Mon de har fået armene ned - de mange frivillige i Odder Roklub, som sørgede for, at deltagerne ved Danish Open fik en forrygende oplevelse?
Odder Roklub havde ellers - et år forinden sat alt ind for at skabe perfekte rammer for Danish Open for coastalfolket, der så frem til at tage turen til Odder - men en vis Covid19 stak en kæp i hjulet for arrangørerne, der efter grundige overvejelser tog den noget tunge beslutning at aflyse - mens man krydsede fingre og håbede på, at verden ville komme til at se noget anderledes ud og mere åben efter et år med nedlukning.
Den 4. september, 2021, blev dagen, hvor mange måneders arbejde skulle bære frugt - og hvor roere fra nær og fjern ville invadere stranden ved Odder for kæmpe om Forbundsmesterskaber i coastalroning.
Vejret var, som bestilt til dagen, for indenfor coastalroning ser man helst, at de specialbyggede både kommer ud i det rette element, og det er bølger, gerne høje og med skum på toppene. Noget, som ellers ville afholde vores outriggerroere fra at kaste sig ud i.
Og det holdt... ...vand!
Arrangementet havde det hele: Pragtfuldt vejr, flotte scenarier, masser af drama, god stemning - hele dagen - og stor gæstfrihed med mange frivillige fra Odder Roklub, der gjorde alt, hvad der stod i deres magt for at være behjælpelig over hele linjen. Således var deltagerne i sikre hænder, forholdene omkring bådepladsen var perfekte, og hvad enten deltagerne skulle på vandet - eller når de landede på stranden, stod flere Odder-roere klar til enten at sende deltagerne ud - eller gribe bådene og sørge for, at de omgående blev fjernet, så der ikke opstod farlige situationer.
Men det blev også den indlagte beach-landing, der solgte varen. Det var her, det blev meget publikumsvenligt, for det er det egentlig ikke, når roerne tager ud på strækningen, hvor der skal kikkerter og telelinser til at kunne følge med, og først ser deltagerne igen på nærmeste hold sådan ca. ½ time efter.
Der var ellers lagt op til, at arrangementet kunne få speakning fra vandet, udover Peter Froskovs speakning fra stranden. Men speakeren betakkede sig grundet det hårde vejr, så det blev til meldinger ude fra strækningen, som Peter Froskov fint leverede videre til deltagere og publikum på stranden.
Mange herlige ups´er
Det at lande på stranden og kaste sig ud af båden efter at have racet godt afsted på vandet, og skal løbe det sidste for at komme i mål, bød på mange dramatiske situationer, som deltagerne tog i stiv arm og med et smil.
Således hoppede en del af dem for tidligt ud af bådene, hvilket ikke altid var formålstjenstligt for at komme hurtigst i mål.
Enkelte roere betakkede sig for en tur ud for anden gang, hvis det var i C1X. Det havde alligevel været en lidt for hård oplevelse, men det var ikke værre, end at en del af deltagerne mødte til start flere gange denne herlige eftermiddag v. Odder.
Indenfor dansk roning kan man prise sig lykkelig over, at vi har nogen af verdens allerbedste rodommere - og dermed kan arrangører og deltagere altid føle sig i helt sikre hænder, når der er regattaer.
Også denne gang, hvor Dommerformand, Jan Nissen, tog det store overblik fra land - mens han (ret snedigt) sendte sine kvindelige kollegaer ud på det "oprørte hav".
Nissen forsøgte også at presse den kvindelige speaker ud på det frådende hav. - Helt ærligt, Mette, jeg har sørget for, at du får din helt egen kanal, lokkede han. - Min helt egen kanal??? - Kald lige det der en kanal én gang til, replicerede speakeren, og pegede ud på alle skumtoppene, der tårnede sig op i farvandet ud for stranden med Samsø som en flot kulisse i baggrunden. Nu hentydede Jan jo til kanalen på walkie-talkien, men han modtog en kæk replik retur, og så blev det ved dét. Speakeren skulle ikke nyde noget - heller ikke selvom det lød temmelig smigrende med en "egen kanal"!
Den kommentar lo de meget af denne formiddag ved Danish Open.
Mens det ikke lykkedes for Jan Nissen at få lokket speakeren på havet, var der ingen tvivl om, at de kvindelige dommere måtte ud på deres livs store oplevelse - det skulle vise sig at blive noget af en gysende arbejdsopgave, som det nu var at skulle sikre, at alt gik korrekt til imellem bølgedale og skumsprøjt ud for Saksild Strand.
Dommerne:
Karen, Helle og Margit er selv dygtige roere - med ædelt metal i bagagen.
Dagens vigtige opgave stod rodommer: Karen Leth Jensen for - og det med dommeraspirant Helle Tibian. Begge kommer fra DSR, og inde på land, som tilskuer, og det også fra storklubben, sås Margit Haahr Hansen, der fulgte det hele på nærmeste hold de mange timer, regattaen fandt sted. Margit har, som Helle, meldt sig, som dommeraspirant i denne sæson, og var i aktion ved Copenhagen Regatta forleden - hvilket Helle og Karen i øvrigt også var.
Nu er ingen af d´damer de rene novicer indenfor roningens verden.
Således er Karen Leth Jensen tidligere en dygtig og ivrigt vindende langdistancekaproer, inden turen gik i retning af landsholdet, hvor hun roede LW4X-, og her bl.a. scorede en bronzemedalje med hjem fra World Cuppen i München for år tilbage. Karens datter, Astrid, er også blevet en del af det danske ungdomslandshold i disse år.
Og Helle Tibian?
Hun er verdensmester i coastal. Det blev hun i 2013, hvor DSRs kvinder vandt guldet ved VM i Helsingborg i et sandt drama. Således landede kvartetten samtidigt med et par af de værste konkurrenter, på stranden men da konkurrenternes "løbere" hoppede for tidligt ud, og måtte indlede løbet mod mål lige under vandoverfladen, sendte danskerne deres egen fodrappe Gunilla Sommer ud på sit livs vigtigste opgave, og det var at løbe guldet hjem til Danmark. Det lykkedes, og dermed blev det til dansk guld ved VM i Coastal, det første og eneste - indtil videre. Året efter tog danskerne bronze ved VM.
|
Odder Roklubs mest kendte kvindelige roer gennem tiderne, Juliane Elander, fire gange OL-deltager i kvindernes letvægts-2X havde taget turen helt fra Falster og til det farvand, som hun nærmest er flasket op med.
Også Steffen Bonde, tidligere kendt landsholdsroer med flere ædle medaljer i bagagen, som et U23-VM - og VM-bronzemedaljer i LM4X- + metal fra EM og World Cups, var draget til barndomsbyen fra hovedstaden, hvor han har boet i flere år, men i denne sæson har udgangspunkt fra Roskilde Roklub.
Vi spottede Christina Pultz, der har flere DM-titler med sig med Juliane Elander i W2X, og som har været en del af landsholdsmiljøet i årevis, samt Christinas tidligere makker, Aja Runge Holmegaard, der også har ædelt metal i bagagen med hhv. en VM- sølv i LW4X- m. Juliane bl.a., og en EM-sølv i LW1X. Aja roede for Roskilde Roklub, men meldte sig siden ind i Roforeningen KVIK, og er stadig godt kørende ved SPP og DM.
Flere tidligere landsholdsroere var i sigte: Luise Lund Hansen, KVIK, Torill Lindebjerg og Peter Weile, der for begges vedkommende var en del af det danske juniorlandshold for år tilbage. Og fra DSR: Mette Dyrlund Petersen, tidligere kendt landsholdsroer, der stadig står for topresultater - men nu indenfor coastal.
Mændenes C4X rundede formiddagens løb af
Kvindernes C1X indledte eftermiddagens program. Fra at være seks tilmeldte damer, blev det til tre, da starten gik, grundet afmeldinger.
Det blev derfor Helsingborgs dygtige Maria Berg, der skulle møde DSRs Mette Dyrlund og Julie Schou.
Her ville det have været spændende at se, hvor langt Odder Roklubs tidligere landsholdsroer, Steffen Bonde (nu Roskilde) med makker: Anton Østergaard-Clausen ville have nået - men de to roere satte kurs mod land kort efter starten grundet en knækket åre - så spændingen udeblev helt.
Til gengæld stod den på opvisning af DSRs Jakob Grænge Hansen og Lars Fjord Garvey. Der vandt med lige ved 1½ minut over roerne fra Tjekkiet.
De har mødt hinanden igen og igen - de to eneste deltagende klubber i denne disciplin, Roforeningen KVIK og Danske Studenters Roklub. Egentlig kunne de lige så godt dyste om tingene hjemme på Øresund i København.
Det er rigtigt ærgerligt, at der slet ikke er flere klubber, som kan stille en C4X+, så DSR & KVIK kan få mere konkurrence.
Men vi har set det samme de senere år indenfor langdistancekaproningen, hvor det har været et opgør mellem de samme to klubber, som denne dag ved FM i coastal.
De første år ved FM i coastal var det DSR, der satte sig solidt på tronen overfor KVIK, men ved FM på Stevns for et par år siden, fik kvikkerne endelig fundet fodfæste, og nappede mesterskabet foran DSR i et forrygende opløb. De to hold mødes også ved Københavnskredsens SPP.
Et mixhold fra Aalborg Roklub fik lov at starte samtidigt, men her var der heller ikke konkurrenter til dem.
Den hårde konkurrence mellem KVIK og DSR ude til regattaerne fortsætter tilsyneladende. Således fik kvikkerne en drømmestart i årets FM-finale, mens DSR slet ikke var med i front, da starten gik. Kvik førte med 3-4 længder, og det "burde være en smal sag" at holde afstanden til de efterfølgende både. Men DSR fik roet sig op, og dermed foregik der atter en hård fight mellem naboerne fra Svanemøllehavnen. Mens DSRs kvinder havde is i maven, så lykkedes det ikke for kvikkerne at afvise angrebet. DSR landede i mål i sikker stil foran KVIK og kunne føje endnu et mesterskab til dagens samling. For år tilbage, før kvikkerne tog coastalroning til sig, mødte DSR til start ud for Bellevue i coastal-4X+, og mødte Roklubben ÆGIRs seje kaproerpiger, der for en dag fra tidlig morgen havde taget turen mod Charlottenlund, nord for København. Denne finale udviklede sig til et sandt drama, da bådene landede på stranden, stort set samtidigt, men hvor Anne Nissen fra Roklubben ÆGIRs båd spurtede i mål, så de nordjyske piger tog sejren. Det kan altså lade sig gøre at hamle op med DSR. Lad os krydse fingre for, at KVIK og DSR fremover får konkurrence i kvindernes klasser ved Danish Open.
Det vækker undren, at der stort set slet ikke er nogen juniorer tilmeldte, når der åbnes anmeldelser til årets store begivenhed for coastalroerne, Danish Open.
Således er det efterhånden blevet sådan, at værtsklubben stiller med et enkelt hold eller to - men desværre kommer der ingen andre.
Denne gang var Trine og Anton fra Odder Roklub tilmeldt, og de viste blændende flot roning på hjemmebanen ud for Saksild Strand.
Efter regattaen var der stor ros til arrangørerne. - Det har været et meget flot arrangement, som I har holdt for allerførste gang, og det bliver næppe sidste gang. Vi kommer meget gerne igen, lød det fra Eurows Peter Froskov. Også DFfRs Økonomiansvarlige, Susanne Thorsen, der repræsenterede Hovedbestyrelsen, roste både arrangører og deltagere, og udtrykte beundring over at deltagerne blot kastede sig ud i de heftige bølger. Susanne havde desuden en travl eftermiddag med at overrække medaljer. |
Selvom arrangementet sad lige i skabet, så kan det ikke undgås, at coastalrelaterede ledere fra nær og fjern bør sætte sig sammen og finde ud af, hvordan man får flere til at ro coastal, da arrangementet kan rumme langt flere deltagere, end vi så det denne flotte lørdag ved Saksild Strand.
Nok var der omkring 50 både tilmeldt, men lige ved halvdelen af de tilmeldte hold stod Danske Studenters Roklub og Roforeningen KVIK for, mens også Skovshoved Roklub fra København havde et par hold med.
Uden deltagelsen fra de tre klubber i København, ville det have været en tynd regatta. Især savnedes coastaldeltagere fra det øvrige Sjælland og Fyn, mens det også ville have været fint med flere deltagere fra det øvrige Jylland.
Da Humlebæk Roklub, den 9. august afviklede en meget flot regatta på Øresund, Nordsjællands Coastalregatta, var der ingen deltagere fra Fyn og Jylland, mens humlebækkerne da heller ikke stillede op med de mange hold fra egen regatta, da der blev afholdt Danish Open i Odder.
Til gengæld oplever vi, at en lille kerne udenlandske roere altid møder frem, når der afholdes coastalregattaer i Danmark, hvor flere svenskere tilmelder sig med Peter Berg og fra Maria i spidsen.
De store bådtyper indenfor coastal er, som nævnt ovenfor, ikke særligt velbesøgte. Således så vi - næsten det sædvanlige - hos kvinderne, hvor KVIK og DSR atter skulle mødes til en dyst, nøjagtigt, som de har gjort det år efter år med et hold pr. klub. Noget, som vi også har ser indenfor langdistancekaproningerne, hvor det i kvindernes klasse plejer at være et sandt naboopgør, leveret af klubberne i Strandvænget på Østerbro i København.
På juniorfronten ser det slet ikke positivt ud endnu. Nok havde værtsklubben få af sine juniorer med denne lørdag, men hvor er alle de andre klubbers juniorer mon henne?
I maj arrangerede DFfR en Beach Sprint-dag med Roklubben STEVNS, hvor 23 ungdomsroere deltog. Det blev en forrygende dag, og de unge havde nogle gode oplevelser, hvor der i øvrigt var repræsentation fra Silkeborg, Stevns og Sorø Roklub.
En af de unge fra Silkeborg blev interviewet af Roinfos Leif Thygesen, og fortalte, at de havde coastalbåde i klubben. Også hos roklubben på Stevns har man flere unge, der er ferme til at ro coastal.
Det vækker undren, at selvsamme klubber ikke deltog i Odder, når muligheden var der. Men måske slås der ikke nok på tromme for, at Danish Open osse er for ungdomsroere?
... er coastalroning blevet et hit for tidligere landsholdsroere, der efter de har forladt kortbaneregattaerne, nu har fundet en ny aktivitet at gå op i, og hvor det måske er blevet en anelse nemmere at kunne kalde sig mester - Forbundsmester - end, hvis det foregik på kortbanen, og hvor kravene er ganske anderledes, end hvis man er en del af landsholdsmiljøet.
Det er rigtigt fint, men når nu flere og flere klubber får coastalbåde, så bliver det spændende, om det kan udvikle sig så meget, at vi ser den samme store interesse, som når outriggerroerne har deres kortbaneregattaer.
Det var tydeligt at konstatere, at deltagerne fra Danske Studenters Roklub, helt målrettet, er gået all in for coastal.
Klubben har simpelt hen taget coastal så meget til sig, at der satses helt og holdent på det med dygtige trænere, en omfattende flåde af coastals og en del roere - herunder tidligere LDK-roere - eller kortbaneroere, der går 100% ind for denne gren af roningen.
Det betød også, at roerne fra DSR kom, så og sejrede denne dag i Odder - ja, nærmest ryddede bordet for mesterskabsmedaljer.
www.facebook.com/DanskeStudentersRoklub/photos/pcb.5043324222364846/5043320542365214
Her står coastalentusiasterne foran en stor udfordring, hvor der bør sættes ind med hensyn til at gøre kommende regattaer så tillokkende, at folk simpelt hen ikke kan lade være med at deltage - hvad enten det er øst - eller vest for Storebælt.
Årets Danish Open i Odder havde dét hele, og arrangørerne forstod at sælge varen efterfølgende - så ingen kan være i tvivl om, at det blev en fantastisk dag på stranden i Saksild, og hvor dem, der enten deltog eller overværede det, kunne drage hjem med et smil på læben og følelsen af, at det er roning, når det er allerbedst.
Blot synd, at ikke flere oplevede det. For de gik virkelig glip af noget!
Se alle resultaterne HER