelsesevner at få lokket den høje herreroer til Stevns.
Hartsteen sagde endelig ja - og kunne se frem til at teste sig selv overfor de garvede coastalroere, hvoraf flere af dem tidligere har gjort det godt indenfor kortbaneroningen. Denne beslutning skulle vise sig at være rigtig, for Mark Hartsteen roede en flot finale i mændenes C1X, og kan nu tilføje endnu et mesterskab, denne gang et Forbundsmesterskab i coastal, til sit i forvejen flotte roer-CV, der tæller flere af de ægte DIF-mesterskaber i 4X- og 8+.

Alexander Hansen, Kalundborg Roklub, der ikke tidligere har været til start i coastal-1X, men taget sig af 2X med Kaare Mattesen, var spændt før finalen. - Jeg lurer lidt på, hvordan det kommer til at gå mod ham, den høje kaproer fra DSR, sagde Alexander, der jo selv for en del år siden har været en del af det danske juniorlandshold, og vundet mange medaljer ved kortbane-DM, for ikke at tale om langdistancen, hvor han blot en uge forinden, tog sig af Danmarksmesterskabet her med Mike Christensen og Kaare Mattesen.
Lægens regattadebut i coastal
For Søren Strange, der til dagligt ror for DSR, og også flere gange årligt er med, som stævnelæge ved danske regattaer, skulle lykken afprøves i C-1X, i modsætning til kortbaneregattaerne, hvor Strange normalt ror i en outrigger-4X- med to roere fra DSR og en fra Bagsværd.
Herrerne i den ældre kategori, mastersklassen har fem deltagere til start, og her er det Jonathan Wright fra Helsingborg Roddklubb, der tager sig af denne finale og vinder med over to minutters forspring. Det bliver KVIKs Jacob Sørensen, vi ser på 2. pladsen. DSRs Søren Strange indtager tredjepladsen, mens Carl Johan Runge Andersen, Horsens, og Per Hansen, Kalundborg bliver nummer fire og fem. |
De lå til en sikker sejr i mændenes C2X, Danmarksmestrene i langdistancekaproning, Kaare Mattesen & Alexander Hansen, fra Kalundborg.
Nok tog den dobbelte olympiske guldvinder, Thomas Ebert og makkeren Claus Solmer Jørgensen, begge fra Ringsted Roklub, en temmelig hurtig flyvende start… Det måtte man jo gerne, blev det oplyst på morgenens infomøde, men hurtigt roede Kalundborg-roerne sig op, og overtog finalen, lige indtil de pludselig så sig selv dreje for tidligt af, og dermed tage en vendebøje fra den forkerte side.

Der er ikke mange, som melder sig til i mastersklasserne i 2X, hos kvinderne: Kate Skavin og Lise Hendriksen, Skovshoved Roklub, er ene anmeldt - igen, og de ror med i kvindernes åbne klasse for at få et løb.
I herrernes ditto, to både til start, Helsingborg, Jonathan Wright og Thomas Olsson, der vinder over Skovshoveds Jesper Skavin og Jens Tarp.

Stor ros til roerne fra Sverige for at byde Aalborgs to tilmeldte Uni-hold op til dans. De to nordjyske mandskaber var ene anmeldt i Rødvig, men fik dog konkurrence.
Trods utallige opfordringer, blandt andet fra roinfos side, var der ingen, der bed på.
Men når Bjarne Petersen og Co. melder til, så er der taget en beslutning og den fraviger man ikke!
- Vi kommer, lød det få dage forinden af Bjarne Petersen.
Bjarne havde sat et mandskab med flere års roerfaring, og et yngre mandskab op til dagen. Aalborgs første mandskab vinder i sikker stil. Svenskerne bliver nummer to og Aalborgs 2. mandskab nummer 3.
Men lige meget hvad, så ville det have været fint at se mange flere deltagere her, i denne flotte bådtype.
Med svenskernes indtog i denne disciplin, slap man for at køre 6 timer fra Aalborg til Stevns for at holde klubkaproning, og derefter 6 timers kørsel tilbage igen. - Tack så mycket, Peter Berg og Co.!
Der var lagt op til lidt af en gyser i kvindernes C4X+. Og dette naboopgør stod, som vanlig, imellem Danske Studenters Roklub, og Roforeningen KVIKs seje kvinder. Noget, som vi også har set i en længere årrække på langdistancen, hvor ingen andre danske klubber tilsyneladende ønsker at komme ind og blande sig i nabostriden.
Åbenbart heller ikke i coastalklassen for tiden, selvom vi tidligere har mødt roere fra både Roklubben ÆGIR og Aarhus Roklub her.
De to mandskaber kender en del til hinanden. Således blev KVIKs indledning til coastalroning lidt af en hård nyser, som vi så det i 2017, hvor de deltog ved flere coastalregattaer, men fik drøje hug af naboerne, der alt andet lige har flere års erfaring i denne kategori af rosporten. Trods nederlagene fortsatte kvikkerne, og debuterede også ved VM i 2017, uden dog at komme helt til tops.
Øvelse gør, som bekendt, mester, og da 2018 blev indledt, begyndte kvikkerne at nærme sig DSR. Det konstateredes ved Københavnskredsens Sved på Panden-turnering, hvor det på et tidspunkt lykkedes for roforeningens kvinder at vinde et af løbene, men efterfølgende vankede der så igen smæk fra naboen, der i denne sæson har forstærket båden med to garvede langdistancekvinder, Tanja Nors Tardrup og Cecilie Søltoft.
Ved SPP-turneringens 6. runde sidste mandag, erstattede Ulla - Ulla… - i KVIKs båd.
- Sådan at forstå, at Ulla Eriksen ikke kunne ro med, men det kunne Ulla Jacobsen. Og nu lykkedes det så igen at vinde over DSR. Derfor var der denne lørdag på Stevns lagt op til en sand revanchematch, hvor kvikkerne forinden nævnte, at de ikke helt troede på, at de kunne vinde over DSR.
Studenterne havde tilsyneladende fået lidt at spekulere over efter nederlaget om mandagen, så de trak sig i kvindernes C-2X, hvor Cecilie Søltoft og Tanja Nors Tardrup sikkert kunne have blandet sig i topstriden, men nu var det alt eller intet, og det gjaldt udelukkende dobbeltfireren, der skulle satses på.
Da starten gik begyndte en sand og benhård kamp om at tage føringen med det samme, og der gik noget tid, før det lykkedes for det ene hold at trække sig fri.



Værtsklubben stillede frisk med to både i hhv. 1X og 2X.
Hos drengene vinder: Jakob Iversen over Nikolaj Bakkeskov Andersen, mens Isabella Bache og August Riis Poulsen vinder over Anna Iversen og Nikolaj Hallsman Olsen.
Da den stærke roer fra DSR, Mette Dyrlund Petersen, meldte sig til, var der ingen tvivl om, at der ville blive lidt at se til for de øvrige deltagere i finalefeltet.
Som tidligere nævnt, har Dyrlund vist særklasse indenfor coastalroning, i 2016, hvor hun satsede på kvindernes dobbeltsculler, men siden har hun med stor ildhu koncentreret sig om kvindernes scullerklasse på kortbanen, og vist flotte resultater her. Ikke mindst i denne sæson, hvor Mette kom på podiet ved den store internationale regatta, Holland Beker i Amsterdam, men også ved EM forleden, hvor det blev til en 6. plads i et heftigt finalefelt, der talte verdensmestre og europamestre tillige med andre klasseroere fra VM.
Det var i elvte time, Dyrlund meldte sig til, og det midt i, at hun ellers boltrer sig dagligt på Bagsværd Sø, og om kort tid både skal koncentrere sig om testregattaen og Danmarksmesterskaberne på kortbane på Sorø Sø, om bare to måneder.


Den flotte dag rundes af med en spændende finale i mix-2X, som er blevet en ny disciplin ved VM.
Otte hold er til start, og det står hurtigt klart, at Tanja Nors Tardrup, DSR, med makkeren fra Tjekkiet: Vitezlav Huja er i særklasse og holder opvisning i finalen med DSRs Martin Schjerning og Kate Petersen på 2. pladsen, mens det er tydeligt at se, at den svenske båd med de to stærke roere, Peter Berg og Maria Pelvén, har været ude i to seje finaler forinden. På normal vis er de to svenskere blandt de bedste - også i mix, men to finaler senere - og ude i den tredie, var der næsten ved at være udsolgt.
Cecilie Lützen Soltoft, DSR, var oprindeligt tilmeldt i mix med Huja, men efter den heftige dobbeltfirerfinale, havde Søltoft fået problemer med skulderen. - Hvem tager pladsen i stedet for Cecilie, spurgtes der.
- Jamen så blev det mig, der måtte tage turen, fortæller Tanja Nors Tardrup, den seje LD-roer - og nu coastalroer, der aldrig går af vejen for nye udfordringer. Hun og tjekken havde ikke engang siddet sammen i båden tidligere, og alligevel viste de to klasseroning på vandet.

For en af Danmarks mest vindende kaproere nogen sinde, er det nyt at deltage i Coastal Regattaer. Den dobbelte olympiske guldvinder, Thomas Ebert, prøvede en coastalregatta for første gang, og det i dobbeltsculler med Claus Solmer-Jørgensen.
- Jeg må sige, at det overrasker mig, at det ikke fænger hos flere, mener Thomas Ebert, der udover at være aktiv selv, også er medlem af Dansk Forening for Rosports hovedbestyrelse.
- Det er fantastisk med det ekstra perspektiv, det giver med flyvende start, hvor der er mulighed for at fjumre, eller tage en spids, hvis man timer starten rigtigt - og det gjorde Ebert og Co.(!) - dertil så de mange udfordringer, som vi slet ikke har på kortbanen, som navigation, kurs, korrektion for vind og mærkerundings-taktik, siger Thomas Ebert.
- Jeg ser også en udvikling i, hvordan man bør kunne udnytte, at så mange mennesker bor i store villaer ud til vandet. De kan jo have en coastal liggende klar til morgentur, eller komme ud i lidt bølger.
- Det bør man fra rosportens side kunne udnytte med en sammenligning til, at det kan blive vandsportens form for mountainbike-konkurrence til vands. Der er så mange muligheder i dette her, slutter Thomas Ebert. Ebert havde fru Nina og parrets to dejlige drenge med til Coastalregatta. Arthur, 4, var ikke meget for at blive foreviget. Han gemte sig først bag far, og fotografen skulle være hurtig på aftrækkeren for at få billedet hjem. Storebror, Vincent, 6 år, tog det lidt mere afslappet. |
Roklubben Stevns bestod den helt store prøve, som regattaarrangør. Det var godt tænkt af Roklubbens Formand i 2017, Klaus Kroll, at udtænke hele området til at være velegnet til coastalmesterskaber.
Det blev bemærket fra nær og fjern, at klubben havde taget mange medlemmer ind, som hjælpere på selve dagen, og det gav et godt og professionelt indtryk over hele linjen.
Speakningen fra vandet var nyt i danske coastalsammenhænge, og det fungerede fint med et godt højttaleranlæg og et godt mix af speakning imellem finaler og præmieoverrækkelser.
Der er ingen tvivl om, at coastalroningen i Danmark er ved at finde sit ståsted, nu mangler blot "den lille detalje", at få gjort flere nye interesseret i at ro coastal. Som roinfo har skrevet det tidligere, er hovedparten af deltagerne de samme, som har præget billedet de seneste år ved danske coastalregattaer.
Men her må det være klubberne, der får sikret sig, at der hele tiden er en ny generation på vej ved at afholde introduktion til den verden, coastalroerne har taget til sig, som lidt af en niche indenfor roningens verden.
Deltagerne vil gerne se, hvad der bydes på af produkter, når der er Danish Open Når der fremover afholdes Danish Open, hvor man nu kan ro sig til Forbundsmesterskaber i de forskellige discipliner, så kan man sagtens udvikle set-uppet til at ligne det, vi ser ved Danmarksmesterskaberne på kortbane, hvor bådepladsen også omdannes til et område, hvor deltagerne kan få mulighed for at købe produkter - eller afprøve disse. Det kunne give det et ekstra pift, om deltagere og tilskuere kan få mulighed for at købe rotøj, møde alle forhandlere af coastalbåde i Danmark, dem er der kommet nogle stykker af, og i det hele taget få de muligheder, vi ser ved store danske - og internationale regattaer. Roinfo mødte nogle københavnske roledere, der havde taget turen til Stevns for at se nærmere på de forskellige mærker af coastalbåde, som tilbydes på det danske marked, og møde forhandlerne men det var lige før, det var forgæves. Så næste gang, der kaldes ind til Danish Open vil boder med ro-relevant udstyr blive modtaget med kyshånd. Ingen datosammenfald i 2018 I fjor havde DFfRs coastalrepræsentanter og kaproningsrepræsentanter ikke helt fået clearet kalenderen for de ret så vigtige seminarer, der holdes om efteråret. Det betød, at man havde planlagt at holde årets to vigtigste seminarer på nøjagtig samme dag, hvert sit sted. Men hvis man vil sikre at bevare interessen for disse kategorier af rosportens muligheder, da er det vigtigt, at så mange, som overhovedet muligt får lejlighed til at deltage, ikke mindst i coastal-seminaret. |
Det fortæller Peter Froskov til roinfo, mens Hovedbestyrelsesmedlem, Steen Zülow lytter med.
De sikrer, at alt foregår korrekt og forsvarligt
Ingen regattaer uden dygtige rodommere. Ved Danish Open på Stevns, var det en dygtig dommertrio, der tog sig af det rent sikkerhedsmæssige fra start til slut.
Jan Nissen, Jan Christiansen og Marie Heide var her og der og alle vegne, og kunne, efter dagens sidste løb, tage det lidt mere afslappet og glæde sig over en forrygende god dag på Stevns.
For nogle år siden indførte roinfo, at man ved regattaerne skulle tage billeder af de rodommere, der er med. Og det er dommerne efterhånden også helt med på.
Det var de tilmed, da vi aftalte det om formiddagen, før det hele skulle begynde.
Men da roinfo gik ind i teltet efter sidste finale, for at forevige trioen, så var det en mere mat og træt dommerstand, der modtog fotografen.
- Åh, vi har jo lige taget vores slips af, lød det fra Jan Nissen og Marie Heide.
Men alligevel, en aftale er en aftale, og det kom der to billeder ud af...
Vil du se filmoptagelser fra dagen, kan du slå op under: Stevns Web TV på facebook
Alle resultater kan ses: HER