Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2025
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

DSR med ved EM i coastal, som eneste danske klub

16/6/2024

0 Comments

 
Af: Mette Bacher
Foto Leif Thygesen & Mette Bacher

I de kommende dage går det (endelig) løs for coastalroerne ved 2024 European Rowing Coastal & Beach Sprint Championships i Gdansk i Polen. Det hele finder sted fra 20.-23. juni. Dermed er det polske roforbund atter vært ved et større ro-arrangement, idet der netop er afviklet World Cup III i Poznan.
Billede
Arrangementet er delt op i tre kategorier:
EM for klubhold, EM for nationalmandskaber og EM i Beach Sprint.
DSR møder til start i to kategorier: Klubhold og Beach Sprint

Derudover er en af Danmarks dygtige rodommere med i Gdansk: Cathrine Lysdal Andersen, Bagsværd Roklub.
Billede
Cathrine ses her med DSRs formand, Kasper Haagensen for år tilbage ved en regatta på Bagsværd Sø. Foto Mette Bacher
Tidligere deltog flere danske klubber ved internationale coastalmesterskaber, men det i erkendelse af, at niveauet hos de øvrige deltagende nationer er ret højt, at vi næppe ser så mange danske deltagere, som tidligere.
Det kan konstateres, at eneste danske klub, som satser fuldt og helt på konkurrenceplanet indenfor coastalroning, er Danske Studenters Roklub, som ved dette års EM har flere deltagere med.

I modsætning til deres kollegaer i outrigger kender de danske deltagere, der skal i ilden i den kommende uge næppe meget til eget internationale niveau indenfor coastal i denne sæson. Nok havde storklubben flere både til start ved den nys overståede og populære Nyborg Harbour Race, hvor hovedparten af de deltagere, der deltog i coastal, næppe satser på de internationale baner indenfor denne disciplin.
Men så kunne DSRs roere benytte turen til Nyborg som en slags opvarmning, inden det for alvor går løs i Gdansk.

Coastalregattaer aflyses - eller boomer indenfor få uger
Muligheden havde også været til stede for en måneds tid siden, hvor dygtige ledere i Sønderjylland forsøgte at søsætte en ny coastalregatta i Danmark. Men den fandt ingen interesse - heller ikke hos de få klubber, som de seneste år har vist flaget ved andre danske og udenlandske coastalregattaer.
Og mens den ene coastalregatta efter den anden aflyses i Danmark om foråret, så bliver coastalsæsonen, i modsætning til andre danske ro-arrangementer en spøjs affære, hvor den reelle første danske regatta med coastals først finder sted i juni - og derefter er der et spring helt hen til august, som er den "helt store" coastalmåned, hvor der først er regatta i Helsingborg, den 3.-4 august, så følger Humlebæk, den 10. august, ugen efter er der Coastalregatta i Flensburg og 14 dage efter er der Danish Open i Middelfart. Dermed er hele august fuldt booket for coastalfolket.

Højt niveau ved EM
Hvis danske coastalroere skal kunne gøre sig gældende internationalt, som OL-satsning, kræver det efterhånden noget helt ekstraordinært. Den internationale konkurrence indenfor coastalroning har udviklet sig så meget, at man skal have et højt niveau for at kunne gøre sig gældende ved EM og VM.
I de seneste 10 år, hvor coastalroningen på det internationale plan har udviklet sig med hastige skridt, bør man fra dansk side skelne til, om det ikke vil være en god mulighed for nuværende og tidligere elitekaproere at kunne gøre sig gældende her?
Og hvor roerne skal igennem en udtagelsesprocedure for at kunne deltage ved EM og VM, som bør være springbrættet til OL.

Mændene har medaljer til gode
Det er tydeligt, at tidligere elitekaproere en tid endnu, formentlig kan markere sig godt og grundigt ved store internationale coastalregattaer, hvor det indtil videre har været sådan, at der fra dansk side er vundet medaljer ved VM - og det "kun" i kvindernes klasser. Det i C4X+ og i C2X, senest i 2021 ved Mette Dyrlund og Calina Schanze. Dermed har mændene stadig noget til gode her.
Denne gang bemærkes det, at DSR har tre hold til start i mændenes klasse, og hvor det ene hold muligvis kan gøre sig gældende og vise vejen internationalt indenfor denne kategori også, idet de to brødre, Jacob og Emil Lenzing, er tidligere elitekaproere, som har roet kaproning på et ret højt plan, både som juniorer og seniorer.
Billede
Det er godt tænkt, at to tidligere elitekaproere nu prøver lykken ved coastal-EM, som Jacob og Emil Lenzing. Foto Mette Bacher
Vores naboland, Sverige, har i flere år kunnet noget i mændenes klasser indenfor coastalroning med flere verdensmesterskaber i C1X og C2X - mens også Maria Berg har vundet internationale medaljer i Coastal-1X.
Svenskerne har ikke mange internationale coastalroere, men den lille håndfuld, der er, og har været der i flere år efterhånden, gør det fantastisk.

I  Danske Studenters Roklub er coastalafdelingen dedikeret konkurrence, indenlands - såvel som udenlands. Der stilles krav til coastalroerne. Se blot, hvad DSR skriver på egen hjemmeside her: https://danskestudentersroklub.dk/til-vands/roning/coastalkaproning/

Dansk coastallandshold - men hvornår?
Mens flere og flere ro-nationer satser højt på at tage titler ved EM og VM indenfor coastal ved at lade nuværende og tidligere landsholdsroere deltage her, har dansk roning en udfordring, og det er at danne et stærkt coastallandshold, bestående af roere fra flere klubber rundt om i Danmark. Og at få tidligere eller nuværende elitekaproere, som ligger lige under landsholdsniveau til at "vende skråen" og se på de nye muligheder, der er for stadig at præge det internationale billede indenfor roningen, hvor outriggeren skiftes ud med coastal.
Foreløbig er blot én dansk klub med ved årets EM i Coastal - så det bliver spændende at se, om satsningen i Danske Studenters Roklub i de senere år indenfor denne kategori, bærer frugt.

Tidsplanen ved EM i Polen kan ses HER
Tidsplanen for Beach Sprint kan ses HER
Tidsplanen for Beach Sprint søndag kan ses HER

Følgende roere fra DSR er med ved EM:

Beach Sprint:
Thorleif Lindholm og Mette Dyrlund samt Elisabeth Keller.

C2X-MIX: Lindholm & Dyrlund:
18 hold til start:
AUT-BEL-CRO-CZE-DEN-ESP-FIN-FRA-GBR-GER-IRl-ITA-LTU-NED-POL-POR-ROU-SLO
Billede
Lindholm & Dyrlund. Foto Mette Bacher
CW1X: Elisabeth Keller
15 deltagere til start
AUT-CRO-CZE-DEN-ESP-FIN-FRA-GBR-GER-IRL-ITA-LTU-NED-POL-POR

Klubhold:
Johan Berg, Castor Valbum, Peter Stenby, Igor Kiricenko, Jacob Lenzing, Emil Lenzing, , Pavel Zboinski, Katrine Jørgensen, Mette Dyrlund, Thorleif Lindholm, Samantha Robbins, Elisabeth Keller, Freya Hvass, Simone Krog, Maud Kaerstholt, Tuuli Kasso, Sara Engberg, og Mona Fenneberg


Sådan ser det ud med dansk deltagelse for klubhold:

CM1X:
Johan Berg
16 deltagere til start, og de kommer fra: CRO-DEN1-ESP1-ESP2-ESP3-ESP4-FIN1-FIN2-GBR1-GBR2-GBR3-IRL1-IRL2-IRL3-IRL4-POL1
Billede
Johan Berg blev i 2023 nummer 12 ved VM. Foto Mette Bacher
CM2X
Castor Valbum og Johan Berg
Valbum tidligere langdistancekaproer, men da denne afdeling blev nedlagt i DSR, prøver han nu lykken i coastal
Billede
Castor og Johan, her i Nyborg forleden. Foto Leif Thygesen
CM2X
(b) STENBY Peter
(s) KIRICENKO Ingvar
Også her ser vi en tidligere dygtig LDK-roer deltage i coastal, Peter Stenby

CM2X
b) LENZING Jacob
(s) LENZING Emil
De to tidligere elitekaproere prøver nu lykken i coastal, og det er godt tænkt. Begge har for få år siden været en del af det danske rolandshold, både som U19 og U23-roere.

23 hold er til start i CM2X:
AUT1-AUT2-AUT3-AZE1-DEN1-DEN2-DEN3-ESP1-ESP2-ESP3-ESP4-ESP5-FRA1-FRA2-FRA3-GER1-HUN1-IRL1-IRL2-ITA1-LAT1-POR1-SWE1

C-mix-2X:
DSR (DANSKE STUDENTERS ROKLUB)
(b) ZBOINSKI Pawel
(s) JORGENSEN Katrine

DSR
Mette Dyrlund
Thorleif Lindholm

16 hold til start her:
AUT1-DEN1-DEN2-ESP1-ESP2-FIN-FRA1-FRA2-FRA3-FRA4-GER1-GBR1-IRL1-NED-POL-SWE

CCWS
Indenfor coastal benytter man ikke udtrykket "singlesculler", men her hedder det: Coastal Solo
I kvindernes soloklasse har DSR en enkelt roer til start: Katrine Jørgensen.
Blot 6 både er til start i denne klasse: AUT1-DEN-1-FRA1-FRA2-GER1-POR1

CCW2X
DSR har tre hold med i denne bådtype, der har 16 deltagere i alt:
AUT1-DEN1-DEN2-DEN3-ESP1-ESP2-ESP3-ESP4-FIN1-FRA1-FRA2-GBR1-GBR2-LAT1-NED1-NED2
DEN01 DEN02 DEN03 ESP01.

DSR1 har tidligere været med på de internationale baner sammen. Hold 2 er en ny konstellation, hvor Freya Hvass kommer fra LDK og ror med inkarnerede coastalroer: Simone Krog. Tredie hold består også af en ny konstellation, hvor Tuuli Kasso, der har roet coastal i et par år, denne gang ror med: Maud Kerstholt.

DSR (DANSKE STUDENTERS ROKLUB)
(b) ROBBINS Samantha
(s) KELLER Elisabeth
Billede
Keller & Robbins blev i 2023 nummer 7 ved VM. Foto Mette Bacher
DSR (DANSKE STUDENTERS ROKLUB)
(b) HVASS Freya
(s) KROG Simone

DSR (DANSKE STUDENTERS ROKLUB)
(b) KERSTHOLT Maud
(s) KASSO Tuuli

DSR har tidligere markeret sig i denne disciplin, hvor det blev til VM-sølv i 2021
Billede
Calina Schanze og Mette Dyrlund. Foto Anders Brems.
CCW4X+
DSR har i mange år haft coastaldobbeltfireren som paradedisciplin, idet klubben har vundet flere ædle medaljer her. Blandt andet et verdensmesterskab.
Ved årets EM er blot otte både til start, og det bemærkes, at Irland imponerer med fire startende både:
Følgende er med:
DEN1-GBR1-IRL1-IRL2-IRL3-IRL4-NED1-POL1
Danmarks hold består af:

DSR (DANSKE STUDENTERS ROKLUB)
(b) KROG Simone
(2) ENGBERG Sara
(3) FENEBERG Mona
(s) KASSO Tuuli
(c) HVASS Freya

Danmark har tidligere vundet et par bronzemedaljer, senest i 2019.

Vi skal tilbage til 2013, hvor Danmark fik sit allerførste verdensmesterskab i kvindernes coastal-dobbeltfirer. Her er et tilbageblik:

Guldet giver positiv respons
Hvem husker ikke den store dag på stranden i Helsingborg i 2013, hvor Danmark fik sin første VM-guldmedalje i Coastalroning?
Det var en finale fuld af dramatik, hvor danskerne ikke lå i direkte førerposition, men hele tiden pressede på med en 2. plads under det meste af VM-finalen, og hvor en perfekt landing på strandbredden ved Helsingborg, gav danskerne fordele med fodrappe Gunilla Sommer, der løb sejren hjem, mens etteren fra den førende båd hoppede alt for tidligt ud, røg ned under vandoverfladen, og kunne starte sit indløb på bunden af Øresund.
Billede
En perfekt landing. Gunilla Sommer springer ud af båden og løber i mål i ensom majestæt. Foto Mette Bacher
Billede
Danmarks første guldmedalje - og foreløbig - eneste i coastal er hjemme. Foto Mette Bacher
Billede
Fv. Gunilla Sommer, Malene Nielsen, Helle Luthmann Tibian, Anna Munck Laybourn og Diana Luthmann. Foto Mette Bacher
Ved årets EM er der løb for klubhold torsdag og fredag med medaljeceremoni fredag 17.30-19.00
Beach Sprint har løb lørdag og søndag med medaljeceremoni søndag fra kl. 1830. Derefter er der afskedsceremoni og afterparty.
0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Coastalroning

    Her finder du nyheder, reprotager og andet om coastalroning

    Arkiv

    Maj 2025
    September 2024
    August 2024
    Juni 2024
    Maj 2024
    April 2024
    Oktober 2023
    September 2023
    August 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    April 2023
    Marts 2023
    December 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Februar 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Maj 2021
    Januar 2021
    August 2020
    Juni 2020
    September 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Januar 2018

    Kategori

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: [email protected]
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: [email protected]
Copyright© Roinfo.dk