Da Horsens Roklub stod for et bragende godt arrangement ved coastalroernes Danish Open i 2017, vidste man ikke på daværende tidspunkt, hvor næste års Danish Open skulle finde sted. Men lige her meldte formanden for Roklubben STEVNS, Klaus Kroll hurtigt ud. - Den snupper vi. DFfR godkendte ansøgningen, og her, et år efter, er det ved at være tid. Om får dage går det løs på vandet ud for havnen i Rødvig, hvor både Roklubben Stevns, der arrangerer, og Rødvig Roklub har til huse.
Da Humlebæk Roklub forleden inviterede coastalroerne til regatta, var 21 både meldt til, heller ikke helt så overvældende, som håbet.
Men rodommerne valgte at aflyse lørdagens løb i Humlebæk, og dermed var der ikke tvivl om, at coastalroerne blev sultne efter at komme ud at dyste mod hinanden. Heldigvis har mange flere meldt sig til denne gang, og det betyder, at der lige nu og her er godt 50 anmeldte både til lørdagens løb ud for Rødvig på Stevns. I forhold til Danish Open i 2017 er der fyldt godt op af flere både i de mindste bådtypers klasser.
Men roinfo bemærker også, at hovedparten af deltagerne kommer fra København og Sjælland. Coastal-interessen er åbenbart ikke særligt stor på Fyn, idet ikke en eneste roer er tilmeldt der fra.
Fra Jylland er det ikke overraskende Aalborg Roklub og Horsens Roklub, der møder frem med deres dygtige roere.
Deltagelse fra udlandet
Arrangørerne kan gnide sig i hænderne og glæde sig over, at der kommer roere fra Sverige og Tjekkiet, og fra denne side er man vant til at levere varen. De samme deltagere mødte også frem ved Danish Open i Horsens i 2017.
Det er den tidligere olympiske sølvvinder i 1X, og her taler vi outrigger, Vaclav Chalupa, der har fået introduceret coastalroningen i Tjekkiet. Han stiller ikke op på lørdag, men det gør tjekken: Vitezslav Huja, der er god for en 15. plads ved VM i coastal, tillige med, at Huja vandt sølv ved britiske mesterskaber i 2017.
Helsingborgs Peter Berg indledte sin karriere for en del år siden, men indenfor outriggerroning, hvor det blev til udtagelser til VM, som U23-roer, og siden som senior. Her blev det ikke til topplaceringer, og svenskeren kastede sig med ildhu over coastalroning, hvor det straks gik bedre. I 2014 blev Berg verdensmester, og helt naturligt samme år, kåret, som årets roer i Sverige. I 2017 blev det til en 14. plads ved VM.
Glenn Larsson, Mölndals Roddklubb & Helsingborg Roddklubbs Jonathan Wright, er også på plads - og det i mændenes mastersklasse, som er velbesøgt. Her gik det sådan i fjor, at Wright satte sig øverst på klassen i Horsens med Larsson på 2. pladsen, og de to svenskere slog desuden til i Mastersklassen i 2X, som de vandt.
Danske stjerneroere præger billedet:
Thomas Ebert, Mette Dyrlund, Helle Tibian og Margit Haahr Hansen
Vi fik ikke set Thomas Ebert i aktion i Humlebæk, da regattaen blev aflyst.
- Jamen kommer du så med til Danish Open på Stevns, spørger roinfo.dk.
- Det har du jo skrevet, at jeg gør, lyder det med et skævt smil fra Thomas Ebert, og henviser til min foromtale af regattaen i Humlebæk, da vi lige hilser på hinanden nedenfor Louisiana, inden turen går hjem igen, og han tager nu til Stevns med sin gode makker fra Ringsted Roklub, Claus Solmer-Jørgensen.
Mette Dyrlund nappede en coastalsæson i 2016, og det gik rigtigt godt, hvor hun prøvede lykken i C2X med DSRs Julie Schou. Parret opnåede en fornem 4. plads ved VM, og det er det hidtil bedste danske resultat i denne bådtype Begge roere er med på lørdag, men ikke i samme båd. Julie ror C1X, blandt andet mod Mette og Pelvén, og hun deltager desuden med den velkendte bornholmske coastalroer, Kate Petersen, DSR, i C2X. Petersen har i flere sæsoner roet sig til flotte danske resultater, og prøvede, hvad det vil sige, at vinde et rigtigt Danmarksmesterskab i W4X på kortbanen i 2017. Hun ror i øvrigt også mix-2X med DSRs Martin Schjerning på lørdag.
På spindesiden bliver det desuden interessant at se Ergometer-fænomenet: Margit Haahr Hansen, der ror C2X med Helle Tibian. Margit har flere verdensrekorder bag sig, og er også en rigtig dygtig coastalroer. Nu hun er afsted, prøver Margit tillige lykken i mix-2X med unge Malthe Christiansen. Han kender farvandet ved Stevns, som sin egen bukselomme, idet Malthe indledte hele sin rokarriere her, og er en yderst talentfuld roer. I søndags roede han sig til en udtagelse til Baltic Cup på kortbanen, og det bliver spændende at se konstellationen Hansen & Christiansen på lørdag.
Kusinetræf på Stevns
Flere unge gør det fantastisk godt, udover førnævnte Malthe, der også skal ro C2X med sin faste makker fra juniorrækkerne: Casper Girke Christensen, er Nikoline Kroll og Louise Hyldager til start. Pigerne er kusiner, deres mødre er søstre, og har haft deres gang i Roklubben Stevns. Nikoline, der også netop er blevet udtaget til Baltic Cup, har meldt sig i DSR, som kusine Louise, og pigerne kommer sikkert til at vise flot roning i kvindernes C2X. Louise Hyldager er datter af de tidligere landsholdsroere fra DSR, Anette Tornehøj og Niels Hyldager. Annette opnåede i 1997 en 5. plads i W8+, og Niels har været til VM to gange i hhv. M4X- og M8+ midt i 1990´erne. Han har desuden 5 Danmarksmesterskaber bag sig i M8+ og et på langdistancen i 2+inrigger. Louise har generne med sig, og sammen med kusine Nikoline udgør de to et stærkt mandskab på lørdag.
Næppe har de fået armene ned, og taget den fine DIF-medalje af halsen, før det er tid igen.
På lørdag møder Danmarksmestrene fra langdistanceafslutningen i DSR frem og er med i flere løb.
Kaare Mattesen og Alexander Hansen fra Kalundborg kommer ud i en heftig finale i mændenes C1X mod førnævnte svensker og tjekke, hvor to af deltagerne, der har været med de seneste sæsoner, DSRs Martin Schjerning og KVIKs Mark van Herk, osse er med her. En interessant tilmelding fra kaproeren, Mark Hartsteen, DSR er netop tikket ind, og det bliver spændende at se, hvad den stærke unge kaproer kan gøre i dette felt af erfarne coastalroere. Hartsteen har også flere Danmarksmesterskaber bag sig: Fire i M8+, og to i M4X-. Men Alexander Hansen og Kaare Mattesen møder også til start i deres favoritdisciplin indenfor coastal, C2X, som de tidligere har deltaget ved VM i.
KVIKs mestre med I lørdags toppede Roforeningen KVIKs kvinder og tog Danmarksmesterskabet foran DSR. Det var Ulla Jacobsen, Tine Aabye og Torill Lindebjerg. De tre er på plads i Rødvig, men i to forskellige bådtyper. Tine og Torill ror deres C4X+ med Bie Andersen og Ulla Eriksen, og på styrmandssædet et herligt gensyn med Cecilie Askov Grau, der for en del år siden var en rigtig dygtig kaproerske. Øjner hun mon muligheden for at blive en del af KVIKs dygtige kvindelige coastalgruppe i 2019? Foreløbig satser hun på at styre sit mandskab til sejr på lørdag. Ulla Jacobsen, Danmarks mest vindende kvindelige langdistancekaproer nogensinde, ror C2X med Dorte Lassen, der med førnævnte Bie Andersen tog bronzen hjem i inriggerfinalen i lørdags. Det bliver desuden til et herligt gensyn med KVIKs Kim Dalby, der sad på dobbeltfireren i fjor, men denne gang stempler ind med Gunnur Gunnarsdottir i C2X. Når vi taler chancer for endnu et mesterskab til kvikkerne, og denne gang i Coastal-4X+, da ser det straks lidt mere udfordrende ud. | |
Også mastersklasser
Mens det ser pænt ud med deltagelsen i de åbne klasser, så kniber det gevaldigt med interessen i kvindernes mastersklasse, hvor eneste tilmeldte mandskab er fra Skovshoved Roklub v. Kate Skavin & Lise Hendriksen. De møder troligt op år efter år.
I mændenes mastersklasse, C1X ser det fornuftigt ud med seks tilmeldte roere. Vi møder den kendte Horsens-roer: Carl Johan Runge Andersen, Roforeningen KVIKs Jacob Sørensen, den kendte tidligere langdistancevinder - det er blevet til 6 Danmarksmesterskaber - Per Hansen fra Kalundborg Roklub, han er i øvrigt far til en af deltagerne, Alexander Hansen, samt DSRs Søren Strange, en ganske dygtig mastersroer på kortbanen, og i øvrigt kendt som en lige så dygtig stævnelæge ved regattaerne på Bagsværd Sø og i Sorø.
Tyndt besatte dobbeltfirerløb
Mens de små bådtyper er velbesøgte denne gang, ser det til gengæld ikke spor fornuftigt ud, hvis vi tuner ind på de store bådtyper ved Danish Open i coastal.
Det kan undre, at der er så få med her, hvor Aalborg Roklub stiller med to mandskaber i herrernes klasse, og roinfo har forsøgt, med flere opslag og opfordringer, at få andre til at møde frem og konkurrere mod de nordjyske uniroere. Det er, indtil videre, ikke lykkedes at få flere med, men der lures på, om nogen, på selve dagen, mon alligevel øjner chancen for at få sig et løb her. Værtsklubben har lovet at stille en båd til rådighed, så det er blot at få lagt rotøjet ned i tasken og komme afsted.
Det imponerer, at Aalborg-roerne alligevel tager hele turen til Stevns for at afholde klubkaproning.
- Ja, vi kommer, og jeg gør nu det, at jeg flytter lidt rundt på mandskaberne, så de bliver nogenlunde jævnbyrdige, lyder det fra den kendte og dygtige træner, Bjarne Petersen.
Også Stevns-roerne afholder klubkaproning
Værtsklubben møder naturligvis også til start, men det i de unges rækker, hvor Jakob, 2 x Nikolaj, Isabella, August og Anna møde op i hhv. 1X og 2X.
Der ros om Forbundsmesterskaber
Det er ikke lang tid siden, Danish Open i Coastal fik tildelt Forbundsmesterskaber.
Det er dog ikke det samme som de rigtige DIF-Danmarksmesterskaber, der kæmpes om, i særligt udvalgte seniorløb, når der afholdes DM ved kortbaneregattaerne.
DFfR kan udskrive Forbundsmesterskaber i mange af rosportens kategorier, og har nu også valgt at lade løbene indenfor coastalroningen få tildelt disse mesterskaber.
På et senere tidspunkt kan man altid tage det op til en drøftelse, om der skal stilles krav med hensyn til antallet af deltagere i de enkelte løb, hvor der er udskrevet Forbundsmesterskaber, så vi ser så mange, som overhovedet muligt kæmpe om disse mesterskaber i de forskellige kategorier.
Speakning fra vand og land
Udover det nye tiltag med FM indenfor coastalroningen, prøver man også noget helt nyt, og det er speakning fra selve kaproningen ude på vandet, mens man tillige har en speaker på land. Arrangørerne hørte, hvordan det fungerede flot ved Danmarks største regatta i Sorø, tilbage i juli måned, og har fået en af speakerne fra denne regatta til at klare opgaven fra en motorbåd. Dette, kombineret med speakningen på land, skulle gerne sikre deltagere og publikum en optimal oplevelse af regattaen.
Nedenfor kan du se et lille udpluk af de roere, der skal kæmpe om medaljer ved Danish Open på Stevns på lørdag: Malthe & Nikoline fra DSR, Jesper Skavin fra Skovshoved, Martin Schjerning fra DSR, Linda Kærgaard Nielsen, Horsens Roklub, nederste række: Mark van Herk, Roforeningen KVIK, Carl Johan Runge Andersen, Horsens Roklub, Lise Hendriksen og Kate Skavin, Skovshoved Roklub og mange, mange flere. Vel mødt på Stevns - roinfo bringer nedenfor programmet for Danish Open.
07:00 Morgenmad
07:30 Dommermøde
07:00 Ankomster / bådaflægninger
08:00 Madbod/kiosk åbnes
08:00 Regattakontor åbnes
09:00 Mandskabsledermøde: Obligatorisk for alle deltagere
10:05 Roklubben Stevns velkomst Formand Birgitte Thrane
10:15 Åbningstale Borgmester Anette Mortensen
Løbsbeskrivelse
10:30 Løb 105 + 107 Herre single coastal DM Herre single coastal 50+
11:10 Løb 108 + 110 Kvinde dobbelt coastal DM Kvinde dobbelt coastal 50+
11:50 Løb 114 Herre 4’er med styrmand DM
12:30 Løb 104 Kvindernes single coastal DM
13:10 - 13:30 Præmieoverrækkelse løbene: 105 107 108 110 114 104 Anette Mortensen Borgmester Peter Froskov DFfR Birgitte Thrane Formand
13:10 Pause frokost
Løbsbeskrivelse
14:00 Løb 109 + 111 Herre dobbelt coastal DM Herre dobbelt coastal 50+
14:40 Løb 118 + 119 U15 single coastal (drenge) U15 dobbelt coastal (mix)
15:00 Løb 113 Kvindernes 4’er med styrmand DM
15:40 Løb 112 Dobbelt coastal DM (Mix)
16:20 Kort pause
16:30 - 16:50 Præmieoverrækkelse løbene: 109 111 113 112 118 119 Peter Froskov DFfR Birgitte Thrane Formand Steen Zülow DFfR
16:50 Slut tale ved Steen Zülow DFfR
Se Tilmeldingerne til Danish Open: HER