Fra fredag eftermiddag, den 7. februar til lørdag eftermiddag, den 8., deltog medlemmer af DFfRs forskellige udvalg i et årligt tilbagevendende seminar, som fandt sted i Idrættens Hus i Brøndby..
Programmet var omfattende, men blandt de mere interessante emner var fredagens tema:
Hvordan sikrer vi det gode miljø i vores forbund
og lørdagens:
Hvad sker der med de frivillige, og hvordan får vi flere?
DFfRs Formand, Conny, fortalte om at der kommer flere og flere sager, som både sekretariatet og hovedbestyrelsen skal tage stilling til grundet enkelte personers uheldige adfærd ude i klubberne. Især i 2024 har flere rodommere været udsat for verbale overfald, og det af erfarne klubledere, der har "regeret" indenfor trænergerningen, eller som klubformænd igennem flere årtier. Dertil andre sager, hvor det kan handle om forældre til et barn, og hvor det er tydeligt, at det er curlingforældre, der ikke respekterer klubbens eller trænerens retningslinjer.
Det kan hurtigt konkluderes, at disse verbale overfald ikke hører nogen steder hjemme, men hvor øvrige ledere/medlemmer i klubberne må forsøge at få det stoppet.
Når rodommerne er ude ved vores regattaer, er de på en opgave, og det er at gøre opmærksom på sikkerheden, og sikre at reglerne overholdes af hensyn til alle. Og når forældre melder deres børn ind i klubber, så er det klubbernes retningslinjer og trænernes ansvar om opgaverne, som bør respekteres.
Rodommerne har igennem det seneste år oplevet flere eksempler på dårlig adfærd, når de er ude ved regattaerne for at passe deres opgaver. Det kan være efterkontrol af materiel for at tjekke om materiellet overholder kravene indenfor konstruktioner eksempelvis. Ændringer i programmet, hvis der er vejrmæssige udfordringer ved en regatta. Eller hjemme i klubben og i talentcentret, når en træner skal fortælle en roer, at der desværre ikke blev plads på båden til vedkommende denne gang. Og hvor det så er forældre, der pludselig kommer på banen for at blande sig i beslutningen.
Rodommerne har i 2024 i flere tilfælde oplevet, at enkelte ledere får en nedsmeltning, når de ikke kan takle andres holdninger eller vurderinger af situationer eller afgørelser, som måske ikke falder ud til klubbens fordel.
Og når en leder eller forældre får en nedsmeltning, og ikke kan styre sig, hvorefter dommere og trænere efterfølgende melder ud, at de klart overvejer at trække sig fra hvervet, som er frivilligt, så er der noget galt
Sådan en adfærd hører ingen steder hjemme i vores sport. Udover, at det giver støj på linjen nu og her, så kommer sekretariatet og DFfRs hovedbestyrelse på overarbejde, fordi enkelte ikke kan styre sig. For år tilbage blev der udarbejdet et etisk kodex i DFfR:
Se det HER
Hvad sker der med de frivillige, og hvordan får vi flere?
Det var Lotte fra Hovedbestyrelsen, som var oplægsholder:
... Og lige her kan man trække ovennævnte indslag lidt ind i dette tema, for måske har flere af lederne i vores sport siddet limet til taburetten alt alt for længe, og dermed spærres vejen for andre, der måske har lyst til at byde ind med et frivilligt arbejde?
Men det kom frem under oplægget, at det at være frivillig i dag ikke er det samme, som for eksempel 20 år siden, hvor det vrimlede med frivillige.
Verden har ændret sig, og moderne medier har vist sig ikke at gøre noget positivt for dét at melde sig, som frivillig, hvor man kan løfte opgaverne i samlet flok.
Afhængighedsapparaterne gør, at de fleste har nok i sig selv, og de unge luller sig ind i denne egoverden, fremfor at lægge mobilen væk og komme ud blandt andre, hvor der er forventninger til hinanden.
I mange klubber ses ledere, der har siddet på posterne i årevis, og det er måske årsagen til, at de frivillige ikke står i kø for at løfte opgaverne, fordi de tror, at der er lukket, og at det er svært at blive lukket ind.
Dermed oplever dem udefra slet ikke, hvor herligt det kan være at løfte en arbejdsopgave fælles, hvor en succes med eventen giver en tilfredshed i sig selv, og kan anspore til flere fælles arbejdsopgaver til glæde for mange.
Vi oplever desværre mange steder, at det er Tordenskjolds soldater, som gang på gang stiller op, men vi bør også være åbne overfor dem, der gerne vil hjælpe til - fremfor at tro, at der ikke kommer nogen - også selvom der er et behov for hjælp.
Vi skal være bedre til at række ud og bane vejen for dem, der stadig gerne vil være med, og lade nye hjælpe-hænder få muligheden med nye ideer og tiltag.
Andre emner var også oppe at vende på seminaret i Idrættens Hus.
Det er særdeles glædeligt, at der er grøde i ungdomsudvalget, hvor man er ved at bygge det op med nye ihærdige medlemmer - og at det overvejes at stå for en pop-up-regatta med udgangspunkt i Silkeborg, hvor der udover selve roningen også kommer andre ting på programmet.
Tur- og Motionsudvalget orienterede om to flunkende nye inriggere, som netop er lagt ud i to roklubber til glæde for medlemmer og turroere.
DFfRs hovedbestyrelse var lydhør overfor, at seminaret fremover bør afholdes om efteråret, så en del af seminaret kan rettes hen imod den nye og kommende sæson, så flere nye tiltag kan komme til drøftelse på et efterårsseminar.
Følgende udvalg var repræsenteret ved DFfRs udvalgsseminar:
Miljø, Ungdom, Tur- og Motion, Sikkerhed, Uddannelse, Regatta, Ergometer, Coastal og Dommerudvalget.
Fra sekretariatet: To personer og fra hovedbestyrelsen: Seks medlemmer.