Coastal-seminaret, i Korsør Roklub, søndag den 4. nov., 2018.
Roinfo skal indlede med at gøre opmærksom på, at referatet fra det årlige Coastal-seminar i Korsør, er skrevet på baggrund af roinfos egne notater.
DFfR bringer sit eget referat fra mødet i interessenetværket for coastal.
Nøjagtigt, som ved KU-seminaret i Odense, der fandt sted dagen før “Mødet i interessenetværket for coastalroning”, var roinfo tilstede den 4. November i Korsør Roklub, og flittig med pennen, for journalisten vægter at skrive notaterne i hånden. Ved KU-seminaret blev det til 52 håndskrevne A5-sider - ved coastalseminaret, som roinfo tillader sig at kalde det, blev det til 20. Sådan gik det i Korsør Roklub. |
Et af dagens første indslag gik på benævnelsen af de forskellige bådeklasser indenfor coastalroning.
Jesper Skavin, Skovshoved:
- Jeg vil opfordre til, at det hedder masters frem for 50+. Det vil være mere attraktivt og lokke flere til.
Maria Aas, Esbjerg:
Det med, at klasserne er åbne gør det mindre kompliceret, end hvis man skal ro med handicaptider.
- Hvordan får vi flere unge med?
Maria Aas:
- U-roning i Danmark har det af helvede til. Jeg tror på, at når klubberne for alvor er i gang med coastalroning, så kommer der unge.
Humlebæk Roklub: - Vi har mange unge, der ror.
Mette Bacher, DSR:
- Det skal starte med det sociale. Der er ingen, der siger, at de skal være kaproere. Vi har netop haft en ungdomstræner fra Skjold til vort formandsmøde i Københavnskredsen. Hun kunne fortælle, at de unge er til korte ture, og derefter kage og te. Frederikke Bay Toft fortalte, at hun, som tidligere kaproer troede, at det også var sagen for de unge, men det var det slet ikke. De vil hellere mødes, ro lidt sammen, hygge sig og det er nok for dem.
Maria Aas:
- Man kan måske forestille sig, at man involverer coastal i outriggerskolen og på ungdomslandslejren?
Årets Regattaer
Ved LD-regattaerne var der blot to, som havde coastals med på programmet, i Egå og i Humlebæk, men sidstnævnte blev helt aflyst grundet vejret.
En foreslår, at man kan benytte jagtstarter.
Jesper Skavin:
- Regattaen i Humlebæk blev aflyst. Det var synd for dem, der ror coastals. Man kan ikke aflyse 5 timer før start. Hvis man vælger at have de to discipliner, som Langdistancekaproning - og coastalroning på samme løbsdag, må man splitte det op.
Humlebæk-roerne:
- Det gik blandt andet også på, at der manglede motorbåde.
Martin Schjerning, DSR:
- Vi må tage en dialog med arrangører og dommere.
Jesper Skavin:
- Vi skal se på det, som to forskellige aktiviteter. Man kan jo også forsøge at ændre banerne.
Niels Iversen, Aarhus:
- Det var uheldigt, at man måtte aflyse. Men det blev hurtigt meldt ud. Vi tog en beslutning, som åbenbart ikke er i orden.
Der drøftes, om kortbanedommerne skal mere ind over?
Kate Skavin, Skovshoved:
- Det er for dårligt, at man hænger dommerne ud på facebook i forbindelse med aflysningen i Humlebæk. Det er ikke fair, og må tages op.
Coastal-VM i Canada
FISAs præsident fortalte, at letvægtsroning i outrigger er ved at dø, men man vil gerne have coastalroning på det olympiske program - ikke mindst med hensyn til kønsfordelingen.
- Denne gang prøvede man med en beachstart, og det var ikke særligt charmerende, for vandet var isnende koldt.
Det var en gimmick, og det er åbenbart sjovt for nogen.
Der var ingen beachfinish, men det er ellers meget bedre, end sådan en start.
Der var mange dønninger, og det var generende. Ellers var der fladt vand, og godt rovand på de første 400 meter.
Schjerning fortæller om næste års VM, der foregår over 2 weekends i Hong Kong.
Han er - med en C2X - inviteret derud den 4. December i år.
Mette Bacher
- Så udsendelsen fra coastal-VM på nettet, synes ikke, det var gode optagelser. Bemærkede med det samme, at der sejlede mange små og store motoriserede både langs banen, og at det så ud som om, det var generende for VM-deltagerne, at der kom dønninger.
Foreslår, at DFfR tager problemet op med FISA, da det er uacceptabelt, når det drejer sig om verdensmesterskaber.
Ulla Eriksen, KVIK, : - Dønninger skal stoppes, men jeg er ikke enig i, at beachstart er irriterende, men synes, det var sjovt og underholdende. Det betyder, at man må sikre sig at roret er frit, og dybden okay. Jesper Skavin: - Opfordrer til, at man går videre med, at det bliver beachlanding. KVIK: Ved coastalregattaen i juli i Helsingborg, var der beachlanding, men det endte med en dårlig landing m. sammenstød til følge. |
Ishøj Roklubs repræsentanter anbefaler langtur i C2X og fortæller indgående om en sådan tur, og hvordan grejet medbringes og sikres i båden.
Man er nødt til at være lidt længere ude fra kysten grundet fiskegarn og pæle. Gennemsnit: 40-50 kilometer om dagen.
Horsens Roklubs deltagere fortæller om gode erfaringer med hensyn til ture om Hjarnø i henholdsvis inrigger og coastal.
Kate Skavin, Skovshoved:
Henviser til ture i Sydsverige og til Hven, og at det både har været gode oplevelser og helt fint i coastals.
Mette Bacher
- Fortæller, at hvis nogen skal til den svenske by: Mölle (tæt v. Kullen) om sommeren, da har Helsingborg Roddklubb coastalbåde liggende, så man kan prøve ture i dem på Øresund ud for Kullen.
En coastalsamling i Horsens nævnes, hvor man forsøger sig med et såkaldt kravlegårdskoncept d. 4.-5. August.
KVIK vil gerne stille faciliteter til rådighed.
Ulla Eriksen: - Vi er friske på et arrangement i KVIK.
Kate Skavin fortæller om et coastalkursus, afholdt i Kalundborg Roklub, hvor der var blikvand og 16 klubber repræsenteret.
Kate fortæller om næste års kurser: 14.-16. Juni: Kalundborg Roklub, Niveau 1 16.-18. Aug. Det kræves, at man kan ro, Niveau 2. 27.-29. Aug. Turlederkursus i Gøteborgs Skærgård for inrigger- og coastalroere. Der bliver også et kursus i Odder Roklub i maj Andreas Sloth, DSR: Forskellen på coastal - og turlederkursus? Sikkerhed, bådhåndtering, folk lærer at stille en båd. Torben Klausen, Humlebæk: - Vi var fire, der deltog i Horsens. Vi fik mest ud af den mentale træning. Det var vigtigt og godt. Også ros fra Horsens-roerne: - Kæntringsøvelserne var rigtigt gode. |
Det er vigtigt, at vi bevarer træneruddannelsen, som den er, for det betyder, at vi ikke kommer til at stå ude i de små klubber og har et problem med at mangle et kursus.
Spørgsmål fra salen:
- Hvordan får man folk til at ro med to årer, når de har været vant til at ro inrigger?
Ishøjs deltagere: - De bør lære det med det samme, men de skal komme igennem alle bådtyper, og ikke låse sig fast på den samme.
Torben Klausen:
Spændende at droppe al inriggerroning, så kaninerne kun ror coastal.
Næste coastalseminar:
Den 3. november, 2019, i Nyborg Roklub
Hvad ville I mon gøre her?
Torben Klausen, Humlebæk, der i forvejen er en kendt og dygtig meteorolog fortæller om en situation, han og nogle klubkammerater havnede i, da de på den sidste dag i sæsonen skulle ro tur på Øresund i coastal.
- Meteorologisk steg vinden fra ingenting til stød på 21 meter i sekundet, en meget voldsom situation, siger Torben Klausen, og henviser til en tilsvarende situation en sommerdag i 1983.
Med en blanding af indlevelse og en vis form for humor, fortæller Klausen om dagen på Øresund, hvor to af klubbens kvindelige roere blev overrasket af det voldsomme vejr, tog redningsveste på, og besluttede sig for at søge land og lægge båden op på stranden. En mandlig klubkammerat og Torben, beslutter sig for at tage afsted for at ro båden hjem til klubben, men det blev noget af en udfordring. Ikke mindst, da de skulle lægge til broen. Hvordan ville I håndtere en sådan situation, spørger Torben Klausen ud over forsamlingen. Det udløste en livlig debat, gående på, om man skulle have ladet båden blive liggende på stranden, over til, hvilket tøj, man bør have på, når vandet er begyndt at blive koldt, og vejret er blæsende. |
- På tale, men en meget stor opgave.
Mette Bacher:
- Kan man forestille sig et slags NM eller EM?
Peter Froskov: - Sagtens, men arbejdet er lige så stort, som hvis det er et VM.
Udviklingen:
Maria Aas: - I Tyskland begynder man i GIG-både, men instruktionen foregår også i coastalbåde. Horsens: - Vi “var” en inriggerklub, men vi har rykket os grundet Carl Johan Runge Andersens intensitet om det. |
- Nogen steder er det klubberne, der fornægter udviklingen.
Maria Aas:
- Man må se på det farvand, man har. I Esbjerg Roklub skal folk have en styrmandsret for at komme ud. Kommer med eksempler fra Esbjerg.
Danske coastalregattaer i 2019 & Eventuelt
Humlebæk Roklub: Coastalregatta: 22. Juni
Nakskov Roklub: Langdistance og Coastals 24. August (DM-afslutning for LD-roerne)
Maria Aas spørger til, om man kan låne materiel af hinanden.
Mette Bacher foreslår, at man reklamerer bedre for det årlige møde i coastalnetværket, men også at man pepper “titlen” på mødet mere op. - Kald det blot: Coastalseminar, det lyder mere lækkert og interessant.
Tak til Korsør Roklubs Gitte, Jørgen, Mogens, Bodil, Jane, Kirsten, Marcell, Per og Søren for at lægge fine lokaler til et godt selskab med mange coastalrepræsentanter fra nær og fjern. Til venstre: Mogens Kleis, der som materielforvalter i Korsør Roklub, var med til at sørge for en fin frokostbuffet til deltagerne. Kleis er også kendt mastersroer, hvor han er med ved årets mange regattaer i ind- og udland indenfor denne kategori. |