Da roinfos udsendte lander med KVIKs trailer torsdag aften, er det en lille gruppe fra arrangørteamet, som sidder tilbage i Ishøj Roklub for at lægge de sidste brikker på plads, før det hele bryder løs lørdag morgen. - Jeg kan godt sige dig, at jeg glæder mig til lørdag aften, når det hele er overstået, for nøj, hvor har der været meget, der har skullet falde helt på plads, og de store telte, vi blev lovet i dag, ankommer først i morgen, og vi har også brugt et helt år på at få forskellige tilladelser, blandt andet fra brandmyndighederne, så vi har været lidt presset, mildt sagt, siger formand, Michael Duncan til roinfo.dk, før han kører med ud til området ved Arken, hvor det hele skal finde sted.
Men lørdag morgen møder deltagerne frem til flot vejr, lidt bølger på Køge Bugt, og et arrangørteam, der står klar til at guide.
Nu skal vi vænne os til, at når det hedder: Danish Open, hvor udenlandske deltagere er med, mens det samtidig er Forbundsmesterskaber, så kan en dansk roer kalde sig: Forbundsmester, og blive hyldet med ædelt metal og et glastrofæ, selvom man har fået en ordentlig afklapser af en udenlandsk deltager. Noget, som vi ikke er helt vant til, hvis man sammenligner det med de ægte DIF-mesterskaber, eller andre Forbundsmesterskaber for danske deltagere ved dansk ronings øvrige regattaer på langdistancen eller kortbanen.
Roinfo oplevede det hele på nærmeste hold, idet den ene journalist også var hyret, som speaker fra vandet, og det foregik fra en skydepram med erfarne motorbådsfører, Søren. Det er første gang, speakeren, der har været fast tilknyttet flere regattaer, gennem mere, end 30 år, har prøvet at speake fra en skydepram, og det gik, selvom det var udfordrende i de høje bølger.
Repræsentationen fra dansk side var rigtig fin, med nye ansigter blandt de garvede, og flere jyske klubber til start, desværre ingen fra Fyn - endnu - det må da snart komme, men fin deltagelse fra Storkøbenhavn og Nordsjælland. Glædeligt var det at se repræsentanter fra Bagsværd Roklub, Claus Kjærulff-Jørgensen og fru Ida Hesseldahl, der tog til Ishøj med deres tre dejlige unger, og det naturligvis i den skønne VW-LT´er, som familien kan overnatte i. Parret havde lånt en god coastal-2X af Roklubben Stevns. Bagsværd Roklub har tidligere haft deltagere med ved coastalarrangementer, hvor de to tårnhøje tidligere landsholdsroere, Carl Christiansen og Thomas Larsen, havde en fed fight med svenskerne midt på Øresund for år tilbage. Det kunne være fint, om de, med deres tidligere kaproermakker, Claus Kjærulff-Jørgensen, der både er juniorverdensmester, og VM-roer igennem mange år, og en fjerde kaproer fra Bagsværd Roklub, der ellers er en inkarneret søklub, kan møde til start i mændenes 4X+ - eller et par 2X hos mændene fremover ved Danish Open i coastal, ja hvorfor ikke...
Der var godt med bølger denne lørdag, og det er lige noget, der passer coastalfolket. Mange af finalerne bød på en god portion dramatik. Enten når roerne var ved at misse en bøje, eller når bådene kom for tæt på hinanden.
Det ellers så publikumsvenlige "beachlanding" blev droppet efter et par af formiddagens løb, idet der var så lavvandet, at det gik ud over bådene. I modsætning til tidligere var de sædvanlige 6000 meter cuttet, så deltagerne skulle ro 4000 meter.
Sådan gik det i de enkelte finaler
M1X
Her havde det været interessant at se, hvad Roklubben ÆGIRs Cody Anderson kunne præstere. Nok er Ægir-roeren i særklasse, men testregattaen på Bagsværd Sø, samtidigt med Danish Open i Ishøj, blev udgangspunktet for den unge letvægtsroer i stedet for. Cody har tidligere deltaget ved Danish Open i coastal. Mændenes mastersklasse, der ikke var så velbesøgt, med blot to deltagere, blev slået sammen med den åbne klasse.
Her melder storfavoritterne, de regerende mestre: Maria Pelvén, Helsingborg, og Mette Dyrlund Petersen, DSR, fra. Det samme gør Helsingborgs 1. mandskab. Tilbage er seks hold i den åbne klasse, mens Skovshoveds Kate Skavin og Lise Hendriksen, som vanlig, er ene anmeldt i mastersklassen, og dermed slås sammen med den åbne klasse. DSR imponerer med fire deltagende både, og Skovshoved har nu to både til start her.
Det bliver da også DSR, der nærmest holder klubkaproning på Køge Bugt, denne lørdag formiddag. Desværre bliver resultaterne ikke offentliggjort efterfølgende, men så kan billeder af medaljetagerne fortælle, hvem der vandt hvilket karat indenfor medaljekategorien!
Et heftigt herrefelt, hvor Aalborg Roklub imponerer ved at stille med hele TRE mandskaber!
Derudover er der deltagere fra Helsingborg, DSR, og UL Tyrian Club fra Storbritannien med selve Edurdo Linares ombord. Det bliver da også briterne, der tager stikket hjem i denne heftige finale.
Hvor var det ærgerligt, at regerende mester, Mette Dyrlund Petersen, DSR, måtte melde fra. Dermed stod opgøret mellem blot to roere, men hvilke to? Maria Pelvén, Helsingborg, og Kate Petersen, DSR, der tidligere mødte til start fra Rønne. Det seneste opgør blev vundet af Pelvén i suveræn stil, ved coastalregattaen i Humlebæk, i juni, og sådan gik det også denne gang, selvom begge roere pludselig var ved at misse en vigtig bøje midt ude i bugten, hvor rodommeren lige måtte guide de to deltagere i den rigtige retning. Hvor ville det dog have været rigtigt fint, om mange flere stærke kvinder kunne satse og deltage her. Forskellen mellem de to "ærkerivalinder" var mærkbar. Pelvén vandt i: 22.44.10, mens Petersen roede i: 23.53.49. Men selvom danskeren opnåede en solid 2. plads betød det, at hun efterfølgende kunne titulere sig, som Forbundsmester i denne disciplin.
Hele otte mandskaber var til start her, og der var lagt op til en rigtig heftig finale, da man også inviterede de tre hold med fra mastersklassen.
Der var lidt at se til for deltagerne, da starten gik, og det betød, at favoritterne fra Kalundborg Roklub, pludselig lå i karambolage med et mandskab fra DSR, mens hele feltet susede afsted. Der gik kostbare sekunder tabt her, før Alexander og Kaare fik viklet sig ud og fundet retningen, og så var det ellers med at hente ind.
Da speakerbåden noget senere lægger sig ved vendebøjen, er der sket ting og sager i M2X. Således har Kalundborg Roklubs Mattesen & Hansen fået roet sig helt op, og er ved at være der, hvor det nu hedder en 1. plads.
Herligt at se en båd fra Aarhus/Horsens være med her. Og et godt mandskab fra DSR. Ærgerligt, at ikke flere rykker på denne bådtype. Der er SÅ mange muligheder. Ros til de to mandskaber for at møde til start her, og at Aarhus/Horsens har taget turen til Køge Bugt.
Her var der lagt op til en rigtig heftig finale, hvor en del af deltagerne også danner par privat, og så kan man jo lige så godt... - Forsøge sig sammen i coastal-mix.
Det var, som roinfo skrev i foromtalen, et heftigt felt, vi så her. Seks mandskaber er til start, og blandt dem, sidte års vindere, Tanja Nors Tardrup, DSR, og Vitezlav Huja fra Tjekkiet.
Bagsværd-parret, Ida Hesseldahl & Claus Kjærulff-Jørgensen, har roinfo allerede præsenteret. Men også DSRs Kate Petersen & Martin Schjerning, samt Helsingborgs Peter Berg, og Maria Pelvén, er blandt favoritterne. Roforeningen KVIKs Torill Lindebjerg og Peter Weile har, lige siden den spæde sæsonstart, mødt til start, både ved Odense Langdistance i outrigger, siden i Kolding i coastal, i Humlebæk, og parret var også tilmeldt i Nakskov i coastal, hvor der var udskrevet løb, men ingen andre, end KVIK, ønskede at møde frem. Nu er Lindebjerg & Weile med i Ishøj. Glædeligt er det at se Humlebæk Roklub være med her. Og der kunne sagtens være flere med fra Humlebæk Roklub, hvis ikke arrangementet var placeret datomæssig set så tæt på Masters Regattaen, som vi ser det denne gang. Derfor er flere af Humlebæk Roklubs garvede coastalroere på vej til Ungarn, da Danish Open fyres af i Ishøj. Fra Humlebæk denne gang, er det: Pia Rasmussen & Michael Stein, der repræsenterer klubben fra det nordsjællandske. Finalen, der afvikles i pænt høje bølger, bliver temmelig dramatisk, idet tre mandskaber hurtigt skiller sig ud, og det er DSR, Helsingborg og KVIK, hvilket billederne nedenfor fortæller en del om.
Også her var der lagt op til et sandt drama, idet DSR og KVIK gennem de sidste to sæsoner har kørt et sandt naboræs ved de coastalregattaer, der har været gennemført. Vi ser det også ved Københavnskredsens SPP-turnering, og indtil videre er det, før Danish Open i Ishøj, KVIK, der har taget teten i det indbyrdes opgør.
Denne gang satser DSR hele butikken, og stiller med to både, hvor der også er foretaget udskiftning på 1. båden, som på papiret fremstår skarp.
KVIKs stroke, Torill Lindebjerg, har netop været ude at "varme op" i mix-2X få minutter forinden, og hendes mandskab sidder klar i båden, da hun må springe ombord og ro til start.
Glædeligt er det at se Aalborg Roklub være repræsenteret her, for ikke at tale om kombinationen: Humlebæk/Ishøj. Det er SÅ godt, at der nu er fem både til start i denne kategori ved Danish Open, hvor det tidligere var et opgør mellem DSR & KVIK. Nu er der noget nyt at se til. Kvikkerne svarer nøgtern, da roinfo spørger til, om sejren atter ligger lige til højrebenet, som i 2018. - Arh, vi er ret spændte på, hvordan Aalborgs kvinder ror, og så er der også godt pres på fra DSR, lyder det beskedent, da bådene læsses i Strandvænget.
Det skal også vise sig, at Roforeningen bliver kraftigt udfordret, og ikke overraskende er det naboen, fra DSR, der sidder helt oven på denne lørdag eftermiddag, hvor store bølger gør tingene ekstra spændende og mere vanskelige. I den anden del af feltet er det Aalborg og Humlebæk/Nivås kvinder, der kæmper for tingene, og det falder ud til Nordsjællænderne, der tager 4. pladsen hjem.
Der er ikke tvivl om, at det flittige team bag Danish Open 2019 fra Ishøj og Greve var kommet på lidt af en opgave, da de storsindet sagde: - Vi vil gerne arrangere regattaen...
Det er sådan noget, man finder ud af, når der skal ansøges om plads hos kommunen og brandmyndigheder, når arbejdsopgaverne skal fordeles, når folk, der lover at komme og hjælpe, pludselig melder fra, eller når teltene, der skal stilles op to dage før stævnet, ikke lander til tiden.
Men arrangørerne kan med sindsro læne sig tilbage og sige well done!
Deltagerne udtrykker stor ros for et storstilet arrangement, og nu bliver det spændende at se, hvor Danish Open skal finde sted i 2020.
Et godt bud - og ønskeligt - er et sted med udgangspunkt på Fyn, eller i Jylland, idet de to seneste arrangementer har været afviklet på Sjælland og i Storkøbenhavn.
Det er desuden et stort ønske, at vi får flere unge med. Denne gang mødte vi ikke nogen juniorer til start, og der foreligger nu lidt opgaver ude i klubberne med at få flere unge til at ro coastalroning.
Roinfo runder af med de sidste pletskud fra stranden i Ishøj