Foto Leif Thygesen og Mette Bacher
Mens dansk roning hungrer efter omtaler i forskellige medier, som, når det endelig sker, mest bringer nyheder om kaproernes resultater, så kunne avislæserne på Lolland-Falster lørdag spærre øjnene op. I hvert fald, hvis læserne har roningen som passion.
Således bragte Folketidende et større indslag om Maribo Roklub, og overskriften på forsiden ser sådan ud: - Roere i nød kan få hurtigere hjælp. Og på midteropslaget i avisen ses flere nyheder om Maribo Roklub.
Klubben har investeret i en ny motorbåd. - Vi har altid en motorbåd klar. Den sejler ikke permanent, som følgebåd, men kan tilkaldes om nødvendigt, fortæller formand Bo Balschmidt til avisen. Båden er købt brugt for 120.000 kroner - men Velux Fonden har bidraget med 47.000 kroner. Det er meningen, at flere af klubbens medlemmer skal på kursus, så de med et speedbådscertifikat kan sejle den. Den nye båd har en kraftigere motor, og det betyder, at vi skal have flere til at betjene den. Men Bo slår også fast, at i de år, hvor han har været formand, har den ikke været benyttet, som redningsbåd, hvis nogen skulle komme i nød. Nu er den der, og kan også benyttes, som følgebåd med henblik på instruktion. |
Ved klubbens standerhejsning lørdag, blev den nye motorbåd døbt - og der var tillige dåb af klubbens seneste nyanskaffelse, som skulle have et navn.
Maribo Roklub har fået tilføjet en lettere brugt 4-åres inrigger til bådene i hallen. Og her skulle maribonitterne ikke til lommerne.
Svendborg Roklub ville gerne have en bådvogn i bytte, og Maribo Roklub er begunstiget af medlem Bjarne Bues færdigheder. - Han bygger bådvogne, så det blev til en rigtig god byttehandel, hvor de fik en vogn og vi en båd, smiler Bo Balschmidt.
Som i flere af Danmarks øvrige roklubber, er det desværre ikke ungdommen, der præger billedet i den lollandske roklub med de smukke omgivelser.
Således hører medlemmerne i kategorien: 60+, og senest har en tidligere kaproer på 88 år meldt sig ind i klubben.
Medlemmerne hygger sig med fine roture og efterfølgende morgenmad, hvor mange dukker op til dette flere gange om ugen.
Men det er ved at være mange år siden, Maribo Roklub har fostret stortalenter, som boltrede sig på fornemmeste vis på de internationale kaproningsbaner.
Håbet lever stadig, selvom det er svært, hvilket Bo Balschmidt medgiver i lørdagens udgave af Folketidende.

Dengang Maribo Roklub var omdrejningspunktet med regattaer og DM
Tidligere kaproere, som i dag er ledere, har, for fleres vedkommende, et stort ønske om, at Maribo Regattaen genopstår, men det kræver en del arbejde og mange frivillige. Og lige her er det indtrykket, at klubben, som tidligere var vært for denne store aktivitet, ikke umiddelbart har denne aktivitet øverst på ønskesedlen, heller ikke selvom formand Balschmidt gerne ser, at der kommer yngre medlemmer til.
Tyske kaproere på træningslejr i Maribo
I 2024 blev der skabt en forbindelse til en roklub i Osnabrück via et medlem af Maribo Roklub. Det gav det fine boost, at en flok unge dygtige kaproere rejste til den danske domkirkeby på Lolland for at holde træningslejr.
- Det var rigtigt dejligt, og de unge gav liv - og de var ordentlige - den tyske grundighed og opdragelse fornægtede sig ikke. De var gode til at rydde op efter sig, husker Bo Balschmidt, der overfor roinfos journalist røber, at de tyske kaproere lægger vejen forbi til en ny træningslejr i de kommende pinsedage. - Også Bagsværd Roklub har haft unge roere på træningsweekend hos os, og det giver et fint og frisk pust. Vi har desuden et glimrende samarbejde med campingpladsen, hvor roerne har mulighed for at leje hytter eller bo i telte, fortæller Bo Balschmidt.
Maribo Søerne er kendte for sine spændende fugleflokke, hvor ornitologer fra nær og fjern valfarter til med kikkerter og kameraer for at forevige de smukke - og sjældne fugle. Og som et næsten sikkert kort, kan Maribo Roklub tilbyde roture med havørne-garanti, som kan dupere enhver, som fascineres af de store fugle som befinder sig i området ved Engestofte Gods/Søholt, i den modsatte ende af søen med udgangspunkt fra Maribo Roklub.
Med lørdagens indslag i Folketidende, hvor klubben samme dag kunne afholde generalforsamling og siden standerhejsning med bådedåb, er der lagt op til en spændende sæson-2025.
Formand Bo Balschmidt er oprindelig roer fra Bagsværd Roklub, som hans far, Sven
Balschmidt stiftede med en håndfuld københavnske rokammerater i 1943. Bos søster, Lene Balschmidt, er stadig yderst aktiv, som leder af 60+ i BR. Bo er desuden onkel til Mette Bloch, Danmarks første kvindelige verdensmester i LW1X.