Vejret var, som bestilt til formålet - eller rettere ikke helt, for coastalfolket skal have lidt bølger at hygge sig med, for det er dét, coastals er beregnet til - og der var ikke skyggen af heftige bølger denne lange lørdag på Lillebælt ud for Middelfart Roklub, der nu kan sige: - Alle gode gange tre.
For den fynske klub har, med lørdagens Danish Open, været vært tre gange i rap. Og det klarer fynboerne med bravour.
Gæstfriheden og hjælpsomheden er stor - og der er tænkt på deltagerne med mulighed for at købe noget lækkert spiseligt til ganen, smørebrød, flæskestegsandwiches, kager, kaffe og vand - der mangler bestemt ikke noget, hvad dét angår.
Deltagelsen var, geografisk set, pænt fordelt denne gang, hvor hele 7 jyske klubber deltog, fra Fyn tre klubber, fra Sjælland/København: Ligeledes tre klubber.
Når roinfo skriver, at det blev en lang dag på og ved Lillebælt, så er der en tidskabale, der skal gå op, hvor der skal vises hensyn til de roere, der skal på vandet flere gange, og det skal hovedparten af deltagerne. Første start gik klokken 10.20 - og sidste start klokken 17.00. Der var en mindre pause sidst på formiddagen, hvor der var 1. præmieoverrækkelse - og samtidigt kunne Middelfart Roklub benytte sig af muligheden for at få døbt to nye både.
Der er udskrevet mange løb for coastalroere i alle aldersklasser ved Danish Open. Herunder løb for juniorer og masters samt de åbne klasser.
Det kniber desværre med at få de helt unge med. Samme lørdag, hvor Danish Open fandt sted afholdt Danmarks Rocenter testregatta på Bagsværd Sø, hvor et par deltagere tidligere har deltaget ved Danish Open, mens et par juniorer har deltager i coastal ved Ro-Klintløbet, hvis det har passet sig ind.
Lige her er det spørgsmålet, om sammenfaldet med testregattaen ville kunne løfte Danish Open yderligere med flere yngre deltagere?
Desuden er Beach Sprint kommet på det olympiske program, og det bør også kunne tiltrække de unge, som ikke nødvendigvis behøver at komme fra kaproernes rækker.
Ved dette års Danish Open var det mest de åbne klasser, der havde den største søgning, mens enkelte deltagere var med i mastersløbene.
Det betød da også, at flere af finalerne blev slået sammen.
50+ C2X
Her blev kvindernes løb slået sammen med mændenes, idet der blot var to både med i de enkelte kategorier.
Hos kvinderne blev det Roforeningen KVIKs Ulla Jakobsen & Dorte Lassen, der blev Forbundsmestre med Assens Roklubs: Dorthe Toft & Conny Hansen på 2. pladsen.
Hos mændene gik mesterskabet til: Hvidovre/Hadsund med: Fritz Ganzhorn og Michael Blomstrand, som vandt over Humlebæks Ryan Rosenberg og Morten Brok.
Blot fire både til start. De tre fra DSR - den 4. fra Horsens, Linda Kærgaard Nielsen.
Der er ikke den helt store spænding i denne finale, som DSRs Elisabeth Keller tager sig afd foran Sara Engberg og Tuuli Kasso. Nielsen fra Horsens indtager 4. pladsen.
Det vækker stor undren, at blot to både er til start ved dette års Danish Open, når det handler om DIF-medaljer, hvor vinderne kan kalde sig: Rigtige Danmarksmestre!
Lige bortset fra én ting: - Det kunne vinderne af denne finale så alligevel ikke!
For hvis et mandskab ror kombineret, så kan man ikke vinde et DIF-mesterskab indenfor dansk roning. DM for rene klubhold blev genindført for år tilbage, da landsholdsroerne på vej hjem i flyveren efter VM sad og raflede om, hvem der skulle have så og så mange DIF-medaljer - ikke mindst med hensyn til otteren. Landsholdsroerne kom fra forskellige klubber, og kunne derfor så let, som ingenting, sætte sig på hovedparten af DIF-medaljerne ved DM på kortbane.
Det betød at andre roere ikke fik en jordisk chance for at ro sig til et Danmarksmesterskab. Det blev der lavet om på, så DM i roning er for rene klubhold.
Således også ved Danish Open i coastal, og dét i kampen om DIF-medaljerne.
Se, så sker der jo det i lørdagens finale, at DSRs entusiastiske og veltrænede: Malte Birk & Peter Stenby får hug af de kendte mastersroere fra hhv. Middelfart og Nyborg: Roar Kloppenborg Skrumsager & Brian Sørensen, der vinder finalen med 22 sekunder.
Efterfølgende nævnte DSRs to deltagere, at det godt nok var en underlig fornemmelse at stå med DIF-medaljerne om halsen, selvom de blot blev nummer to.
Det var, stort set, en gentagelse af kvindernes C1X, idet det hed: Tre både fra DSR og en fra Horsens/Kolding.
Under middagspausen, hvor der først var præmieoverrækkelse - benyttede værtsklubben sig af tiden til at få døbt et par både.
Og naturligvis skal vi ikke glemme de personer, som er de vigtige, hvis et ro-arrangement overhovedet skal kunne gennemføres: Rodommerne!
Danmark har nogle af verdens allerdygtigste rodommere, der sørger for, at deltagerne er i sikre hænder under regattaerne.
Denne gang mødte fire dommere og en aspirant frem tidligt lørdag morgen for at være på plads her og der - på land og på vand.
Morten Rubin, Bagsværd Roklub, var dommerformand. Derudover var: Marie Heide, Jan Kristensen, Karen Leth Jensen, og en tidligere dygtig kaproer fra fordums tid, Jens Rosenørn mødt frem for at være helt på plads og klar, før det gik løs.
Mænd 1X-Coastal: Danmarksmesterskab
Heller ikke dette løb var særligt velbesøgt, hvor det ellers havde været interessant at følge Kalundborg Roklubs Kaare Mattesen overfor DSRs Castor Valbum Rasmussen. Men Mattesen meldte af, og tilbage var, udover Valbum: Jonas Barsø fra Horsens og Middelfart Roklubs Anders Skovlod Jacobsen. Det blev DSRs Castor, der blev Danmarksmester her, mens der var stor spænding om de efterfølgende placeringer, da Barsø og Jacobsen lå meget tæt de sidste 100 meter af løbet.
DIF-mesterskabet blev indført i 2023, hvor en tidligere landsholdsroer fra Bagsværd Roklub tog sig af medaljen i sikker stil. Det skete ved DM-ugen i Aalborg.
Næste gang bør der være flere med i sådan en prestigefinale
I kvindernes master-C1X var DSRs Katrine Jørgensen ene anmeldt men roede sit løb og fik en medalje med hjem.
Fire både til start
Det bliver Middelfarts Diana og Kaj, der vinder over Skives Torben og Lisette. Aarhus-roerne: Søren og Annelene bliver treer og kombinationen: Middelfart/Sønderborg: Roar og Vibeke bliver nummer fire.
Nøjagtigt, som vi har set det de foregående år, er den største bådtype indenfor coastal: C4X+ desværre ikke særligt velbesøgt. Hverken hos mænd eller kvinder.
Derfor blev 3 løb slået sammen.
I kvindernes løb, som talte to både - de sædvanlige to - fra hhv. KVIK og DSR, bliver det DSRs mandskab der vinder over KVIK/SKIVE. Kvikkerne fik hjælp af den jyske klub med en styrmand her.
Mændenes klasse havde ligeledes to både til start: DSR & Aarhus, hvor det også her bliver DSR der render af med Forbundsmesterskabet. En MIX-4X+ fra DSR er ene anmeldt men deltager på lige fod med de øvrige over vinder - sådan set - uden kamp.
Er fire både til start: Humlebæk, Hadsund, Horsens og Graasten.
Lige her er det en af dagens mest spændende finaler, hvor Humlebæk og Hadsunds deltagere følger hinanden, som skygger, på det meste af distancen, men hvor det bliver Morten Brok fra Humlebæk, der vinder over Michael Blomstrand fra Hadsund mens de efterfølgende placeringer går til Horsens og Graasten.
Dagen rundes af med sidste finale, klokken 17.00, hvor blot to københavnerklubber deltager: DSR med 5 & KVIK med 1. Løbet er udskrevet som et DIF-mesterskab.
Her er KVIKs Torill og Peter ved at tage fusen på naboerne fra DSR, idet parret stikker helt af fra start. I noget tid holder de føringen over feltet, og indhentes først, da holdene kommer over på den "jyske side" af Lillebælt.
Efter præmieoverrækkelse splittedes deltagerne op og susede hjem i hver deres retning - og arrangørerne kan atter læne sig tilbage efter fore tredie gang at have stået for Danish Open i coastal på flotteste vis.
Se resultaterne HER